Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Εκλέχθηκαν τα Προεδρεία των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής

Εκλέχθηκαν τα Προεδρεία των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ανάδειξη των προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά για τους βουλευτές του σχεδόν όλες τις θέσεις των μελών των Προεδρείων και να παρέχει μόνο δύο (!) αξίωμα σε βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ . Αυτές του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης- Δημόσιας Τάξης -Δικαιοσύνης στον Νικόλαο Μαυραγάνη και στην θέση του Γραμματέα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τον Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη.

Η φειδωλή αυτή παροχή θέσεων από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκάλεσε σχόλια ειδικά μετά το προηγούμενο της Κοινοβουλευτικής Περιόδου 2012-2014, όταν μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στήριζαν τότε την Κυβέρνηση είχαν «μοιραστεί» αναλογικά σχεδόν όλες οι θέσεις των Προεδρείων των Επιτροπών σε βουλευτές των δύο κομμάτων. Μάλιστα η ΝΔ είχε παραχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θέσεις Αντιπροέδρων και Γραμματέων στις Επιτροπές της Βουλής αλλά είχε εκλέξει τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό και ως Πρόεδρο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ένα ακόμα στοιχείο που αναδείχθηκε από την διαδικασία εκλογής των Προεδρείων των Επιτροπών είναι η πολύ περιορισμένη «διείσδυση» που κατέγραψαν όλοι σχεδόν – πλην των Επιτροπών Μορφωτικών, Οικονομικών και Παραγωγής &Εμπορίου - οι προτεινόμενοι βουλευτές για αυτά τα αξιώματα στους βουλευτές εκτός των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.



Ειδικότερα:

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Αντιπρόεδρος η κυρία Μαρία Κανελλοπούλου και Γραμματέας ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Και οι τρείς προτεινόμενοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, έλαβαν αντίστοιχα 31 θετικές ψήφους, έναντι 12 Λευκών. Από την διαδικασία ανάδειξης προεδρείου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από τους 43 βουλευτές- μέλη της απουσίασαν οκτώ.

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προτάθηκαν και εκλέχθηκαν: Πρόεδρος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος με 28 ψήφους έναντι 16 Λευκών. Αντιπρόεδρος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης με 29 ψήφους έναντι 15 Λευκών και Γραμματέας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανασία (Σια) Αναγνωστοπούλου με 28 ψήφους έναντι 15 Λευκών και 1 Άκυρο. Από τα 51 μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών κατά την διαδικασία ανάδειξης Προεδρείου απουσίασαν επτά βουλευτές.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων προτάθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχθηκαν: Πρόεδρος ο κ. Στέφανος Σαμοΐλης με 35 ψήφους έναντι 9 Λευκών Αντιπρόεδρος ο κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος με 32 ψήφους έναντι 12 Λευκών και Γραμματέας η κυρία Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη με 35 ψήφους έναντι 9 Λευκών. Από τα 53 μέλη της Επιτροπής Οικονομικών στην διαδικασία μετείχαν 44 βουλευτές .


Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προτάθηκαν και εκλέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: Πρόεδρος ο κ. Ιωάννης Ζερδελής που έλαβε 29 ψήφους έναντι 11 Λευκών. Αντιπρόεδρος ο κ. Νίκος Μανιός με 31ψήφους έναντι 9 Λευκών και Γραμματέας η κυρία Μερόπη Τζούφη με 33 ψήφους έναντι 7 Λευκών. Από τα 53 μέλη της Επιτροπής στην διαδικασία μετείχαν 40 βουλευτές, απουσιάσαν 13, ενώ ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος εάν και είναι μέλος της Επιτροπής επειδή προήδρευσε της διαδικασίας ως Αντιπρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να ψηφίσει.

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης- Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προτάθηκαν και εκλέχθηκαν, Πρόεδρος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης με 29 ψήφους έναντι 13 Λευκών. Αντιπρόεδρος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης με 27 ψήφους έναντι 15 Λευκών και Γραμματέας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη με 30 ψήφους έναντι 12 Λευκών. Από τα 51 μέλη της Επιτροπής απουσιάσαν 40 βουλευτές.

Τέλος, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προτάθηκαν και εκλέχθηκαν ως Πρόεδρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου με 34 ψήφους έναντι 8 Λευκών. Αντιπρόεδρος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη με 31 ψήφους έναντι 11 Λευκών και Γραμματέας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης με 32 ψήφους έναντι 10 Λευκών. Από τα 51 μέλη της Επιτροπής από την εκλογή του Προεδρείου της απουσίασαν εννέα βουλευτές.