Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση δύο μηνών στο ελληνικό πρόγραμμα! – Ντάισελμπλουμ: Μετά την αξιολόγηση η προληπτική γραμμή στήριξης

eurogroup Παράταση δύο μηνών στο ελληνικό πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους αποφάσισε το Eurogroup, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας.
Tόσο ο Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Σόιμπλε, είχαν προαναγγείλλει αυτή την εξέλιξη προσερχόμενοι στην αίθουσα για τη συνεδρίαση του Eurogroup. 
Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, η παράταση των δύο μηνών αποτελεί καλό σενάριο, καθώς οι περισσότεροι από τους εταίρους ζητούσαν παράταση έξι μηνών. Φαίνεται, όμως, πως τελικά συμφώνησαν στους δύο μήνες.

Η είδηση αυτή έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να “κλειδώσει” η συμφωνία.
Μετά την απόφαση της τεχνικής επέκτασης του προγράμματος, το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στη σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα… το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αρχίζει και αποδίδει και αποδεικνύεται πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως το αίτημα παράτασης των δύο μηνών κρίνεται αρκετό ώστε να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας και παράλληλα σημείωσε πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επίσης, σημείωσε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παραμένουν ευνοϊκά στη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, κάτι που όμως θα γίνει, όταν θα λήξει πια η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή τουλάχιστον σε δύο μήνες.
Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα την Τρίτη στην Αθήνα και τόνισε πως η «η Ελλάδα έκανε τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πλέον η χώρα έχει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία”.

ysterografa.gr