Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Σκιώδη κυβέρνηση ετοιμάζει ο Σαμαράς

Σκιώδη κυβέρνηση  ετοιμάζει ο Σαμαράς
Σε δύο επίπεδα κινείται ο στρατηγικός σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας της Λεωφόρου Συγγρού, με φόντο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με εταίρους και δανειστές και τις διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτος στόχος του Αντώνη Σαμαρά και των στενών συνεργατών του είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο η κατάρτιση του νέου κομματικού οργανογράμματος με τον ορισμό στη θέση των τομεαρχών πρώην υπουργών, οι οποίοι θα καταγράφουν τις κινήσεις της κυβέρνησης και θα παρεμβαίνουν ανάλογα.
Παράλληλα, με την επιλογή συγκεκριμένων στελεχών στις θέσεις αυτές, πρόθεση της Συγγρού είναι να διεμβολιστούν οι ομάδες των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που συνεχίζουν να θέτουν θέμα ηγεσίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Μάλιστα, χθες, δημοσιεύτηκε και η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. για τη συγκρότηση και τη σύσταση του άτυπου δεκαπενταμελούς Πολιτικού Συμβούλιου του κόμματος, το οποίο είχε προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση θα συμμετέχουν, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο γραμματέας της Π.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην απόφασή του ο κ. Σαμαράς μειώνει τον αριθμό των συμβούλων του προέδρου και αυξάνει τους βουλευτές που θα συμμετέχουν στο όργανο. Ετσι από δύο που ήταν αρχικά θα συμμετέχει ένας από τους συμβούλους του (είτε ο κ. Λαζαρίδης είτε ο κ. Παπασταύρου) και από τρία που ήταν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συμμετέχουν τέσσερα, που θα εκλεγούν από το σώμα αυτό με μυστική ψηφοφορία.
Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και ο ορισμός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, ο οποίος εκλέγεται στην ίδια Περιφέρεια με τον Νίκο Δένδια που έχει εκφράσει ανοικτά τις απόψεις του και για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου και για την αλλαγή ηγεσίας, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κ. Σαμαρά, με την οποία ανέλαβε, στην πρώτη συνέντευξή του εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Δένδια. Με συνέντευξή του στο BHMA FM, χωρίς να κατονομάζει το κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, τον κάλεσε  να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που άσκησε η Ν.Δ. που χαρακτηρίζουν το κόμμα ακροδεξιό γκρουπούσκουλο ή ότι έχει πάρει ακροδεξιά κατεύθυνση.

Η αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ., πάντως, πρόκειται να σκληρύνει το επόμενο διάστημα, με τα πυρά να είναι συντονισμένα. Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, τόσο για τη συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία όσο και για τις δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά και τις αποκαλύψεις Φωτίου ότι το μέτρο της σίτισης αφορά 155 και όχι 300 χιλιάδες δικαιούχους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ