Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Αγωνία για πάνω από 400 επιβάτες του πλοίου Norman Atlantic που καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας – Κλοιός πλοίων για να γίνει η επιχείρηση διάσωσης (video)


Μάχη με το χρόνο και τους θυελλώδεις ανέμους για τη διάσωση των επιβατών του Norman Atlantic – Υπό έλεγχο η φωτιά στο πλοίο λένε οι Ιταλοι
Οι προσευχές όλης της Ελλάδας συνοδεύουν τους 437 επιβάτες του πλοίου Norman Altantic (ναυπήγησης του 2009) που παραμένουν στο πλοίο και περιμένουν να σωθούν. Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ το πλοίο, που είχε αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα για την Ανκόνα της Ιταλίας, βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας,30 ναυτικά μίλια έξω από τους Οθωνούς στα διεθνή χωρικά ύδατα, ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ και γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους. 
Λίγο αργότερα σήμανε ο συναγερμός και οι επιβάτες βγήκαν από τις καμπίνες τους. Κάποιοι κατάφεραν να μπουν σε σωστικές λέμβους, άλλοι –σύμφωνα με πληροφορίες- μέσα στον πανικό τους έπεσαν στη θάλασσα και οι περισσότεροι έμειναν στο κατάστρωμα. Ανάμεσα στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικωμένοι..

Σύμφωνα τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο βρίσκονταν 478 επιβαίνοντες, ενώ σύμφωνα με το ΥΕΝ οι επιβάτες είναι 411 και το πλήρωμα 56μελές.
Ανάμεσα στους επιβάτες είναι 268 Έλληνες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί, κυρίως Τούρκοι, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.  

 Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, με 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 84 ΙΧ, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.
 Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.
Αυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που υπάρχει αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού. τα οποία έχουν δημιουργήσει τείχος προστασίας από τα κύματα, ώστε να μην παρασυρθεί καμία από τις σωσίβες λέμβους αλλά και να γίνει πιο δυνατή η προσέγγιση του πλοίου. Σε ένα από αυτά το Spirit of Piraeus, γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.
Στην περιοχή σπεύδει ένα πυροσβεστικό σκάφος από την Ηγουμενίτσα, πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων δυο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τρία Agusta Belly της Πολεμικής Αεροπορίας και 1 C130. Επίσης, στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, δύο από την Ιταλία.
Επίσης, βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, «το Cruise Europa (σ.σ Μινωικές Γραμμές), το μεγαλύτερο πλοίο στην περιοχή αναλαμβάνει και το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης» διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, την υπόθεση χειρίζεται το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων, το πλοίο είναι 22 ναυτικά μίλια από τις ιταλικές ακτές» τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και κατόπιν της επικοινωνίας τους αποστέλλονται πέντε ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση.
«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα... Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.
Επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπήρχε κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης στο πλοίο.


VIDEO

Πληροφορίες ΑΠΕ- ANT1