Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στις 100 δόσεις και οι οφειλές προς τους δήμους – Προσθήκη στο νομοσχέδιο Βαλαβάνη

Διάταξη που θα συμπεριλάβει στην τακτοποίηση οφειλών με ευνοϊκούς όρους και τα χρέη των δημοτών προς τους δήμους, με έναν τρόπο αντίστοιχο των 100 δόσεων που περιγράφεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να προστεθεί άμεσα στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr από πηγές της Σταδίου, έπειτα από συννενόηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βάλαβάνη, η εν λόγω διάταξη αναμένεται να συμπεριληφθεί το ταχύτερο στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βούτσης προέβη στην εν λόγω κίνηση λαμβάνοντας υπόψη του και το σχετικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης.

Όλα αυτά παρότι, μέχρι πρότινος, πηγές του υπουργείου Οικονομικων, ανέφεραν ότι η ρύθμιση δεν συμπεριλάβει χρέη προς τους ΟΤΑ, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα, τα οποία, όπως έλεγαν, δεν επέτρεπαν προς το παρόν να εξυπηρετηθούν και οι οφειλέτες των δήμων και των περιφερειών. Ωστόσο ασκήθηκε πίεση από πλευράς, υπουργείου Εσωτερικών και, τελικώς, τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν.
Πίεση και από την ΚΕΔΕ
Υπενθυμίζεται ότι, την ημέρα που αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε, μέσω επιστολής προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών, την υπαγωγή και των οφειλών προς τους δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, στη ρύθμιση χρεών.
Το αίτημα διατυπώθηκε, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στις πολεοδομικές ανάγκες των δήμων και να διευκολυνθούν οι πολίτες. Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 ευρώ.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ΕΔΩ