Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Θρήνος! Επιβεβαιώνονται οι 4 επιπλέον νεκροί στο Norman Atlantic – 407 οι διασωθέντες

norman
 Μια πληροφορία που βασίστηκε στη μαρτυρία ενός από τους διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic, όπου τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ, επιβεβαιώνεται και έρχεται να σκορπίσει θλίψη. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στο φλεγόμενο πλοίο έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι σωροί τους εντοπίστηκαν από πλήρωμα ελικοπτέρου που μετέχει στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών που παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στο πλοίο.

Η θλιβερή είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».


Μετά την τραγική εξέλιξη, ο αριθμός των νεκρών από τη ναυτική τραγωδία της Κυριακής θα φτάσει στους πέντε, αφού ήδη έχει ανακοινωθεί ο θάνατος του Έλληνα Γιώργου Ντούλη, που στην προσπάθειά του να μπει σε σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκε σε "γλίστρα" του πλοίου και έχασε τη ζωή του. Μαζί του ήταν η σύζυγός του, που διασώθηκε και έχει ήδη μεταφερθεί τραυματισμένη σε νοσοκομείο του Μπρίντεζι.

Καθώς η επιχείρηση διάσωσης στο Normal Atlantic συνεχίζεται και 71 άνθρωποι περιμένουν τα ελικόπτερα του ιταλικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να τους σώσουν, η ιταλική τηλεόραση Rai μετέδωσε μια τραγική πληροφορία: πως στο Norman Atlantic έχουν εντοπιστεί ακόμη τέσσερις νεκροί.

Αρχικά, η Rai μετέδωσε πως οι τέσσερις νεκροί βρέθηκαν στο γκαράζ. Στη συνέχεια η πληροφορία άλλαξε και επικαλέστηκε η μαρτυρία ενός Τούρκου διασωθέντα που έφτασε στο Μπάρι. Είπε πως αν και δεν έβλεπε καλά γιατί ήταν νύχτα, υπήρχαν τέσσερις νεκροί σε σωστική λέμβο, δυο άνδρες και δυο γυναίκες.
Ο άνθρωπος, σε κατάσταση σοκ, είπε πως είδε τη βάρκα να έχει σφηνώσει και να έχει καεί. 
Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Ελικόπτερα του ιταλικού και του Πολεμικού Ναυτικού δεν σταμάτησαν όλη τη νύχτα τις πτήσεις και μέχρι στιγμής έχουν απομακρύνει από το πλοίο 407 επιβάτες, ενώ πάνω στο πλοίο παραμένουν 71 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε ότι το πλοίο δεν ρυμουλκείται στη φάση αυτή και θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο μεταφοράς του στο λιμάνι του Μπρίντεζι.

Επί του παρόντος, δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόβλεψη, σχετικά με ενδεχόμενη ώρα άφιξής του και το ίδιο ισχύει για το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού "Σαν Τζόρτζιο" το οποίο αναμένεται να μεταφέρει στην Ιταλία τους υπόλοιπους διασωθέντες.
Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από τη φωτιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Οι διασωθέντες μάλιστα δίνουν καταθέσεις στις ιταλικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Η έρευνα στοχεύει στην εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο Ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο λιμάνι του Μπάρι οι 49 διασωθέντες, ανάμεσά τους 25 Έλληνες και τρία παιδιά, που είχαν διασωθεί από το φορτηγό πλοίο Spirit of Pireus.

Οι εικόνες τους να φτάνουν στην ασφάλεια του λιμανιού, συγκλονίζει. Ένα παιδί τυλίγει τα χέρια του γύρω από το λαιμό ενός από τους διασώστες. Ένας άλλος άνδρας, τυλιγμένος με κουβέρτα, έχει εμφανή σημάδια εγκαυμάτων στο πρόσωπό του. 
Όλοι τους, αμέσως μόλις έφτασαν στο Μπάρι, οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα έφτασαν και οι πρώτοι από τους Έλληνες που βρίσκονταν πάνω στο Norman Altantic. Το πρωί, ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στην Κέρκυρα και αποβίβασε επτά διασωθέντες, έξι Έλληνες και έναν Ιταλό.
 Μόλις έφτασαν υποβλήθηκαν σε μια πρώτη εξέταση στο αεροδρόμιο και άμεσα τρεις από αυτούς αρχικά θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωθέντες που έχουν επιβιβαστεί στο Europa Cruise, θα φτάσουν επίσης στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Από την Κυριακή, νοσοκομεία και ξενοδοχεία του νησιού είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να υποδεχτούν τους διασωθέντες και να τους παράσχουν κάθε βοήθεια που θα χρειαστούν.
Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών».

Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».
Σημειώνεται ότι, η εταιρεία ΑΝΕΚ θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου

newsroom newsit.gr -
πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ