Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Με τον Γιούνκερ συναντάται απόψε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας - Παρόντες στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ

Με τον Γιούνκερ συναντάται απόψε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε σήμερα πως θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την αποδέσμευση χρηματοδότησης που έχει ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία.

"Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας", ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν το βράδυ της Τρίτης επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Eυρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έλεγαν αργά το βράδυ ότι ο κ. Γιούνκερ προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα επειγόντως στις Βρυξέλλες, καθώς ο επικεφαλής της Κομισιόν είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, και όχι μέσω τελεσιγράφων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η προσέγγιση που επετεύχθη τόσο ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών μεταξύ τους όσο και μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στη «μίνι» σύνοδο του Βερολίνου ήρθε ως συνέπεια των προσπαθειών του ίδιου του Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία μέσα από προσωπικές επαφές και συζήτηση να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν και ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του EuroWorking group.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα γίνει το βράδυ.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Κανένας εκπρόσωπός της ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κανένας εκπρόσωπος της δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που θα γίνει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή της ΕΚΤ σημείωσε, άλλωστε, ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ρωτήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Φρανκφούρτη, αν θα παραστεί στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ και απάντησε αρνητικά.

e-typos.com