Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Δημόσιο: Κανονικά η καταβολή των μισθών το α΄15θήμερο – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το β΄αλλά και τις συντάξεις

Οι προσπάθειες που απαιτείται να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ώστε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται ότι δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο αρνητικό ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, έχουν διασφαλιστεί από το ΓΛΚ τα 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να καταβληθούν ομαλά οι μισθοί στο Δημόσιο. Επομένως, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν τους μισθούς τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους κανονικά, στις 13 Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές καταβολές θα γίνουν μερικές ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 9 Ιουλίου.
Μάρδας και Σταθάκης: Κανονικά το α΄15θημερο

Ερωτηθείς από την ΕΡΤ για τους μισθούς του α΄δεκαπενθήμερου του Ιουλίου στο δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι “σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα οι μισθοί μπορούν να καταβληθούν κανονικά. Μας είχε προκαλέσει κάποια ανησυχία το πώς πηγαίνουν οι φόροι. Αλλά προς έκπληξή μας οι φόροι πηγαίνουν καλά”, είπε χαρακτηριστικά.
Τη διαβεβαίωση ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικότατα την άλλη εβδομάδα με ή χωρίς συμφωνία, έδωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Αν και οι καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων είναι μεγάλη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στις νέες ημερομηνίες που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών (15 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις και 27 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), το τελευταίο τριήμερο εισήλθαν στο Taxis προς εκκαθάριση πολλές δηλώσεις. Και αυτό, υπό τον φόβο που προκάλεσαν τα σενάρια που έκαναν λόγο για «κούρεμα καταθέσεων».  Με αφορμή τα σενάρια αυτά, πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα υπέβαλαν δηλώσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν για την πληρωμή φόρων τα χρήματα που έχουν στις τράπεζες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.
Ανησυχία για το β΄και τις συντάξεις – Επικοινωνία ΑΔΕΔΥ-Μάρδα
Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι εκτιμούν ότι δεν θα εισπραχθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες τα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αναμένουν τα κρατικά ταμεία. Σε μια τέτοια πιθανότητα, ίσως να μην καταβληθούν με ομαλότητα οι μισθοί στο δημόσιο, ενδεχομένως και οι συντάξεις, στο τέλος του Ιουλίου.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η ΑΔΕΔΥ τις επόμενες ώρες πρόκειται να επισκεφτεί τον Δ. Μάρδα για να πάρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις…

aftodioikisi.gr