Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Κώστας Δαβουρλής: 23 χρόνια χωρίς τον "Μαύρο Πρίγκιπα"


"Μαύρη" μέρα για τον πατραϊκό αθλητισμό και όχι μόνο ήταν η 23η Μαϊου του 1992 όταν ο "μαύρος πρίγκιπας" του ελληνικού ποδοσφαίρου και της Παναχαϊκής, ο Κώστας Δαβουρλής, έφυγε από την ζωή.
Δεν ήταν απλά ένας κορυφαίος παίκτης ήταν το σύμβολο της Παναχαϊκής, αλλά και όλης της Πάτρας, ο οποίος έχει αφήσει μεγάλη ποδοσφαιρική κληρονομιά κάνοντας και τους νεότερους να τον γνωρίζουν και να μιλούν ακόμη γι αυτόν.
Σαν σήμερα λοιπόν πριν 23χρόνια και σε ηλικία 44 ετών, ο Κώστας Δαβουρλής άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από την καρδιά του. Γεννήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή στην Πάτρα και «έφυγε», όπως ήθελε. Μαζί με τους φίλους τους, σε ένα καφενείο στην Αγυιά, δίπλα στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας.


Το «μαύρο διαμάντι» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ακόμα και σήμερα ο μεγαλύτερος παίκτης που ανέδειξε η Παναχαϊκή. Ξεκινώντας τη «μπάλα» ξυπόλυτος (κυριολεκτικά), βρέθηκε στην Παναχαϊκή, με την φανέλα της οποίας μεγαλούργησε.
Την καθιέρωσε στη συνείδηση όλων των φιλάθλων, την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α' Εθνική το 1969, ενώ ήταν ο «πρωτομάστορας» στην ευρωπαϊκή της έξοδο το «μαγικό» 1974, κάτι που κατάφερε για πρώτη φορά ομάδα της επαρχίας.
Για δέκα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στην «αγάπη» του (1964-74), μέχρι που ο Γουλανδρής... έσπασε τα κοντέρ και με περίπου 10 εκατομμύρια δραχμές (απίστευτα χρήματα τότε) τον πήρε στον Ολυμπιακό.
Σε τρία χρόνια στους Πειραιώτες κατέκτησε μια φορά το νταμπλ (1975), όμως στη συνέχεια πήρε το δρόμο της επιστροφής. Δεν μπορούσε μακριά από την Παναχαϊκή του... Αφού συνέχισε εκεί για 8 σερί χρόνια (1978-85), έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του στον Παναιγιάλειο (1986).

23 χρόνια μετά το θάνατό του, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Πάτρα, μικρός ή μεγάλος που να μην ξέρει το όνομά του. Παραμένει σύμβολο για την πόλη. Το ιστορικό γήπεδο των «κοκκινόμαυρων», στην Αγυιά φέρει το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον απόλυτο παίκτη που «γέννησε».
Ανήκει στην «χρυσή πεντάδα» του συλλόγου, μαζί με τους Ρήγα, Στραβοπόδη, Καπανδρίτη, Μιχαλόπουλο. Κάτω από την θύρα 2 του σταδίου της Αγυιάς, η φωτογραφία του κοσμεί με την παρουσία της.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1948 στην Αγυιά της Πάτρας. Είχε άλλα 7 αδέλφια, τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια, και ήταν από πολύ φτωχή οικογένεια.
Το 1962 τον εντοπίζει σε κάποια αλάνα ο Σπύρος Βουλγαράκης και τον πηγαίνει στον Πανιώνιο Πατρών στην Γ΄κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πατρών.
Ο Πανιώνιος τότε ήταν θυγατρική της Παναχαϊκής και έκανε προπονήσεις και αγωνιζόταν στο γήπεδο της. Το 1964 στα 16 του χρόνια πηγαίνει στην Παναχαΐκή όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 1974.
Στους "κοκκινόμαυρους" γνωρίζει τεράστιες επιτυχίες, όντας μέλος της μεγάλης ομάδας που συμμετείχε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τότε παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, μια μεταγραφή βόμβα αντί του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 9.250.000 δρχ.
Με το σύλλογο του Πειραιά κατακτά το νταμπλ το 1975. Το 1977 επιστρέφει στην αγαπημένη του Παναχαϊκή στην οποία αγωνίστηκε ως το 1985, πριν κλείσει την καριέρα του στον Παναιγιάλειο το 1986.
Ο Κώστας Δαβουρλής είχε συμμετοχές με τις Εθνικές Νέων, Ελπίδων, Ενόπλων και 11 με την Εθνική ανδρών, τις 4 ως παίκτης της Παναχαϊκής. Ο Δαβουρλής υπήρξε ο πρώτος παίκτης Β΄Εθνικής που αγωνίστηκε στην Εθνική ανδρών.
Στην Παναχαϊκή έχει 243 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική και 72 γκολ, πρώτος παίκτης της σε συμμετοχές και γκολ μέχρι σήμερα. Στην συνέχεια συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορα πόστα εντός της ομάδας.
Πέθανε στις 23 Μαΐου 1992 από ανακοπή καρδιάς. Σήμερα στην γειτονιά του την Αγυιά έχει ιδρυθεί ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία Α.Ο. Κώστας Δαβουρλής ΄92 και η Παναχαϊκή έχει δώσει το όνομα του στο γήπεδο της.
Ήταν αριστεροπόδαρος, με πολύ ισχυρό και ευθύβολο σουτ, ενώ εκπληκτική ήταν η ικανότητα του στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ.
Κατείχε άλλωστε το άτυπο ρεκόρ των 22 γκολ-φάουλ μέχρι τη στιγμή που το κατέρριψε ο Κώστας Φραντζέσκος την περίοδο 1997-98.



thebest.gr