Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Με 155 “Ναι” υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 - Σαμαράς σε Τσίπρα: Καβάλησες καλάμι! - Τσίπρας: Ελάτε να συμφωνήσουμε για εκλογές

vouli

Με 155 “Ναι”, 134 “Όχι” και 1 “Παρών”, υπερψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2015.
Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν… άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενόψει της προεδρικής εκλογής, με εξαίρεση την πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, η οποία ψήφισε “ναι”.
Λυκούδης, Πολύδωρας, Ανδρουλάκης, Νταβρής, Αηδόνης ψήφισαν “Όχι”, Όχι σε όλα ψηφισε και ο  Γιώργος Νταβρής, εκτός από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ ο κ. Ψαριανός ψήφισε “Παρών”.
Η συνεδρίαση που προηγήθηκε ήταν αρκετά έντονη με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και να θέτει ως στόχο της κυβέρνησης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή.
“Όποιος δεν ψηφίσει τον Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει πουλημένο. Ο κ. Τσίπρας διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τη Βουλή και τους βουλευτές της. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια βάναυση προσβολή τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές δεν πρόκειται να δεχθούν να τρομοκρατείται η συνείδησή τους”.
“Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι αυτός ο νεαρός έχει καταδικαστεί για ληστεία με καλάζνικοφ”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως “έχει καβαλήσει το καλάμι”.
Για τον προϋπολογισμό είπε πως σηματοδοτεί το τέλος της μεγάλης λιτότητας: “Τελειώνει η εποχή της μεγάλης λιτότητας, γιατί δεν πιάσαμε απλώς τον στόχο, αλλά τον ξεπεράσαμε, για δεύτερη χρονιά στη σειρά”.
Επίσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως “υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο” και πως με τη στάση της έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στις αγορές και δημιουργείται πρόβλημα στην Ελλάδα. Είπε επίσης πως “δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε και ο κόσμος φοβάται”.
Σημείωσε, όμως, πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επισήμανε πως “απορρίψαμε προτάσεις για νέα μέτρα, τα οποία δεν χρειαζόμαστε”.
“Στο Eurogroup θα συζητήσουμε μία μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος. Είναι σίγουρο, όμως, πως σύντομα θα βγούμε από την εποχή των Μνημονίων”, είπε και σημείωσε πως “πηγαίνουμε σε μία εποχή όπου θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά σε συνθήκες ανάπτυξης. Θα μπορούμε δηλαδή να προχωρούμε σε μέτρα ανακούφισης”.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “πλέον η Ελλάδα θα δανείζεται μόνο για την εξόφληση παλαιότερων ομολόγων, που λήγουν”.
“Η επιτήρηση τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου”, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως «πρέπει να εκλεχθεί από την τωρινή Βουλή για να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα». Σημείωσε επίσης πως έχει σημασία η εκλογή Προέδρου για να γίνει άμεσα και η συνταγματική αναθεώρηση. Διαφορετικά, όπως είπε “η Ελλάδα δεν θα δει νέο Σύνταγμα, ούτε το 2021″.
Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως “είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Είστε ο εκφραστής όλων αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση”. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε δε πως “η ψήφιση του Προϋπολογισμού, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η Συνταγματική Αναθεώρηση” είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης.

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει 180 βουλευτές για τον Προϋπολογισμό, δεν θα μαζέψει ούτε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να υπάρξει συμφωνία και να οριστεί ημερομηνία για πρόωρες εκλογές.