Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΔΡΑΣΗ: Ενταφιάστηκε ο διχασμός που έφερε ο μύθος του "αντιμνημονίου"


Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Φίλες και φίλοι,

Έχει περάσει ένας μήνας από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και βρισκόμαστε ήδη σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη συμφωνία που έκανε ενταφίασε τον μύθο του «αντιμνημονίου» και τον εγκληματικό διχασμό που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, αναιρώντας ταυτόχρονα σε χρόνο ρεκόρ τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Τα προβλήματα όμως της χώρας παραμένουν. Το χρηματοδοτικό κενό δεν έχει λυθεί και είναι αντίθετα πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο δύσκολο να καλυφθεί. Η χώρα συνεχίζει να έχει εφιαλτική ανεργία, να βρίσκεται παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού και της ύφεσης και να έχει -όπως και πριν τις εκλογές- τις χαμηλότερες επενδύσεις στον κόσμο.

Η Δράση είναι υπερήφανη γιατί ποτέ δεν παραπλάνησε τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά τα χρόνια είπαμε την αλήθεια αναλαμβάνοντας και ως πολιτικός οργανισμός , αλλά και ο καθένας μας ατομικά, το κόστος της αντιδημοφιλίας όταν άλλοι οικοδομούσαν σταδιοδρομίας στα θεμέλια του ψεύδους και της κοροϊδίας. Κι η αλήθεια αυτή ήταν και παραμένει απλή. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η χρεοκοπία του κράτους. Όλα τα άλλα –μνημόνια και απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας, ύφεση, υπερφορολόγηση και η εξόντωση του ιδιωτικού τομέα κ.λπ.- οφείλονται στην κρατική χρεοκοπία. Όπως απλή –όσο και δύσκολη- είναι και η λύση του ελληνικού προβλήματος. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι νέες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν δουλειές, παραγωγή, εισοδήματα, πλούτο, δημόσια έσοδα, χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών, οικονομική και κοινωνική ανόρθωση. Όλα τα άλλα, οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι μεταρρυθμίσεις, η φορολογία, οι κρατικές λειτουργίες πρέπει σήμερα να υπηρετούν κατά προτεραιότητα αυτό τον θεμελιώδη στόχο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, από τη φύση της και από πολιτική πεποίθηση, δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Με κάθε τρόπο θα την παροτρύνουμε ασφαλώς προς αυτή την κατεύθυνση και θα την ενθαρρύνουμε όποτε κινείται προς τον ρεαλισμό, τη λογική και τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι ελάχιστα πιθανό να στραφεί στην πολιτική των χαμηλών φόρων, δραστικής στρατηγικής μείωσης των κρατικών δαπανών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που αποτελεί τη μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο.  

Το μήνυμα αυτό, του οποίου θεματοφύλακας παρέμεινε η Δράση ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορεί όμως και πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε ένα πολύ ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Με αυτό το στόχο, η Δράση θα εντείνει την πολιτική της προσπάθεια στους επόμενους δύσκολους μήνες. Διατηρώντας τις άριστες σχέσεις που οικοδομήσαμε με το Ποτάμι, το οποίο στηρίξαμε στις προηγούμενες εκλογές και την θετική εμπειρία από αυτή την απόφαση και επιδιώκοντας καλές σχέσεις και διάλογο με μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σε ολόκληρο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα. Για να οικοδομηθεί ένα ευρύτερο πολιτικό μέτωπο που να προωθήσει τη μόνη πολιτική που μπορεί να σηκώσει και πάλι τη χώρα όρθια. Μια πολιτική που θα γίνεται όλο και πιο προφανής σε όλο και περισσότερους πολίτες καθώς οι αυταπάτες του παρόντος θα διαλύονται όπως η πρωινή πάχνη και οι πομφόλυγες του παρελθόντος θα σπάνε αποκαλύπτοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο. Λόγια του αέρα.

Για το σκοπό αυτό ζητάμε για μια ακόμα φορά την πολιτική σας εγρήγορση και βοήθεια στην προσπάθειά μας.

Ως υστερόγραφο μια πιο προσωπική ματιά. Υπηρετώ στη φάση αυτή την πολιτική διαδικασία όχι από δημόσιο αξίωμα αλλά δραστηριοποιούμενος παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Έτσι σχεδόν κάθε μέρα, σε κάθε συνάντηση, με κάθε ευκαιρία διαπιστώνω πόσο η χώρα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να σηκώσει και πάλι το κεφάλι. Νέα παιδιά με κατάρτιση και φλόγα. Ώριμους ανθρώπους με θέληση και γνώση. Σε κάθε τομέα και σε κάθε πεδίο. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από όσα σήμερα βιώνουμε. Μπορούμε να σηκώσουμε και πάλι περήφανοι το κεφάλι.

Η πραγματική υπερηφάνεια όμως δεν κατακτάται ούτε με το χέρι απλωμένο και ανοικτή την παλάμη της παράκλησης, ούτε με το χέρι σηκωμένο και σφιγμένη τη γροθιά της οργής. Ούτε και με τον γκροτέσκο συνδυασμό των δύο μαζί. Το κεφάλι σηκώνεται πραγματικά ψηλά όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν τα μανίκια, να δουλέψουν και να ζήσουν την υπερηφάνεια της δημιουργίας. Αυτή πρέπει να μας ενώσει όλους στα επόμενα χρόνια.

Φιλικά,

Θόδωρος Σκυλακάκης

Πρόεδρος της Δράσης