Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Το μυστήριο του σκελετού της Αμφίπολης

Το μυστήριο του σκελετού της Αμφίπολης
 Λαμπρή ψηφίδα στην ιστορία της Ελλάδας θεωρείται το μνημείο στην Αμφίπολη, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Οι φωτογραφίες του σκελετού, τις οποίες έδωσε η ομάδα των αρχαιολόγων, είναι το νεότερο στοιχείο που ήρθε στο φως, την ώρα που η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα συνεχίζει τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για το αν ο νεκρός είναι ένας πλούσιος Μακεδόνας, ένας ένδοξος στρατηγός, κάποιος συγγενής του Μέγα Αλέξανδρου ή ακόμη και ο ίδιος ο στρατηλάτης.
Με το μυστήριο του σκελετού που μπορεί να αποκαλύψει ...


πολλά ασχολείται αυτή τη βδομάδα ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του «Αυτοψία». Στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA μιλά ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής Ορθοδοντικής που ήταν επικεφαλής της ομάδας που είχε ανακατασκευάσει το πρόσωπο της Μύρτιδας, της νεαρής Αθηναίας που «χάθηκε» πριν  από 2.500 χρόνια στο μεγάλο λοιμό της Αθήνας και ο σκελετός της βρέθηκε στον Κεραμεικό
«Από το κρανίο που έχει βρεθεί μπορούμε να μάθουμε πολλά» λέει στο δημοσιογράφο, ενώ τονίζει πως «εάν κάποιο δόντι έχει τερηδόνα μπορεί να φανεί η διατροφή και από εκεί με τι τρέφονταν. Θα μας δείξει και πληροφορίες της εποχής, εάν τεθούν υπολείμματα ξύλου ή μετάλλου, εάν βρεθεί ένας καρπός, όλα αυτά είναι στοιχεία που προσδιορίζουμε για το περιβάλλον. Το κρανίο μπορεί να μας δώσει πληροφορίες αν ήταν άνδρας ή γυναίκα. Εξαρτάται βέβαια από τη μικρή ηλικία. Είναι βέβαια πάρα πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί από ένα κρανίο, γιατί και η ηλικία βγαίνει έμμεσα. Εάν κάναμε ανάλυση για DNA θα το  βρίσκαμε ακριβώς». 
Οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη σημασία στα δόντια που μπορούν να υπάρχουν στο κρανίο. «Είναι ζήτημα εβδομάδων να δούμε εάν υπάρχει σχέση του σκελετού με τον Φίλιππο», τονίζει με νόημα στον Αντώνη Σρόιτερ ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Γενετιστής - επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής, ενώ σημειώνει ότι «εξαρτάται από την ποιότητα του αρχαίου DNA και από το πόσους πολυμορφισμούς DNA θα δούμε, για να συγκρίνουμε αν υπάρχει συγγενική σχέση ή όχι. Μπορούμε να μάθουμε αν πρόκειται για πατέρα ή γιο. Θα μπορούσαμε να μάθουμε αν υπάρχει συγγένεια πατρικής προέλευσης, αν είναι θείος με ανιψιό. Υπάρχει ένα χρωμόσωμα Υ που κληρονομείται από πατέρα σε γιο. Είναι η λεγόμενη ανδρική κληρονομικότητα. Θα φαινόταν γιατί τα μισά γονίδια του Αλέξανδρου θα ήταν του Φιλίππου. Θα ήταν ευχάριστη, αλλά απίθανη περίπτωση! Αν είναι γυναίκα δεν θα βλέπαμε συγγένεια. Αν ήταν όμως, γυναίκα, συγγενής με τον Φίλιππο, θα βρισκόταν μητρικού τύπου κληρονομικότητα κοιτάζοντας κάποια γονίδια στο μιτοχονδριακό DNA που το κληρονομούμε από τη μητέρα μας. Όλοι οι ευρωπαίοι προέρχονται από 7 γυναίκες και 10 άνδρες. Οπότε σε κάποια από αυτές τις οικογένειες θα ήταν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με τους σύγχρονους κατοίκους της Πελοποννήσου ή της Κρήτης».
Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από τη συχνότητα του ALPHA κάνει «Αυτοψία» στα ευρήματα των ανασκαφών της Αμφίπολης προσπαθώντας να ρίξει φως στο μυστήριο για τον «κάτοικο» του τάφου.

Γρηγόρης Μελάς/ newsit.gr