Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

" Βόμβα" σκουπιδιών στη Δυτική Κορινθία - Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ξυλόκαστρο - Τα σκουπίδια από την Τρίπολη στο γνωστό-άγνωστο «πράσινο-σημείο» - Το Ξυλόκαστρο λέει «ναι» στο Δήμο Σικυωνίων - «Απαγορευτικό» για το Βέλο καιτ η Βόχα




Του Κώστα Ρομπόρα


«Βόμβα μεγατόνων» φαίνεται να έσκασε στην Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στη Δυτική μετά την απόφαση του ΦΟΔΣΑ να κλείσει ο ΧΥΤΑ του Κιάτου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ του Κιάτου λειτουργεί χωρίς ισχύουσα άδεια από το 2002. Επίσης,βάσει της έκθεσης αυτοψίας της 31ης Ιουλίου 2012, διαπιστώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και ότι, βάσει της υπογεγραμμένης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γνωμοδοτήσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2012, παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον.


Αυτή ήταν μία εξέλιξη έως ενός σημείου αναμενόμενη, η οποία όμως φαίνεται να πυροδότησε περαιτέρω εξελίξεις. Την ίδια ημέρα ο Δήμος Βέλου Βόχας εξέδωσε ανακοίνωση όπου καλεί τους δημότες να μην εναποθέτουν τα σκουπίδια στους πράσινους κάδους μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.

Όπως είναι λογικό οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κάτοικους του Δήμου και υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για τις ενέργειες του Δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, στον οποίο καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες για αδράνεια παρά το γεγονός ότι γνώριζε την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος βρέθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στην Περιφέρεικαι ξεκίνησε συζητήσεις με τον Περιφερειάρχη Π.Τατούλη στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης, η οποία όμως ακόμη αγνοείται μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται πάντως η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ίδιο δρόμο που χάραξε εδώ και αρκετό καιρό η Τρίπολη στην προσπάθεια πίεσης για μία λύση.

Πιθανώς βέβαια ο Δήμαρχος να είχε και άλλα πράγματα στο μυαλό του, αφού είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό διεξάγονται συζητήσεις επί συζητήσεων με σκοπό την εξεύρεση συνολικής λύσης για όλη τη Δυτική Κορινθία (δηλ. για τους Δήμους Βέλου-Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης). Όλες όμως οι συζητήσεις έχουν πέσει στο κενό μετά την άρνηση του Ξυλοκάστρου να λάβει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ από άλλες περιοχές, έχοντας ήδη εκδώσει σχετικό ψήφισμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα τέλη του μήνα πάντως κλείνουν
όλοι οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και κανείς δεν γνωρίζει που θα εναποθέτουν οι Δήμοι τα απορρίμματα και με αυτή τη λογική η ενέργεια του Δημάρχου μπορεί να εκληφθεί ως μια «ηρωική έξοδος»


Στο Κιάτο

Στο Δήμο Σικυωνίων τώρα, ο προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σημείωναν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ήσαν αυτοί που ετοιμάζονταν να βγάλουν μία ανάλογη ανακοίνωση αλλά ως φαίνεται τους πρόλαβε το Βέλο.

Στο Κιάτο βέβαια, υπάρχει μία μεγαλύτερη αισιοδοξία για μια θετική έκβαση αφού οι συζητήσεις με το γειτονικό Ξυλόκαστρο είναι προχωρημένες εδώ και αρκετό καιρό.

Οι δηλώσεις αυτές σίγουρα μπορούν να προσφέρουν μια ανακούφιση αλλά δεν δίνουν λύση. Ο Δήμος Σικυωνίων έχει εξασφαλίσει μία χρηματοδότηση γύρω στα 500 χιλ. ευρώ για την προώθηση μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων αλλά και πάλι είναι άγνωστο που θα πηγαίνει το υπόλειμμα.

Οι συζητήσεις όπως είπαμε και παραπάνω βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο και πολλά είναι τα σενάρια που διακινούνται. Ένα από αυτά έκανε λόγο για διαδημοτική συνεργασία και των τριών Δήμων, το κόστος όμως παραμένει απαγορευτικό και ιδιαίτερα για το Βέλο, του οποίου τα οικονομικά θεωρούνται το λιγότερο ασθενή, ώστε να συμμετείχε σε μια συνολική λύση.
Ένα άλλο σενάριο ήθελε τη συνεργασία των Δήμων Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου. Σε αυτή την περίπτωση είχαν γίνει προσπάθειες να καμφθούν οι αντιστάσεις των τελευταίων και να δεχθεί τα απορρίμματα του γειτονικού Δήμου όλοι όμως έχουν στο μυαλό τους τις αντιδράσεις του κόσμου αφού είναι γνωστό ότι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ είναι 12.500 τόνοι το χρόνο και μόνο ο Δήμος Σικυωνίων παράγει περί τις 20.000 τόνους το χρόνο.


Στο Ξυλόκαστρο

Το Ξυλόκαστρο φαίνεται ότι τελικά θα παίξει το ρόλο του ρυθμιστή. Ο Δήμαρχος Ηλίας Ανδρικόπουλος σε δηλώσεις του στον «Πολίτη» επιβεβαιώνει ότι ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου θα φιλοξενήσει μέρος των απορριμμάτων του Δήμου Σικυωνίων χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσει αριθμούς.
Είναι σίγουρα μία κίνηση με αρκετό ρίσκο εάν λάβουμε υπόψιν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να νομιμοποιεί μία τέτοια ενέργεια, δεν έχει ερωτηθεί κανένας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υφίσταται το ψήφισμα που υπέγραψαν και οι 4 συνδυασμοί τον περασμένο Σεπτέμβριο

ώστε να μην λάβουν απορρίμματα πέραν αυτών που υποδεικνύει η μελέτη. Μια μελέτη που περιλαμβάνει τον πρώην Δήμο Φενεού (στον οποίο ο Δήμαρχος θεωρεί ότι «υπάρχει μια υποχρέωση» όπως μας ανέφερε) αλλά όχι όλο το Δήμο Σικυωνίων.

Ο Δήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ΧΥΤΑ να λάβει τα απορρίμματα οποιουδήποτε άλλου (συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Βέλου-Βόχας) ακόμη και αν λάβει τέτοια εντολή είτε από το Υπουργείο ή από την Περιφέρεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του φορέα των Δήμων για τα απορρίμματα (γνωστού ως ΦΟΔΣΑ) από τον οποίο παραιτήθηκε αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του. Να θυμίσουμε επίσης ότι νομικά αυτή τη στιγμή ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ανήκει στο ΦΟΔΣΑ και όχι στο Δήμο, κατά συνέπεια πιθανώς να υπάρξουν

προβλήματα αν τελικά ο Δήμος αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα. Πληροφορίες πάντως από την περιοχή αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ο ΧΥΤΑ από το ΦΟΔΣΑ και πάλι στο Δήμο, αυτό όμως είναι ένα ενδεχόμενο που πιθανώς να χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Στην ερώτησή μας αν κάποιο από το υπόλειμμα των σκουπιδιών της Τρίπολης που θα μεταφερθούν στο «πράσινο σημείο» της Κορινθίας δηλ. τις εγκαταστάσεις της εταιρείας του επιχειρηματία Δ. Ραψωματιώτη καταλήξει στο Ξυλόκαστρο ο Δήμαρχος δηλώνει αντίθετος αφού όπως ανέφερε ο ΦΟΔΣΑ δεν υπέγραψε τη συμφωνία για μεταφορά των απορριμμάτων στην Κορινθία, καθώς αυτό το «πράσινο σημείο» … δεν αναφερόταν στη συμφωνία, με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι να μην συμφωνήσουν.

Βλάσης ΤσιώτοςΗ μείζων Αντιπολίτευση του Δήμου Ξυλοκάστρου πάντως φαίνεται να εμμένει σε άλλη άποψη. Ο αρχηγός της Βλ. Τσιώτος ήταν αυτός που έφερε το ψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο ώστε ο ΧΥΤΑ να δέχεται απορρίμματα μόνο από την περιοχή και ουσιαστικά «κλείδωσε» όλες τις μετέπειτα πρωτοβουλίες σε αυτό το πλαίσιο.
Ένα πλαίσιο που προς το παρόν έχει γλυτώσει το Δήμο από έναν μεγάλο αριθμό άλλων Δήμων σε όλη την Πελοπόννησο που έβλεπαν το ΧΥΤΑ ως την «πολύφερνη νύφη» στην οποία θα προσέφεραν τα δικά τους απορρίμματα και μάλιστα δωρεάν αφού ο ΧΥΤΑ όπως αναφέραμε και πιο πάνω εξακολουθεί να ανήκει τυπικά στον ΦΟΔΣΑ (δηλ. σε όλους τους Δήμους).

Ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας έχει κατ’ επανάληψιν απορρίψει την όποια διαδημοτική ή άλλη συνεργασία προς το παρόν αν πρώτα δεν επιλυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον ίδιο το ΧΥΤΑ όπως η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού για τα στραγγίδια και τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την περιοχή.
Κυρίως όμως εστιάζει στο γεγονός ότι το Ξυλόκαστρο δεν έχει δική του πρόταση σχετικά με το τι θέλει να κάνει με το ΧΥΤΑ. Όλες οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι ώρας στο Δ.Σ. αφορούν τις προθέσεις των άλλων και όχι αυτές της περιοχής. Ο κ. Τσιώτος σημειώνει ότι χρειάζεται να καταστρωθεί ένα τοπικό σχέδιο που θα αφορά μόνο το Ξυλόκαστρο, την Ευρωστίνη και το Φενεό και θα επικεντρώνει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών.


Στην Τρίπολη

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε αυτή την εβδομάδα και την απόφαση για μεταφορά 3000 τόνων σκουπιδιών της Τρίπολης σε νόμιμα αδειοδοτημένο ιδιωτικό χώρο στην Κορινθία. Παρά το γεγονός ότι ο χώρος αυτός δεν αναφέρεται στην απόφαση σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου, η ανακοίνωση του επιχειρηματία Δ. Ραψωματιώτη την Τετάρτη υποδεικνύει ότι ο χώρος αυτός είναι στο Δήμο Βέλου-Βόχας και πιο συγκεκριμένα στο Μπολάτι

Ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι «από τους 3 με 4 χιλιάδες τόνους που εκτιμάται ότι υπάρχουν στους δρόμους της Τρίπολης, εμείς προσβλέπουμε να ανακτήσουμε τουλάχιστον 1.000 με 1.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, με ένα έσοδο της τάξης των 100.000,00€ τουλάχιστον, τα οποία θα διοχετευθούν στην τοπική αγορά σε μισθούς, σε τοπικές επιχειρήσεις και στο Κράτος σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους».
Το ερώτημα πάντως που εγείρεται είναι τι θα συμβεί με το υπόλειμμα και το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανέρχεται στους 2000 περίπου τόνους.

Με δεδομένο ότι το Ξυλόκαστρο δεν δέχεται να λάβει απορρίμματα πέραν κάποιας ποσότητας από το Δήμο Σικυωνίων αλλά και το ότι οι ΧΑΔΑ κλείνουν μετά το τέλος του Μαρτίου προς αποκατάσταση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός των απορριμμάτων της Τρίπολης.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ECOSPOT TRIPOLIS P.C ανέλαβε την μεταφορά των απορριμμάτων με το ποσό των 78,80 ευρώ ανά τόνο. Οι κόντρες πάντως και οι γκρίνιες δεν έλειψαν από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και τα ερωτήματα της μειοψηφίας προς τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας Γιώργο Παπαηλίου «έπεφταν βροχή». Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τόσο ο Νίκος Γόντικας, όσο και οι Παναγιώτης Αλευράς και Νίκος Πατσαρίνος από πλευράς της μειοψηφίας δεν ενέκριναν το πρακτικό του διαγωνισμού__
 

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ τεύχος 10/13.03.15