Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΔΗΜΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "L'ORÉAL-UNESCO"

 
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Το σημερινό μας πρωτοσέλιδο είναι αφιερωμένο στην αγαπητή συμπατριώτισσα μας -διακεκριμένη ερευνήτρια- Αντιγόνη Δήμα  που φέτος  μαζί με άλλες δύο Ελληνίδες  ερευνήτριες  κέρδισαν τις Εθνικές  βραβεύσεις  του προγράμματος « L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»  Οι άλλες δύο  βραβευθείσες Ελληνίδες ερευνήτριες είναι οι Φλωρεντία Φωστήρα και Βασιλική Παυλίδου.

Τα τελευταία 16 χρόνια, το πρόγραμμα «L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», κάθε χρόνο αναγνωρίζει, επιβραβεύει, ενθαρρύνει και φέρνει στο προσκήνιο γυναίκες από τους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών από όλες τις ηπείρους, των οποίων οι ανακαλύψεις έχουν συμβάλει στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης και την βελτίωση του κόσμου. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2.000 γυναίκες επιστήμονες αναγνωρίστηκαν σε 115 χώρες, 82 βραβευμένες τιμήθηκαν για την αριστεία στην επιστήμη, δύο εκ των οποίων στη συνέχεια κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ.
Η Αντιγόνη Δήμα είναι κόρη του Κορίνθιου πρώην Υπουργού και Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σταύρου Δήμα και αδερφή του Βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ Χρίστου Δήμα
Η Αντιγόνη είναι ερευνήτρια της Γενετικής  εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γενετικής στο ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Δήμα την οποία είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε από μικρό κορίτσι ,όταν πραγματοποιούσαμε τα πολιτικά ρεπορτάζ με τον πατέρα της τον Σταύρο Δήμα.
Τα θερμά μας επίσης συγχαρητήρια στον πατέρα της  Σταύρο Δήμα και την μητέρα της Άλκηστη Κοντού . Φυσικά και στα δύο αδέρφια της τον Κωστή Δήμα και τον Χρίστο Δήμα.


Τις ευχόμαστε να έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις στην χώρο της έρευνάς της που είναι η Γενετική για το καλό φυσικά όλης της ανθρωπότητας
‘Άλλωστε όπως είχε δηλώσει η Αντιγόνη ήθελε από μικρή να ασχοληθεί με την Γενετική:
 «Από μικρή θυμάμαι ότι ήθελα πολύ να ασχοληθώ με τη Γενετική. Με ενδιέφερε να μάθω πως το DNA διαμορφώνει το ρίσκο για τις νόσους, πως κάνει έναν άνθρωπο να είναι πιο επιρρεπής σε μια νόσο, και γενικά πως λειτουργεί. Την πολιτική δεν την είχα στο αίμα μου όπως φαίνεται».
Λάκης Γιαννιδάκης

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟ LIFO Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΔΗΜΑ

Περιγράψτε μου με συντομία τις σπουδές και το ερευνητικό σας έργο.
Αντιγόνη Δήμα: Σπούδασα Βιολογία στο Imperial, έκανα μεταπτυχιακό στην Εξέλιξη και Γενετική του Ανθρώπου στην Οξφόρδη και διδακτορικό στο Κέιμπριτζ (στο Welcome Trust Sanger Institute όπου έχει γίνει η χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA). Εργάζομαι ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γενετικής στο ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Στην έρευνά μου προσπαθώ να καταλάβω πώς η ποικιλομορφία του DNA μεταξύ των ανθρώπων κάνει τον καθένα από μας αυτό που είναι: είτε αυτό αφορά το χρώμα των ματιών, είτε το αν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει από κάποια νόσο με γενετικό υπόβαθρο (π.χ. διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος)
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την έρευνα;
 Α.Δ.: Με ενδιέφερε πάντα πώς δουλεύουν τα πράγματα στη φύση. Την άνοιξη της Α΄λυκείου και όταν έπρεπε να διαβάζω για εξετάσεις φυσικής (που δυστυχώς ποτέ δεν συμπάθησα) έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο για τον Δαρβίνο. Μέσα στο πλαίσιο του "κάνω τα πάντα για να αποφύγω τη φυσική", άρχισα να διαβάζω το βιβλίο και τότε για πρώτη φορά συνάντησα την ιδέα της ποικιλομορφίας στην φύση και της φυσικής επιλογής. Ακόμα και τώρα, η γενετική ποικιλομορφία των ανθρώπων και οι συνέπειές της (αν π.χ. είμαστε ψηλοί ή κοντοί ή αν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι αυτό που με ωθεί και με κρατάει στην έρευνα.
 Η ενασχόλησή σας με τη γενετική βάση διάφορων νόσων πώς σας κάνει να νιώθετε ως προς την κοινωνική προσφορά της εργασίας σας; Ποια είναι τα συναισθήματά σας έπειτα από μια κοπιαστική αλλά αποδοτική μέρα στο εργαστήριο;
 Α.Δ.: Ως ερευνητές στον χώρο της γενετικής, δεν έχουμε την άμεση προσφορά που έχει ένας γιατρός. Με την έρευνά μας όμως βοηθάμε στο να καταλάβουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις νόσους. Και πλέον, η έρευνά μας διαμορφώνει τον χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής, δηλαδή της στοχευμένης περίθαλψης που βασίζεται στο βιολογικό προφίλ του κάθε ασθενούς. Ήδη για ορισμένες νόσους (π.χ. σε διάφορες μορφές καρκίνου) είναι δυνατή η επιλογή της πιο αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής για τον κάθε ασθενή, ενώ παράλληλα μειώνεται και το κόστος περίθαλψης. Στο εργαστήριο, ή στην περίπτωσή μου στον υπολογιστή, όταν νομίζω ότι έχω ανακαλύψει κάτι, το πρώτο πράγμα που μου συμβαίνει είναι να μην το πιστέψω. Ξανακάνω την ανάλυση, το χιλιοτσεκάρω και μετά προσπαθώ να το αποδείξω και αλλιώς. Αν βγει, βάζω ένα ποτήρι κρασί και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα κοιμηθώ το βράδυ λόγω ενθουσιασμού.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει σε επαγγελματικό επίπεδο;
Α.Δ.: Η γραφειοκρατία της Ελλάδας. Είναι σαν κάποιος πολύ έξυπνος άνθρωπος να έχει σχεδιάσει, επίτηδες, ένα σύστημα με το οποίο δεν μπορείς να βγάλεις άκρη σε πρακτικό επίπεδο για τίποτα απολύτως. Το είπα λίγο έντονα; Πολλαπλασιάστε το επί δέκα, παρακαλώ. Για να προμηθευτούμε ακόμα και χαρτί κουζίνας για το εργαστήριο πρέπει να γίνεται διαγωνισμός. Αυτό ισχύει και στις περιπτώσεις που π.χ. χαρτί κουζίνας προμηθεύει στην Ελλάδα μόνο μία εταιρεία, δηλαδή υπάρχει μονοπώλιο! Όσο για τις συνθήκες εργασίας, για να το πω θετικά, υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Θεωρείτε ότι βραβεύσεις σαν αυτή που σας απονέμει η L'ORÉAL-UNESCO είναι σημαντικές για να προάγουν τη δουλειά και το έργο σας;
Α.Δ.: Είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτον, το βραβείο προσφέρει ουσιαστική και πρακτική υποστήριξη στις νέες ερευνήτριες. Δεύτερον, αναγνωρίζεται η δουλειά μας. Στην Αγγλία μπαίνεις σε ένα ταξί και όταν σε ρωτάει ο ταξιτζής τι δουλειά κάνεις και του λες γενετική, μπορείς και κάνεις κουβέντα. Στην Ελλάδα, επειδή η εκλαΐκευση της επιστήμης είναι σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο, το ευρύ κοινό μας βλέπει κάπως επιφυλακτικά και ακούς τη λέξη DNA να χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά, π.χ. «έχει το τραγούδι στο DNA του». Τρίτον, το βραβείο αυτό ήταν για μένα ένα σημαντικό μήνυμα ενθάρρυνσης που ήρθε την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή μετά από αρκετές απογοητεύσεις λόγω συνθηκών (και πολλή πάλη με τη γραφειοκρατεία) αλλά και μετά από δύο διαλείμματα λόγω άδειας μητρότητας.



Πηγή: LiFO
 Aπό τονΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ
sfedona.gr