Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Kαμένη γη ο αγροτικός τομέας, Τεράστιος ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από την ΚΑΠ και πλήρους κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα

Kαμένη γη ο αγροτικός τομέας
Ταφόπλακα στην αγροτική παραγωγή βάζει η κυβέρνηση με την απόφασή της να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές. Φλερτάροντας με τον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρώ, πέρα από το γεγονός ότι θα χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ, θα καταρρεύσει και ο πρωτογενής τομέας, καθώς οι πρώτες ύλες (φυτοπροστατευτικά, εφόδια, πολλαπλασιαστικό υλικό) είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού σε τρόφιμα.

Ηδη, μετά τον περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) την περασμένη Δευτέρα, η αγορά έχει στεγνώσει και τα αποθέματα λιπασμάτων και ζωοτροφών σύντομα θα εξαντληθούν.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του είναι κατά κανόνα παραγωγικές και εισαγωγικές. Αυτό σημαίνει ότι εισάγουν πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα, κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και εκτός, όπως από Κίνα, Ρωσία κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΛ, οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα. «Οι εταιρίες μας πλέον δεν μπορούν να εισαγάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες, λόγω του ότι οι προμηθευτές μας, αφενός δεν μπορούν να μας προσφέρουν πίστωση, αφού έχουν καταπέσει όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις, αφετέρου λόγω των πρόσφατων τραπεζικών μέτρων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβάσματα εξωτερικού, για να καλύψουμε τις παλαιές οφειλές μας», σημειώνεται στην επιστολή.

Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «τα ελάχιστα αποθέματα που υπάρχουν σύντομα θα εξαντληθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας με λίπασμα». Επιπλέον, η ήδη μειωμένη ρευστότητα των εταιριών του κλάδου πλήττεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, ενώ δεν εξοφλούνται και οι ληξιπρόθεσμες επιταγές τους.

Σημειώνει δε ότι η ανασφάλεια για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, έπειτα και από τη μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30/6, και η πιθανότητα να κηρυχτεί η χώρα σε καθεστώς πλήρους χρεοκοπίας υποχρεώνουν πολλές εταιρίες σε αναστολή ή πλήρη διακοπής της λειτουργίας τους, με συνέπεια απωλειών πολλών θέσεων εργασίας.

Εκκληση για συμφωνία απευθύνει στην κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με τη χώρα στην απομόνωση και την έλλειψη των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. είναι πραγματικά αδύνατο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε βασικές ανάγκες χρηματοδότησης των βασικών λειτουργιών του κράτους και της οικονομίας μας γενικότερα». Επισημαίνει δε ότι τα capital controls έχουν επιφέρει διατάραξη στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς των δημητριακών και προειδοποιεί ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα αναμένεται να αφήσει χωρίς τις απαραίτητες ζωοτροφές τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Παράλληλα, ο ΣΕΒΙΖ υπογραμμίζει την αδυναμία των εισαγωγών βασικών πρώτων υλών και προσθέτει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις μονάδες παραγωγής έχουν σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσουν στο προσεχές διάστημα. «Είναι γνωστό ότι το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας προέρχεται κατά 56% από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε., ενώ οι επενδύσεις στον αγροτικό χώρο έχουν επιδοτηθεί κατά 70%, συνεπώς κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση και καταστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο θα συμπαρασύρει όλη τη μεταποιητική βιοτεχνία και βιομηχανία της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα εκτινάξει τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων, καθώς τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα καύσιμα κ.λπ. έρχονται από το εξωτερικό. «Οσοι θα μπορέσουν να παράγουν θα τα πουλάνε στη μαύρη αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές άγγιξε το 2014 για τα λιπάσματα το 98%, για τα φυτοπροστατευτικά το 94% και για το πολλαπλασιαστικό υλικό το 35%.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η μεταποιητική βιομηχανία

Στο μεταξύ, υπό κατάρρευση βρίσκεται και η μεταποιητική βιομηχανία, η οποία για τη λειτουργία της βασίζεται στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Από τη μια, η έλλειψη ρευστότητας και, από την άλλη, η δυσκολία στις εισαγωγές πρώτων υλών (υλικά συσκευασίας κ.λπ.) απειλούν τις μονάδες αυτές με λουκέτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας συνεταιρισμών παραγωγών του Νομού Ημαθίας και σύμβουλο της Venus Growers, κ. Χρήστο Γιαννακάκη, έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες ακυρώσεις παραγγελιών από το εξωτερικό, καθώς δεν ξέρουν κατά πόσο είναι εφικτό να φτάσουν τα φορτία, και έχουν αρχίσει να στρέφονται σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως η Ισπανία.
Με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών εκφράζει την ανησυχία του και καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στο ευρώ.

«Η οικονομική ασφυξία που έχει προκαλέσει ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον εφοδιασμό πρώτων υλών και στις μεταφορές κι εξαγωγές των προϊόντων. Η παραγωγική διαδικασία στην ιχθυοκαλλιέργεια έχει συγκεκριμένους βιορυθμούς και οποιαδήποτε διατάραξή της έχει αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ήδη στη θάλασσα ιχθυοαποθέματα αξίας 0,5 δισ. ευρώ. Αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση, καθώς συγκεκριμένες ανάγκες δεν είναι θεωρητικές αλλά εντελώς πρακτικές και άμεσες, όπως για παράδειγμα η εξασφάλιση της τροφή τους, τότε απλά θα αφεθεί να πεθάνει μαζί με τα ψάρια και άλλος ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας, που θα συμπαρασύρει μια ομάδα υποστηρικτικών κλάδων, όπως οι παραγωγοί φελιζόλ, διχτυών, καθώς και επαγγέλματα όπως οι δύτες, επίσης τοπικά καταστήματα προμηθειών και μεταφορών, καταστρέφοντας μικρές επαρχιακές κοινωνίες που ζουν από την εργασία και τις προμήθειες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ / e-typos.gr