Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εσωκομματική «αναμέτρηση» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Με ομιλία Τσίπρα η έναρξη

Εσωκομματική «αναμέτρηση» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ 
 Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου.

Την παραμονή της συνεδρίασης, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «λαθροχειρία» σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του δημοψηφίσματος και έριξε στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών λέγοντας ότι δε μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία να έχει και παράλληλα κέντρα εξουσίας, τόνισε ότι «παραείναι σουρεαλιστικό να λες "όχι" σε επιλογές της κυβέρνησης και μετά να λες ότι τη στηρίζω» ενώ υπογράμμισε ότι «εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει».

Προκάλεσε δε όσους εκτιμούν ότι υπήρχε εναλλακτική λύση να το πουν δημόσια και όχι να κατηγορούν την πλειοψηφία της κυβέρνησης για «αποστασία» και να κάθονται στις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας.

Η απάντηση ήρθε από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επανέλαβε τη θέση του ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο, ασύμβατο με τη λαϊκή εντολή» το όχι του δημοψηφίσματος να μεταφραστεί σε μια συνθηκολόγηση από την μεριά της κυβέρνησης, σε μια υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην πραγματικότητα ενός τρίτου μνημονίου.
Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης. Εκεί η Αριστερή Πλατφόρμα πρότεινε την σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ενώ η πλειοψηφία κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας τον Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις.

Η διαφορά μεταξύ Εκτάκτου και Διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.
Newsroom ΔΟΛ