Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

NON PAPER - ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ




Το δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα της Νέας ΔημοκρατίαςΟι δηλώσεις, οι διαψεύσεις, και οι εν γένει αντιφάσεις του κ. Βαρουφάκη, δεν έχουν τέλος. Ακόμη και εάν αφήσουμε κατά μέρος τις φαιδρές ιδέες του για «καλωδιωμένους φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες» που θα καταδιώκουν τη φοροδιαφυγή στα νησιά, τις φαεινές ιδέες για παρακολούθηση όλων των συναλλαγών μέσω καμερών στα καταστήματα για την έκδοση αποδείξεων, καθώς και τις γελοιότητες για διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ στο ίδιο προϊόν, κερδίζει με άνεση το βραβείο όχι της «δημιουργική ασάφειας», αλλά της «καταστροφικής σύγχυσης». Επειδή, όμως, οι αντιφατικές τοποθετήσεις του κ. Βαρουφάκη, εκτός από φαιδρές, είναι και επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία, καλούμε την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να σοβαρευτεί.

Θέμα

Θέση
Αντίθεση
Για το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής
«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο».

Προσερχόμενος σε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις.
06/02/2015

«Οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, (...) σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο».

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, 18/05/2015
«Θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις … Σε αυτές τις  μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες
άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε
απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν».

Ομιλία στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης 09/02/2015.

Για να το ξανασκεφτεί την επομένη …
«Πόσο ποσοστό αυτού του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Ακριβώς μηδέν τοις εκατό.».

Δευτερολογία του Υπουργού Οικονομικών, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης,   10/02/2015


Και να αλλάξει πάλι γνώμη στα επίσημα κείμενα που στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου παραδέχεται την τεράστια πρόοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα προχώρησε σε πρωτοφανή οικονομική προσαρμογή».

«Η πρόοδος που επετεύχθη αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μακροοικονομικό επίπεδο που έλαβαν χώρα».
«Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014».

«Η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρεφή προσανατολισμό, φαίνεται να επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014, όπου το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών κατέγραψε πλεονάσματα ύψους 0,6% και 0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα».

«Η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε όπως φαίνεται από διεθνείς δείκτες όπως ο “δείκτης προόδου προσαρμογής” του Lisbon Council & Berenberg Bank, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη το 2014 για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Επιπλέον ο δείκτης ‘doing business’ της Διεθνούς Τράπεζας αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στους τομείς για έναρξη επιχειρήσεων, της καταγραφής περιουσίας και της υλοποίησης συμβολαίων με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση στην κατάταξη της χώρας κατά 4 θέσεις».

«Το σημείο καμπής για την επάνοδο στην ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε το 2014, βασίστηκε σε ενδείξεις που ξεκίνησαν ήδη από το 2013. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δυναμική της εξαγωγικής επέκτασης και η επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων εντός του 2014».

«Ο μέσος ετήσιος αριθμός των απασχολούμενων (ηλικίες 15+) αυξήθηκε κατά 0,7% το 2014 σε σχέση με το 2013, έναντι ετήσιας μείωσης ύψους 4,9% το 2013 σε σχέση με το 2012 και μείωσης 8,9% το 2012 σε σχέση με το 2011».

«Ο μέσος αριθμός των ανέργων (ηλικίες 15+) σημείωσε μείωση 4,2% σε ετήσια βάση το 2014 σε σχέση με το 2013, μετά από αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 11,3% το 2013 σε σχέση με το 2012 και αύξηση 35,5% το 2012 έναντι 2011».

Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015, Απρίλιος 2015.
Για το κούρεμα του χρέους
«Ένα μη βιώσιμο χρέος κουρεύεται. Τελεία και παύλα».

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


«Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, αλλά ανταλλαγή με ομόλογα».
Financial Times , 2/02/2015

Ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup παρουσίασε πλήρη ανάλυση ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και κάτω από 120% του ΑΕΠ το 2020, όταν ο στόχος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής είναι 124% του ΑΕΠ. Παρατίθεται απόσπασμα από το non-paper στα αγγλικά που υπέβαλε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της 16/02/2015.

«The current program sets the objective of a 124% debt-to-GDP ratio in 2020 to ensure sustainability … the structure of the Greek debt is as important as the debt-to-GDP ratio to assess sustainability. Long term maturities and reduced interest rates already entail a lower debt ratio in 2015 in net present value terms (NPV) … The NPV of Public debt reaches 120% of GDP in 2020”.

Eurogroup Meeting – February 16, 2015 - Brussels - Non Paper from the Greek Government.


Για τη δόση των 7,2 δις €
«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου».

New York Times, 29/01/2015

«Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια».

Bloomberg, 26/02/2015

«Ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προγράμματος … Το μόνο που ζητάμε είναι χώρο, χρόνο και ανάσες».

Αγορά, 31/01/2015

Την ώρα που από το βήμα του Συνεδρίου του Economist  κ. Τσίπρας χαρακτήριζε ως μείζον «ηθικό θέμα» το γεγονός ότι «δανειακή δόση έχει να εκταμιευτεί από τον Αύγουστο του 2014» και ότι «διαπραγματευόμαστε και διεκδικούμε τα 7,2», ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε:

«Η έλλειψη ρευστότητας είναι επένδυση για να βγούμε από τη σκοτοδίνη».

STAR, Ενικός, 18/05/2015

Για τον ΦΠΑ
«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο».

Ρ/Σ Real, 25/02/2015

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ».

Το Βήμα της Κυριακής, 29/03/2015

«Θα ψάξω να βρω κάποιο προϊόν, άνευ σημασίας, για να αυξήσω τον ΦΠΑ και να δείξουμε καλή θέληση»

Ant1, 27/02/2015

«Η πρόταση της κυβέρνησης (σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη), είναι η δημιουργία δύο συντελεστών: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα ισχύουν για αγορές με πλαστικό χρήμα, ενώ όσοι επιθυμούν αγορές με μετρητά θα πληρώνουν ΦΠΑ 18%».

STAR, Ενικός, 18/05/2015


Για τον ΕΝΦΙΑ
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος».

Ρ/Σ Real, 25/02/2015

Σε καμία επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς την Τρόϊκα/Θεσμούς, δεν υπάρχει αναφορά για κατάργηση, ή αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ …
Για το ενδεχόμενο ρήξης
«Θα ήταν σοφή μια τέτοια ηρωική έξοδος από την Ευρωζώνη και την ΕΕ σε αυτή τη συγκυρία; …
Εμείς, που θα βρίσκαμε τα έσοδα για να διατηρήσουμε τις βασικές κρατικές μας λειτουργίες, αλλά και τις απαραίτητες εισαγωγές; 
… η έξοδος από το ευρώ για μια ελλειμματική χώρα θα μας έστελνε στην νεολιθική εποχή πριν καλά-καλά το καταλάβουμε…
 Έστω ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως σήμερα το βράδυ θα κατέθετε κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή δημιουργίας νέου εθνικού νομίσματος. Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ, καθώς όλοι θα γνώριζαν ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί βάναυσα (σε σχέση με το ευρώ) μερικά λεπτά της ώρας μετά τη δημιουργία του. Φυσιολογικά, όλοι θα τραβούσαν όσο πιο πολλά ευρώ μπορούσαν από τις τράπεζες. Αύριο το πρωί οι ουρές έξω από τις τράπεζες θα ήταν  ατελείωτες και μετά από μια ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά. Η οικονομία θα κατέρρεε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απόσυρε την υποστήριξη των τραπεζών (μιας και θα έπαυε να είναι η Κεντρική μας Τράπεζα) και έτσι εκείνες δεν θα ξανα-άνοιγαν τις πόρτες τους. Μέχρι το κράτος να παράξει το νέο νόμισμα (κάτι που παίρνει βδομάδες),  η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος…
Η φτώχεια θα εισέβαΛλε στο 80% των νοικοκυριών. Κάποια στιγμή θα ξανα-βρίσκαμε μια κάποια ισορροπία, αλλά τίποτα δεν μου εγγυάται ότι η ισορροπία αυτή θα ήταν καλύτερη από τη σημερινή. Οι επιτήδειοι και πάλι κερδισμένοι θα ήταν (καθώς θα είχαν διατηρήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς ευρώ εκτός Ελλάδας) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα καταριόταν την ώρα που κηρύχθηκε η μετα-Μνημονιακή στάση πληρωμών…».

«Debtocracy: Γιατί δε συνυπέγραψα», Protagon, 11/04/2011




«Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση».

Δευτερολογία του Υπουργού Οικονομικών, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης,   10/02/2015


«Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;».
Απαντώντας σε πολίτη στο περιθώριο της παρέλασης της 25η Μαρτίου 2015 στα Χανιά.

Για το πόσο κοντά είναι μια συμφωνία με τους εταίρους
«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Euronews, 24/04/2015
«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά. Κανείς δεν ξέρει ποτέ μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ας πούμε ότι είναι θέμα εβδομάδας.».

STAR, Ενικός, 18/05/2015