Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Βλάσης Τσιώτος Γράφει ο Βλάσιος Τσιώτος

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι εμφανίζονται κάποιες περίεργες αρνητικές κριτικές πάνω στη λειτουργία του δημόσιου διαλόγου στον Δήμο μας. Υποστηρίζουν τα ακόλουθα:

1. Δεν επιτρέπεται να γίνεται ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων μέσα από το διαδίκτυο. Κάθε παρόμοια προσπάθεια κατά την γνώμη τους κινείται στα όρια του κουτσομπολιού και αποτελεί καφενειακού επιπέδου επικοινωνία. Μοναδικό βήμα συζήτησης πρέπει να αποτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αιρετοί δεν πρέπει να αναλώνονται σε συζητήσεις με τον καθέναν, οπουδήποτε.
2. Οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ αιρετών στο διαδίκτυο ή αλλού αποτελούν την απόδειξη της ανεπάρκειας τους και της αδιαφορίας τους για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Οι πολίτες πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να τους περιθωριοποιήσουν.
3. Κάθε δημόσια διαφωνία και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των αιρετών αποτελεί πισωγύρισμα και αναβίωση μιας εποχής με μεγάλα προσωπικά πάθη που όλοι θέλουμε να ξεπεράσουμε. Είναι υποχρέωση όλων να στοιχηθούν πίσω από τον εκλεγμένο Δήμαρχο και να τον στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και κριτική. Η θέληση του κόσμου είναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και το να κρίνεις εκ του ασφαλούς είναι εύκολο, θα προσπαθήσω να εκφράσω την προσωπική μου άποψη για τους παραπάνω προβληματισμούς. Ξεκαθαρίζω ότι δεν απολογούμαι σε κανένα και δεν υπερασπίζομαι κανέναν, ούτε διεκδικώ το αλάθητο των απόψεων και των πράξεων μου. Απλά θέλω να παρουσιάσω το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ την ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μου.

1. Ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και διαφωνιών, δεν πρέπει να έχει στεγανά και κανόνες συνωμοτικότητας. Η δημόσια συζήτηση μπορεί και πρέπει να γίνεται παντού. Στο διαδίκτυο, στις πλατείες, στα χωριά, στα καφενεία και βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η ζύμωση όμως με τους δημότες σε όλους τους χώρους είναι απαραίτητη τόσο για τους αιρετούς, ώστε να έχουν όσο το δυνατό περισσότερα ερεθίσματα, όσο και για τους δημότες ώστε να παρακινηθούν στην ενεργό συμμετοχή στα προβλήματα του Δήμου. Τους έχουμε ανάγκη και αυτό δεν αποτελεί λαϊκισμό αλλά ανάγκη των καιρών. Δεν μπορούμε να τους θυμόμαστε μόνο προεκλογικά γιατί τότε κανείς δεν θα μας εμπιστεύεται και η απαξίωση της συμμετοχής θα συνεχίσει να διογκώνεται και αυτό είναι κάτι που το αντιμετωπίσαμε όλοι οι συνδυασμοί προεκλογικά. Ανοίγουμε λοιπόν την συζήτηση έξω από το κονκλάβιο των «σοφών αιρετών» και τις κλειστές ομάδες και συνομιλούμε με τους δημότες παντού χωρίς προκαταλήψεις και αφορισμούς. Αυτή είναι η γνώμη μου.
2. Όλοι οι αιρετοί του Δήμου μας είμαστε άνθρωποι που έχοντας στερήσει χρόνο από τις δουλειές και τις οικογένειες μας, πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά του τόπου μας σε μια περίοδο που οι περισσότεροι επέλεξαν την ασφάλεια της ιδιώτευσης. Χρήματα δεν υπάρχουν και τα προβλήματα περισσεύουν, εμείς όμως είμαστε εδώ. Από την άλλη δεν είμαστε φωτοτυπίες, ώστε να έχουμε τις ίδιες απόψεις και να απαγγέλουμε τα ίδια λόγια. Έχουμε διαφορές, διαφωνίες και κάποιες φορές σοβαρές αντεγκλήσεις. Αυτό δεν μας κάνει σε καμία περίπτωση αδιάφορους για τα προβλήματα και δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να μας απαξιώνει. Εμείς μπορεί να «σκοτωθούμε», αλλά είμαστε μπροστά και ασχολούμαστε. Μπορεί να κατηγορήσουμε ο ένας τον άλλο για σφάλματα στρατηγικής και λανθασμένες απόψεις, αναγνωρίζουμε όμως το ενδιαφέρον και την προσπάθεια όλων. Κανείς από μας δεν διεκδικεί το μονοπώλιο αγάπης και διάθεσης προσφοράς για τον τόπο. Μην μας μπερδεύετε με την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν νομίζω ότι μας αξίζει.
3. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις δεν αποτελούν αποδείξεις στείρας και λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, αλλά χρήσιμο εργαλείο για την Δημοτική Αρχή. Μέσα από τις διαφωνίες έρχεται η απαραίτητη ώσμωση και δίνεται η δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να πάρει τις πιο επωφελείς για τον τόπο αποφάσεις.
Η αντιπολίτευση όπως την αντιλαμβάνομαι πρέπει να περιέχει 4 βασικά συστατικά:

Α. Πρέπει να ελέγχει την Δημοτική Αρχή, ώστε να μην είναι εύκολο να παρουσιαστούν φαινόμενα αυταρχισμού και κακοδιαχείρισης. Όλα πρέπει να είναι διάφανα ώστε να μην υπάρχει ίχνος υποψίας και ασάφειας.
Β. Πρέπει να πιέζει την Δημοτική Αρχή ώστε να μην παρατηρείται καθυστέρηση και χαλαρότητα στην άσκηση των δημοτικών υποχρεώσεων και υποθέσεων. Λάθη και παραλήψεις πρέπει να επισημαίνονται και να απαιτείται η γρήγορη επανόρθωση τους. Έτσι η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα σε εγρήγορση με θετικά για τον τόπο αποτελέσματα.
Γ. Πρέπει να στηρίζει ειλικρινά κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής προς την σωστή κατεύθυνση αποφεύγοντας την στείρα και ανέξοδη κριτική
Δ. Τέλος θα πρέπει να παίρνει την πρωτοβουλία και να δείχνει τον δρόμο σε θέματα που η Δημοτική Αρχή δεν έχει ιεραρχήσει ως άμεσης προτεραιότητας , αν πιστεύει ότι αξίζουν να αναδειχθούν.
Η υποχρεωτική στοίχιση όλων πίσω από την Δημοτική Αρχή αποτελεί δημοτική εκτροπή και δεν προσφέρει τίποτα στον Δήμο. Είμαστε όλοι εδώ για να προσφέρουμε ότι μπορούμε και όχι για να κάνουμε παρέλαση πίσω από τον σημαιοφόρο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει η κριτική να γίνει προσωπική και να αμφισβητηθεί η καλή πρόθεση και το κίνητρο κανενός. Αυτό θα ήταν πισωγύρισμα και επιστροφή στο παρελθόν.
Αυτές είναι οι απόψεις μου και ο τρόπος που εγώ αντιλαμβάνομαι την ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μου. Είμαι πρόθυμος να συζητήσω καλοπροαίρετες αντίθετες απόψεις και να πειστώ για τυχόν λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις μου.

ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ