Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία έχει φέτος το ελληνικό ελαιόλαδο

1

Με µηδενικά αποθέµατα και µε την καλή υποδοχή των 3,44 ευρώ το κιλό (αύξηση 30% σε σχέση µε πέρυσι) στην πρώτη δηµοπρασία «βαρόµετρο» των Αγίων Αποστόλων ξεκίνησε και επίσηµα την 1η Νοεµβρίου η φετινή εµπορική σεζόν για το ελαιόλαδο, που έχει όλες τις προοπτικές για να πιάσει τα 4 ευρώ, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ

της εφημερίδας Agrenda.

Με όποιο σενάριο και να το εξετάσεις, το εληνικό ελαιόλαδο έχει φέτος μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία στις αγορές.

Σε διεθνές επίπεδο, το ισοζύγιο µεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης αναµένεται να διαµορφωθεί ελλειµµατικό στο κοµµάτι της προσφοράς, ελέω της µειωµένης ισπανικής παραγωγής (τουλάχιστον 50%) και των απρόσµενων λόγω καιρού προβληµάτων στην Ιταλία, γεγονός που σηµατοδοτεί αύξηση των τιµών, χωρίς να αποκλείονται ακόµα πιο ευχάριστες εξελίξεις για τους Έλληνες στο τέλος της ελαιοκοµικής περιόδου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδοµένο ότι οι Ισπανοί και Ιταλοί τυποποιητές θα πληρώσουν καλά το ελληνικό.
Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες άλλες φωνές που λένε ότι οι ποσότητες αυτές θα καλυφθούν από Τυνησία και Τουρκία – οι οποίες εµφανίζουν µεγάλη παραγωγή – ωστόσο σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να συγκριθούν µε την ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου. Ζητούµενο αποτελεί αν οι Ενώσεις θα µπορέσουν να κάνουν «επιθετικό» παιχνίδι στην αγορά  προς όφελος των ελαιοπαραγωγών διαµορφώνοντας τιµές σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, δεδοµένων των προβληµάτων ρευστότητας που αντιµετωπίζουν κάποιες.
Χωρίς να έχε ανακοινώσει τιµή η ΕΑΣ Νεµέας ξεκίνησε τη συγκέντρωση ελαιολάδου εσοδείας 2014, µε τις πρώτες ενδείξεις  όπως λέει σε σχετική ανακοίνωσή της να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Εξάλλου, η Ένωση έχει έρθει σε επαφή µε πολυεθνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να προωθήσει το ελαιόλαδο σε αγορές του εξωτερικού, µέσω ενός οργανωµένου στρατηγικού σχεδιασµού, αυξάνοντας την εξαγωγική του αξία και ενισχύοντας την τιµή του. «Είµαστε στη διάθεση όλων των παραγωγών που µας εµπιστεύονται, καθώς µπορούµε να εγγυηθούµε πως µόνο κερδισµένοι θα βγουν», καταλήγει.
Αισιόδοξος για την πορεία της εµπορικής περιόδου στο ελαιόλαδο, εµφανίστηκε µιλώντας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, καθώς η αύξηση 30% της τιµής στην πρώτη δηµοπρασία, δηµιουργεί νέα δεδοµένα. Κατά τον ίδιο αναµφίβολα η δηµοπρασία των Αγίων Αποστόλων είναι µια καλή αρχή, ωστόσο επικρατεί αγωνία αν θα διατηρηθεί η συγκεκριµένη τάση ανόδου. Υπενθυµίζεται ότι τα πρώτα ελαιόλαδα «έφυγαν» από τον Αγροτικό  Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων στην τιµή των 3,44 ευρώ/κιλό, µε το ενδιαφέρον των εµπόρων να καταγράφεται ιδιαίτερα ζωηρό.
Πέρυσι η αντίστοιχη δηµοπρασία «έπιασε» µόλις 2,67 ευρώ το κιλό και µάλιστα µε τη δεύτερη προσπάθεια. Στην τιµή των 3 ευρώ ανακοινώθηκε η αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2014 από τον συνεταιρισµό Γαργαλιάνων, ενώ στην ίδια τιµή (αυξηµένη κατά 30 λεπτά το κιλό) αγοράζει και η ΕΑΣ Ηλείας. Πάντως, τον πρόεδρο της Γ. Καλλιµώρο προβληµατίζει το τι θα γίνει όταν θα αρχίσει η µαζική παραγωγή και µαζί και οι πιέσεις από τους εµπόρους.
Σε Κρήτη και Μεσσηνία, εκτιµάται ότι το φρέσκο ελαιόλαδο θα κάνει «ποδαρικό» µε τιµή πάνω από 2,80 ευρώ για οξύτητες ως 0,3. Σε αντίστοιχα επίπεδα αναµένεται να ξεκινήσει παραλαβές και η ΕΑΣ Λέσβου. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Αλ. Γιαζιτζόγλου ενώ και φέτος οι τιµές αναµένονται βελτιωµένες για τον παραγωγό, οι αγρότες του νοµού δεν θα µπορέσουν να επωφεληθούν στο µέγιστο, καθώς η σοδειά υπολογίζεται µειωµένη σε 10.000 µε 13.000 τόνους.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

Σπουδαίο ντηλ για εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ 

Μια µεγάλη οικονοµική συµφωνία µε την Αµερικανική εισαγωγική εταιρεία τροφίµων «Costco» για την εξαγωγή 200 έως 400 τόνων παρθένου ελαιολάδου σε µηνιαία βάση στις ΗΠΑ έκλεισε η Κρητική εταιρεία «Μποτζάκης ΑΕ».
Την ικανοποίηση τους από την ποιότητα και συνεπώς τις εµπορικές δυνατότητες που έχει το κρητικό ελαιόλαδο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της αµερικάνικης εταιρείας Costco κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης του τυποποιηµένου λαδιού της εταιρείας Μποτζάκη Α.Ε..
Η συνεργασία µεταξύ του διανοµέα ελαιόλαδου Τάσου Χρονόπουλου και των αδελφών Μποτζάκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, ενώ ήδη ο δεύτερος έχει παραλάβει 100 τόνους ελαιόλαδο από την εταιρεία. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι η  συνάντηση µε τον  εκπρόσωπο της «Costco» ανοίγει  νέους εµπορικούς «δρόµους» για την εξαγωγή και άλλων κρητικών προϊόντων στην αµερικανική αγορά.
Ο εκπρόσωπος της εισαγωγικής εταιρείας τροφίµων  «Costco» σηµείωσε: «Το κρητικό ελαιόλαδο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισµούς σε Αµερική, Αργεντινή, Καναδά και Μεξικό». Τέλος, ο επιχειρηµατίας – εξαγωγέας Γιάννης Μποτζάκης ανέφερε: «Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η Κρήτη είναι το κυριότερο διαβατήριο για τις εξαγωγές µας. Σήµερα εξάγουµε παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό και ΠΟΠ Πεζών, σε 25 χώρες. Με την ποιότητα στα προϊόντα µας και τη σωστή τυποποίηση µπορούµε να υπερτερήσουµε των ανταγωνιστών µας».

 report24.gr