Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν την κυβέρνηση Ανταρσία για το Μνημόνιο δια ανατάσεως χειρός

Ανταρσία για το Μνημόνιο δια ανατάσεως χειρός Ρήγμα με το καλημέρα προκάλεσαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και η λίστα Βαρουφάκη. Για πρώτη φορά, βουλευτές της κυβέρνησης αμφισβητούν ευθέως τον κ. Τσίπρα και τους χειρισμούς του, με τις αντιδράσεις να μένουν προς το παρόν σε αυστηρά… οικογενειακό επίπεδο. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο. «Θέλω να ξέρω εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία», ανέφερε πετώντας το γάντι σε τυχόν εσωκομματικούς αμφισβητίες.


Αυτοί έκαναν την εμφάνισή τους στο τέλος της συνεδρίασης. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα της συμφωνίας σε ψηφοφορία. Κάλπη δεν στήθηκε. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών διά της ανατάσεως της χειρός υπερψήφισε το deal με τους δανειστές και το περιεχόμενο της λίστας Βαρουφάκη. Ωστόσο, υπήρξαν και βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτούς συγκαταλέγεται ο κ. Λαφαζάνης που φέρεται να μην ψήφισε ούτε υπέρ ούτε κατά.

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε, αρχικά, ενδυθεί με τα εσωκομματικά χρώματα της… μάχης, όμως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πέρασε τον κάβο χωρίς πολλές δυσκολίες. Το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» αλλά και το… τελεσίγραφο του Αλέξη Τσίπρα «εάν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε να το πει» φαίνεται να λειτούργησαν, μέχρι ένα βαθμό, καταλυτικά. Ουδείς από τους 149 θέλησε αρχικά να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα μέχρι ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εσωκομματική ψηφοφορία. Η «γκρίνια» των τελευταίων εικοσιτετραώρων (κυρίως από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και «προεδρικούς») για το πάγωμα βασικών προεκλογικών εξαγγελιών εκτονώθηκε προς το παρόν με την «ψήφο ανοχής» που έδωσε στην κυβέρνηση η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.

Με τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνεται φανερό ότι οι ισορροπίες εντός της Κουμουνδούρου θα εξαρτώνται, πλέον, άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους «θεσμούς». Τα μηνύματα ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει λευκή επιταγή, εάν εφαρμόσει πολιτική παρόμοια με αυτή που κατήγγειλε ως αξιωματική αντιπολίτευση, εστάλησαν. Απομένουν οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, όπου η κριτική αναμένεται να είναι περισσότερο έντονη για το πισωγύρισμα από βασικές κόκκινες γραμμές του κόμματος.

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους άμεσα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας. «Θέλω να ξέρω εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Εάν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ», φέρεται να είπε, πετώντας το γάντι σε τυχόν διαφωνούντες. Παράλληλα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός έκανε συνολική ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγές, πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στο τι ακριβώς κατάφερε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση:

-Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από Μνημόνιο.
-Απεμπλοκή από Μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.
-Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.
-Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» της κυβέρνησης.
-Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup...

e-typos.com