Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Θα μπορούσε να δοθεί μίζα οποιαδήποτε στιγμή, είπε η Βάσω Παπανδρέου

Δίκη Τσοχατζόπουλου: Θα μπορούσε να δοθεί μίζα οποιαδήποτε στιγμή, είπε η Βάσω Παπανδρέου
Oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η Βάσω Παπανδρέου βρίσκονται ήδη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου να κάνει δεκτό το αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου για κλήτευσή των μελών του ΚΥΣΕΑ, κατά την περίοδο που ο ίδιος κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Η κλήτευση των άλλοτε κορυφαίων μελών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κρίθηκε ως απαραίτητη από το δικαστήριο, προκειμένου τα πρόσωπα αυτά να βοηθήσουν την έδρα στην ανεύρεση της αλήθειας με τις μαρτυρίες τους καθώς την εποχή που ελήφθησαν αποφάσεις για συγκεκριμένα εξοπλιστικά ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ.


Βάσω Παπανδρέου: Σε διάφορα στάδια θα μπορούσε να γίνει δωροδοκία
 
Μπορεί να λάβει χώρα δωροδοκία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας αγοράς οπλικών συστημάτων, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σύμφωνα με την κατάθεση της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας, ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η κ. Παπανδρέου, τρίτο μέλος του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, που κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει για την εκδικαζόμενη υπόθεση, μετά από διάλογο που είχε με την πρόεδρο, τόνισε ότι «η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική» για τις αγορές όπλων. Όπως είπε η πρώην υπουργός, συμμετείχε στα επίμαχα συμβούλια για την έγκριση αγοράς των ΤΟΡ Μ1 και των υποβρυχίων. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ λειτουργούσαν με βάση τις εισηγήσεις του υπουργού, των αρμόδιων επιτροπών και της στρατιωτικής ηγεσίας. Η σύγκληση του συμβουλίου και η εισήγηση προς αυτό γινόταν από τον υπουργό Άμυνας. «Δεν είχαμε τον χρόνο και τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και να ελέγξουμε τον τρόπο υλοποίησης των συμβάσεων» συμπλήρωσε.

Όπως επεσήμανε η κ. Παπανδρέου, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν είχαν τη δυνατότητα να κρίνουν αν το κόστος της αγοράς ήταν το ενδεικνυόμενο. Μάλιστα, τόνισε ότι για τα υποβρύχια μπορεί το κόστος να ήταν μεγαλύτερο αλλά υπήρχαν και άλλα οφέλη από τη συγκεκριμένη επιλογή, όπως η στήριξη των ναυπηγείων, η απασχόληση -καθώς η υλοποίηση της σύμβασης αφορούσε σε πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας- και η απόκτηση τεχνογνωσίας.

Η κατάθεση της κ. Παπανδρέου συνεχίζεται, ενώ ακολούθως αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο.

e-typos.com