Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η πρώτη δημοσκόπηση “μαχαιριά” στον ΣΥΡΙΖΑ! -Λάθος η στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - Δεν θα εφαρμόσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις



Τη συνεχιζόμενη φθορά που υφίσταται ο Αλέξης Τσίπρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδόνιας, που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΪ από 13 έως 15 Μαΐου.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση, μετά τις εκλογές, που δείχνει ότι η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

 Οι εξελίξεις βρίσκουν αντανάκλαση και στο ποσοστό αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα, με τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού να συνεχίζει τη πτωτική της πορεία μετεκλογικά και να πέφτει στο 50%, από 70% που ήταν τον Μάρτιο.
Για τον Αλέξη Τσίπρα το 36% έχει θετική γνώμη, το 14% έχει πολύ θετική γνώμη, το 16,5% έχει αρνητική γνώμη και το 9,5% πολύ αρνητική. Για τον Αντώνη Σαμαρά το 13,5% έχει θετική γνώμη, το 2% πολύ θετική, το 40% αρνητική, το 21,5% πολύ αρνητική. Για το Νίκο Μιχαλολιάκο το 4,5% έχει θετική γνώμη, το 2% πολύ θετική γνώμη, το 30,5% αρνητική και το 50,5% πολύ αρνητική. Για το Σταύρο Θεοδωράκη το 21% έχει θετική γνώμη, το 1,5% πολύ θετική, το 24,5% αρνητική και το 17,5% πολύ αρνητική. Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα το 14% έχει θετική γνώμη, το 2,% πολύ θετική, το 35,5% αρνητική και το 10,5% πολύ αρνητική. Για τον Πάνο Καμμένο το 22,5% έχει θετική γνώμη, το 3% πολύ θετική, το 31% αρνητική και το 16% πολύ αρνητική. Για τον Βαγγέλη Βενιζέλο το 12,5% έχει θετική γνώμη, το 1% πολύ θετική, το 37% αρνητική και το 32% πολύ αρνητική.


 Στην πρόθεση ψήφου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών – βρίσκεται δηλαδή στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών – με τη ΝΔ να ακολουθεί με 15,5%.
Στην τρίτη θέση συνυπάρχουν ΧΑ και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα όρια της εισόδου στη Βουλή με 3%.
 Kάποιο "άλλο κόμμα" 7,5%, ενώ «δεν ξέρω-δεν απαντώ» δηλώνει το 18,5%. 

Στο ερώτημα αν ο περιορισμός του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διαπραγμάτευση, έκανε καλή ή κακή εντύπωση, το 51,5% απαντά «κακή», το 36% «καλή», ενώ η απάντηση «δεν ξέρω-δεν απαντώ» συγκεντρώνει ποσοστό 12,5%.

Στο ερώτημα "αν εσείς προσωπικά εκτιμάτε ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι η σωστή", το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει "ναι", το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει "όχι", ενώ η απάντηση «δεν είναι σταθερή συνεπώς κάποτε είναι καλή και κάποτε λανθασμένη» συγκεντρώνει 16,5%. «Δεν ξέρω δεν απαντώ» απαντά το 7,5% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.

Στο ερώτημα «θα λέγατε πως η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων;» , η πλειοψηφία των πολιτών – σε ποσοστό 61% – θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες, και «δεν ξέρω-δεν απαντώ» απαντά το 5%.

  Οι ψηφοφόροι μοιάζουν πάντως διχασμένοι, χωρίς πλειοψηφικό ρεύμα, αναφορικά με το ποια είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που η συμφωνία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. , το 30% εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία αυτή προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, το 6% απαντά πως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, το 27% λέει πως πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και το 8,5% δηλώνει «δεν ξέρω-δεν απαντώ».


Στην ερώτηση, αν το ενδεχόμενο του Grexit προκαλεί φόβο, το 50,5 % απάντησε ναι, το 28% πιστεύει ότι δεν θα σημαίνει κάτι διαφορετικό και στο 13% αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί ελπίδα.

Όσον αφορά στο πώς θα είναι η οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους φέτος, το 25,5 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι “μάλλον θα χειροτερεύσει” και το 21,5% ότι “σίγουρα θα χειροτερεύσει”.

Δείτε τις απόψεις των πολιτών για τις αλλαγές στην Παιδεία




Τέλος, για την - πολυσυζητημένη- έκθεση του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στον Άγιο Σάββα, το 45% έχει καλή εντύπωση, ενώ το 33% έχει κακή εντύπωση.


Πληροφορίες: ΣΚΑΪ - newsit.gr