Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα Νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, καθώς στον τελικό που έγινε στο «Εστάδιο Νασιονάλ» του Σαντιάγο, με τον Αλέξις Σάντσες να εκτελεί το 4ο πέναλτι α λα Πανένκα, νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι. Τόσο ο κανονικός αγώνας, όσο και η παράταση έμειναν στο 0-0.
Η Χιλή διοργάνωσε το 44ο Κόπα Αμέρικα με όνειρο να φθάσει μέχρι το τέλος του δρόμου και τελικά τα κατάφερε στο «Νασιονάλ» του Σαντιάγκο, απέναντι στην  Αργεντινή που φιλοδοξούσε να στεφθεί πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής γα 15η φορά και πρώτη φορά μετά το 1993, ώστε να πιάσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας την Ουρουγουάη.
Ο τελικός είχε δύναμη, πάθος, αλλά ελάχιστες φάσεις, και αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα. Οι Χιλιανοί κατάφεραν να περιορίσουν στο ελάχιστο τον Μέσι, αποδιοργανώνοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι της Αργεντινής
Ελάχιστες οι καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο, με τον Βιδάλ να μην μπορεί να νικήσει τον Ρομέρο στο 11' και τον Ραούλ Μπράβο να κρατά το μηδέν στο 20΄ έπειτα από την κεφαλιά του Μέσι
Στην επανάληψη από ένα σημείο και μετά ήταν φανερό πως η κούραση και η κούραση επηρέαζαν τις κινήσεις των παικτών, που είχαν πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξουν τα νώτα τους.
Στο 82' ο Αλέξις Σάντσες αστόχησε στο σουτ από πλεονεκτική θέση, αλλά η πιο μεγάλη στιγμή ανήκε στην Αργεντινή, όταν στο 90+2' όταν ο Ιγκουαϊν εξ επαφής δεν μπόρεσε να πετύχει το «χρυσό» γκολ από πλάγια δεξιά έπειτα από συρτή πάσα του Λαβέτσι.
Στην παράταση η κούραση έγινε αφόρητη, με τους Λαβέτσι και Μασεράνο να υποφέρουν από τραυματισμός και τον Αλέξις Σάντσες λίγο πριν από το τέλος να σουτάρει άουτ, έπειτα από λάθος του Μασεράνο. Όμως οι Χιλιανοί έδειξαν ολύμπια ψυχραιμία στη διαδικασία των πέναλτι, κι έφθασαν στην κορυφή.

Η διαδικασία των πέναλτι
Ματίας Φερνάντεζ 1-0, Μέσι 1-1, Βιδάλ 2-1, Ιγκουαϊν Άουτ, Αράνγκις 3-1,Μπανέγκα Απόκρουση Μπράβο, Αλέξις Σάντσεζ 4-1
Χιλή (Χόρχε Σαμπαόλι) Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Φρανσίσκο Σίλβα, Μποσεζούρ, Μαρσέλο Ντίας, Αράνγκις, Βιδάλ, Βαλδίβια (75' Ματίας Φερνάντεζ), Αλέξις Σάντσες, Εντουάρντο Βάργκας (95' Ενρίκεζ)
Αργεντινή (Τάτα Μαρτίνο): Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Παστόρε (81' Μπανέγκα), Ντι Μαρία (29' Λαβέτσι), Μέσι, Αγκουέρο (74' Ιγκουαϊν)