Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Γράφει ο
Γιώργος Δρακούλης 
τ. Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αχαΐας

Η ρήση του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή «έχουμε την κακιά συνήθεια να καταστρέφουμε με τα ίδια μας τα χέρια ότι με κόπους και θυσίες δημιουργούμε…και αυτό το πράττουμε κατά κανόνα τις παραμονές τις επιτυχίας.» είναι αυτές τις μέρες πιο επίκαιρη από ποτέ.

Δυστυχώς, μετά από πέντε χρόνια επίπονων θυσιών των πολιτών, για τα πολιτικά συμφέροντα μιας πολιτικής μερίδας, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με πολύ κόπο καταφέραμε και να γυρίσουμε τη χώρα πίσω, οδηγώντας την ξανά σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η πολιτική ανευθυνότητα, η  αδιαλλαξία και  η «βουλιμία» για εξουσία ορισμένων οδηγούν τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και σε πρόωρες εκλογές, παρόλο που η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου μοιάζουν με ένα εκλογικό «déjà vu» των εθνικών εκλογών του 2009. Τότε, οι πολίτες καλούνταν πάλι να επιλέξουν ανάμεσα στο λαϊκισμό και την ειλικρίνεια. Ο Κώστας Καραμανλής το 2009, επιχείρησε προεκλογικά κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, μίλησε στη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και πολιτικές χωρίς αντίκρισμα. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου «μοιράζοντας λεφτά» και ψεύτικες ελπίδες προεκλογικά, κέρδισε τότε τις εκλογές. Μετά από έξι χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που έχουν μετανιώσει που παραπλανήθηκαν τότε από το λαϊκισμό και τις κάλπικες υποσχέσεις, βλέποντας που οδηγήθηκε η χώρα μας μετέπειτα.

Το πρόσφατο παρελθόν μας δίνει τις απαντήσεις και μας δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο που πρέπει να επιλέξουμε αυτή τη φορά. Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα, αρκεί να μην τη χάσουμε και να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, γιατί αυτές οι εκλογές θα κρίνουν καθοριστικά την πορεία της Ελλάδας από εδώ και πέρα. Σίγουρα, όλο αυτό το διάστημα μπορεί να έχουν γίνει λάθη ή παραλήψεις, αλλά η τιμωρητική ψήφος είναι «αυτοχειρία» και «υποθήκευση» του αύριο. Όλοι έχουμε υποστεί πολλές θυσίες και ψάχνουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά δεν είναι ελπίδα ο λαϊκισμός και οι αδιέξοδες πολιτικές, που διακυβεύουν το μέλλον της χώρας μας.

Η ευκαιρία να απαλλαγούμε οριστικά από τα ιδεολογήματα και τα συμπλέγματα του «χθες» που μας χρεοκόπησαν είναι ακριβώς μπροστά μας. Το θέμα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να επενδύσουμε στη κοινή λογική, στην αλήθεια και στην ευθύνη για το αύριο της χώρας. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για χάσιμο, ούτε για οπισθοδρόμηση, ούτε για παιχνίδια με το αύριο της χώρας. Αυτή τη φορά ας χάσει ο λαϊκισμός που μας κόστισε πολύ ακριβά μέχρι τώρα και όχι η χώρα! Άλλωστε, όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολν «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου…»