Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

"Πόρτα" στον Καμμένο από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας - Πληροφορίες για εμπλοκή λόγω δυσαρέσκειας για τα ανοίγματα προς τη Μόσχα και το χειρισμό θεμάτων τρομοκρατίας


"Πόρτα" στον Καμμένο από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Εντονη φημολογία για σοβαρή εμπλοκή σκιάζει την επίσκεψη Καμμένου που ξεκινά σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης φέρεται να ακύρωσε τη συνάντησή του για αύριο με τον Ελληνα ομόλογό του. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Αστον Κάρτερ ήταν εκείνος που είχε απευθύνει, προ μηνών, επίσημη πρόσκληση στον κ. Καμμένο για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.


Παρά τα σενάρια περί ματαίωσης της συνάντησης, ο κ. Καμμένος αναχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για τη διευρυμένη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, για την Ουάσιγκτον. Αν και το θέμα κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το υπουργείο Αμύνης τήρησε σιγήν ιχθύος, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν όλα αυτά αληθεύουν ή όχι και εάν τελικώς ο Ελληνας υπουργός θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του. Κύκλοι του υπουργείου απλά περιορίζονταν σε γενικές και αόριστες «εκτιμήσεις», υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη εμπλοκή ίσως να οφείλεται στην αμερικανική δυσαρέσκεια για τα ανοίγματα της Αθήνας προς τη Μόσχα και για το χειρισμό θεμάτων εγχώριας τρομοκρατίας.
Το πλέον εντυπωσιακό, κατά την ίδια φημολογία, είναι ότι το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης φέρεται να είχε ενημερώσει το ελληνικό για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Καμμένου - Κάρτερ, τουλάχιστον προ τετραημέρου. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούν ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αθήνας εμφανίστηκε εδώ και εβδομάδες, και μάλιστα αποδίδουν τις δηλώσεις Καμμένου για εκχώρηση ελληνικού νησιού για βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξομάλυνση της κατάστασης.

Οπως και να ‘χει, εάν επιβεβαιωθούν οι φήμες, θα πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εάν αληθεύει, επίσης, ότι τον κ. Καμμένο αποφεύγει να συναντήσει ακόμα και ο υφυπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γουόρκ, τότε πρόκειται για κόλαφο. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, από τη στιγμή που ο Ελληνας υπουργός δεν ματαίωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά αποφάσισε να το πραγματοποιήσει με υποβαθμισμένη -ως λέγεται- ατζέντα και συναντήσεις. Ειδικότερα, φέρεται ότι θα συναντηθεί μεθαύριο με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών και αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ, καθώς και με γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου.
 Στο τέλος Μαρτίου, ο κ. Καμμένος, ευρισκόμενος και πάλι στις ΗΠΑ κατόπιν προσκλήσεως της Ομογένειας για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, είχε συναντηθεί με την κ. Νούλαντ. Λίγο μετά, είχε ανακοινώσει ότι της πρότεινε ελληνοαμερικανική συνδιαχείριση των ελληνικών ενεργειακών πόρων (70%-30%). Αλλά και στο μέσον του Μαρτίου, η ίδια, ευρισκόμενη στην Αθήνα, εκτός από τις επαφές της στο υπουργείο Εξωτερικών, συναντήθηκε και πάλι με τον κ. Καμμένο. Η κ. Νούλαντ είναι από τα σημαντικά πρόσωπα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, και ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας και των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ / e-typos.com