Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Χρίστος Δήμας: Άδικη η παραγραφή βεβαιωμένων αγροτικών αποζημιώσεων

Την σημασία επέκτασης του χρόνου παραγραφής των βεβαιωμένων αγροτικών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ τονίζει ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ασκώντας σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο Χρίστος Δήμας αναφέρει πως είναι παράδοξο οι ασφαλιστικές εισφορές περασμένων ετών να μην παραγράφονται ενώ οι αποζημιώσεις των ίδιων ετών (ακόμη κι αν αυτές αφορούν το 2013) να παραγράφονται. Συγκεκριμενοποιώντας το πρόβλημα, ο βουλευτής Κορινθίας αναφέρει ενδεικτικά ότι αγρότης ο οποίος υπέστη καταστροφή της παραγωγής του το περασμένο έτος και εκ των πραγμάτων αδυνατούσε να καλύψει τις ασφαλιστικές του δεσμεύσεις στερείται την αποζημίωση ακόμη κι αν φέτος καταφέρει να αποπληρώσει αναδρομικά το σύνολο των ασφαλιστικών του εισφορών. «Πρόκειται για μια προφανέστατα άδικη πρόβλεψη που ζημιώνει τον αγρότη την ώρα που ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια και καταφέρνει να μην έχει υποχρεώσεις προς τον ΕΛΓΑ» υπογραμμίζει στο κείμενο της ερώτησής του ο Χρίστος Δήμας.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:
Προς: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Άδικη παραγραφή αποζημιώσεων που δικαιούνται αγρότες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η αποζημίωση που δικαιούνται αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ασφαλιστικών εισφορών προς τον φορέα.
Σύμφωνα όμως με καταγγελίες αγροτών της Κορινθίας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές περασμένων ετών δεν παραγράφονται, οι αποζημιώσεις των ίδιων ετών ακόμη κι αν αφορά το 2013 παραγράφονται. Δηλαδή, αγρότης ο οποίος υπέστη καταστροφή της παραγωγής του το περασμένο έτος και εκ των πραγμάτων αδυνατούσε να καλύψει τις ασφαλιστικές του δεσμεύσεις στερείται την αποζημίωση ακόμη κι αν φέτος καταφέρει να αποπληρώσει αναδρομικά το σύνολο των ασφαλιστικών του εισφορών.
Καθώς η παραπάνω πρόβλεψη αποτελεί εμφανή αδικία που ζημιώνει τον αγρότη την ώρα που ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια και καταφέρνει να μην έχει υποχρεώσεις προς τον ΕΛΓΑ, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Είναι αποφασισμένος να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε οι οφειλόμενες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες να μην παραγράφονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές;
- Θα υπάρξει αναδρομική ισχύ για τους αγρότες που ζημιώθηκαν το 2013 και κατέβαλαν φέτος τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους;