Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

“Μέρες Παπαδήμου”… reloaded: Ο Βενιζέλος (και πάλι) καταλύτης των εξελίξεων

Evangelos-Venizelos-Wolfgang-Schaeuble Στον απόηχο του απογοητευτικού για την κυβέρνηση αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Σταύρο Δήμα να συγκεντρώνει την προτίμηση μόλις 160 βουλευτών, διαμορφώνεται ένα κλίμα που θυμίζει την εποχή… Παπαδήμου, με ευθύνη και πάλι του ΠΑΣΟΚ.
Και πιο συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και το Μέγαρο Μαξίμου, και τις τελευταίες δυο εβδομάδες, πριν και μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή,
επιχειρώντας να εμφανιστεί σε όλο “εγγυητή της σταθερότητας”, όπως ακριβώς έκανε τον Νοέμβριο του 2011, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, και την αντικατάστασή του από τον Λουκά Παπαδήμο, με τη συγκρότηση μιας καινούριας κυβέρνησης, τρικομματικής συνεργασίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε πρώτος το βήμα της προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα. Αρχικά συναντήθηκε μαζί του στο υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια κατέβασε αισθητά τους τόνους της προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί του, και στο τέλος συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κάρολο Παπούλια για τον Νίκο Ρωμανό, “παρακάμπτονταςτον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που από τη Βασιλεία φωτογράφησε τις πρόωρες εκλογές, προκαλώντας τον αιφνιδιασμό και την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να διαψεύδει μια τέτοια προοπτική, ρωτώντας τους δημοσιογράφους αν έχουν… εκείνοι εκλογές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που τις δυο τελευταίες εβδομάδες, και ειδικότερα μετά την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται διαρκώς στο εξωτερικό, από τις Βρυξέλλες… στο Βερολίνο, και εμφανίζεται να εκπροσωπεί τη χώρα, ενδεχομένως να διαπραγματεύεται, και σε κάθε περίπτωση να συζητά για το μέλλον, με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκείνος που από χθες… χαμηλόφωνα ξεκίνησε το σενάριο της κυβέρνησης “ειδικού σκοπού”, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας εκτός των αλλαγών το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, στην ουσία όμως ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική αντικατάστασής του.
Σήμερα άλλωστε, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, εστιάζουν στην ανάγκη αποτροπής των πρόωρων εκλογών, μέσω της εθνικής συνεννόησης, συζητώντας, όπως λένε, τα πάντα, επομένως και την αλλαγή Πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι φυσικά… Γιώργος Παπανδρέου. Είναι ωστόσο εμφανές ότι με πρωταγωνιστή και πάλι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η πολιτική ζωή έχει επιστρέψει τρία χρόνια πριν. Στις Κάννες. Με την ιστορική ειρωνεία να υπάρχει και σήμερα Σύνοδος Κορυφής, αλλά αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες…