Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Φρίκη: Οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον ιορδανό πιλότο

Φρίκη: Οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον ιορδανό πιλότο
Αμάν
Οι τζιχαντιστές με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, ανακοίνωσαν ότι έκαψαν ζωντανό τον ιορδανό πιλότο που κρατούσαν αιχμάλωτο. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «Ισλαμικό Κράτος» διακρίνεται ένας άνδρας να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο σιδερένιο κλουβί.

Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, πρόκειται για τον Ιορδανό Μάαζ αλ Κασάσμπεχ που είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό F-16 του συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου.


Ο Κασάσμπεχ συμμετείχε στους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έχει αναλάβει η διεθνής συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο φρικιαστικό βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά πορτοκαλί στολή, κλεισμένος μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί. Φλόγες τυλίγουν τα ρούχα του, μέχρι που μετατρέπεται σε μια πύρινη μπάλα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας ανακοίνωσε στην οικογένεια του Ιορδανού πιλότου που ήταν όμηρος του «Ισλαμικού Κράτους» ότι οι τζιχαντιστές τον εκτέλεσαν, ανέφερε ένας συγγενής του.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αποκάλυψη της τηλεόρασης της Ιορδανίας ότι ο πιλότος κάηκε ζωντανός στις 3 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι το Αμάν διαπραγματευόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα την απελευθέρωσή του.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται από την οργάνωση αυτή. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στην Ιορδανία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες μελετούν το βίντεο προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι αυθεντικό.

Η Ιορδανία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ήταν αποφασισμένη «να κάνει τα πάντα» για να σώσει τον πιλότο και είχε καταδικάσει την εκτέλεση, την προηγούμενη ημέρα, του ιάπωνα δημοσιογράφου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της υποσχέθηκαν εκδίκηση. «Θα είναι όσο μεγάλη είναι η συμφορά που χτύπησε την Ιορδανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της χώρας διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σε διάγγελμά του, ο βασιλιάς Αμπντάλα ανέφερε ότι η δολοφονία του πιλότου ήταν μια άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ.

«Αυτή (είναι μια) άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια εγκληματική οργάνωση η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ... Είναι καθήκον όλων των πολιτών να μείνουν ενωμένοι» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters