Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κόλαφος ο εισαγγελέας για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο - Ποινική δίωξη σε 16 παράγοντες


stimena600Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου! Η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε διώξεις σε 16 συνολικά άτομα για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες, καθώς και για σύσταση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς όμως να ανακοινωθούν ονόματα.
Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, στελέχη της ΕΠΟ και εν ενεργεία διαιτητές Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματά τους!

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας κ. Ηλία Ζαγοραίου, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια). Πέντε είναι οι κατηγορούμενοι από άλλες επιτροπές. Ο κ. Ζαγοραίος δεν έδωσε ονόματα στη δημοσιότητα, σε συνεννόηση και με την εισαγγελέα Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς δεν έχει γίνει άρση του σχετικού απορρήτου.


Οι κατηγορίες
Οι διώξεις βασίζονται στις εξής κατηγορίες: συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας - δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.
Για κάποιους οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος και για κάποιους σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης φέρουν συνολικά 7 από τα 16 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Πάντως, δεν αναφέρθηκε αν ανάμεσα στους 16 είναι και οι 11 αρχικά ύπτοπτοι.

Πώς δρούσαν...
Στο πόρισμα αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο η εγκληματική οργάνωση έστηνε ματς, όριζε συγκεκριμένους διαιτητές, με αποτέλεσμα να εξαπατά τους φιλάθλους. Οριζαν διαιτητές σε συγκεκριμένους αγώνες με σκοπό τον υποβιβασμό ομάδων, οι οποίες έχαναν έτσι χρηματικά ποσά. Επίσης προωθούσαν ομάδες σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα γεγονός που συνεπάγεται και την αύξηση των κερδών τους. Παράλληλα, τονίζονται οι συνέπειες της χειραγώγησης, με ομάδες που υποβιβάζονται χάνοντας τεράστια ποσά και άλλες που αντιθέτως αποκομίζουν τεράστια κέρδη. 

Ειδικός ανακριτής διαφθοράς, λόγω εμπλοκής ΕΠΟ
Οι βασικοί άξονες του πορίσματος είναι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι αγώνες καθώς και η σχετική έκρηξη που είχε σημειωθεί σε φούρνο του Κωνσταντινέα.
Τα 16 πρόσωπα έδρασαν παρανόμως από το 2011 ως και το 2013 και την ποινική δίωξη την ασκεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με βάση το πόρισμα 173 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αριστείδης Κορέας και Ελένη Σίσκου.
Ο εισαγγελέας δεν δύναται ν' ανακοινώσει τα ονόματα των κατηγορουμένων γιατί δεν έχει γίνει ακόμη άρση του απορρήτου, ενώ η δικογραφία θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΕΠΟ.

Από το νέο χρόνο η έρευνα
Οι εξελίξεις δεν θα είναι άμεσες λόγω της οδήγησης της υπόθεσης στον ανακριτή που θα καλέσει τους 16 κατηγορούμενους για κατάθεση.
Ακόμα είναι σε στάδιο έρευνας από τον ανακριτή η υπόθεση των στημένων αγώνων, από το καλοκαίρι του 2011 και η οποία αφορά περισσότερα από 100 άτομα. Για κάποιους παράγοντες, όπως ο Μάκης Ψωμιάδης η διαδικασία επισπεύσθηκε, αλλά για τους περισσότερους ακόμα συνεχίζεται η έρευνα.