Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ανακάλυψαν την "Αμφίπολη" της Αιγύπτου - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ανακάλυψαν την `Αμφίπολη` της Αιγύπτου - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
"Αόρατοι" για χιλιάδες χιλιάδες χρόνια, εντυπωσιάζουν οι αιγυπτιακοί τάφοι που ανακαλύφθηκε και μέσα τους δεσπόζουν περίτεχνες και πολύχρωμες τοιχογραφίες.
Ο αρχαίος τάφος που ανήκει στον Amenhotep, φύλακα του ναού της αιγυπτιακής θεότητας Amun ανακαλύφθηκε στο Λούξορ από Αμερικανούς αρχαιολόγους.

Χρονολογείται, σύμφωνα με το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, πίσω στο Νέο Βασίλειο της 18ης δυναστείας (1543-1292 π.Χ.), μιας εκ των πιο διάσημων της αρχαίας Αιγύπτου.






Οι τάφοι βρέθηκαν νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο κοντά στην τοποθεσία Sheikh Abd el-Qurna, που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Theban, ανάμεσα στις φημισμένες κοιλάδες των βασιλιάδων πάνω από την πόλη της al-Qurna.
Απίστευτες φωτογραφίες δείχνουν έναν τάφο με φωτεινές πράσινες και καφέ τοιχογραφίες με ιερογλυφικά που απεικονίζουν τόσο γιορτές όσο και καθημερινές δραστηριότητες και που παρά την ηλικία τους παραμένουν εξαιρετικά ζωνταντές και πολύχρωμες.



Οι τάφοι, σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων Mamdouh al-Damaty, φαίνεται δυστυχώς να έχουν συληθεί, καθώς λείπουν οι στολισμένες με κοσμήματα μούμιες από τις σαρκοφάγους.



"Ο τάφος περιέχει πολλές εντυπωσιακές σκηνές με φωτεινά χρώματα ζωγραφισμένες σε σοβά. Πoλλές από αυτές απεικονίζουν τον ιδιοκτήτη του τάφου και τη σύζυγό του μπροστά από ένα τραπέζι και τη μορφή μια θεάς να φροντίζει ένα βασιλόπουλο, όπως και σκηνές από την καθημερινή ζωή", σημείωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων.
Η τελευταία κατοικία του φύλακα του ναού, που βρέθηκε στο Λούξορ, 700 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, και έχει σχήμα "Τ" υπέστη βανδαλισμούς κατά τα αρχαία χρόνια για άγνωστο λόγο.



"Το όνομα και οι τίτλοι του ιδιοκτήτη του τάφου και κάποια ιερογλυφικά και σκηνές μαζί με τα ονόματα της θεότητας Amun διαγράφηκαν σκόπιμα", σημείωσε ο Sultan Eid ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αρχαιοτήτων.



Ο πρώτος τάφος ανακαλύφθηκε στις 2 και ο δεύτερος στις 10 Μαρτίου, με τον τελευταίο να εικάζεται πως ανήκειστον Sa-Mut και τη σύζυγό του Ta-Khaeet, ενώ ο πρώτος πιστεύεται ότι ανήκει στον πατέρα του Sa-Mut, τον Amenhotep.

Πηγή: Dailymail   
newsit.gr