Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πέρτος Τατούλης: «Δημιουργούμε σταθερούς δεσμούς συνεργασίας με τη Σλοβακία»

Εμφάνιση P1020874.JPG


«Δημιουργούμε σταθερούς δεσμούς για την ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Σλοβακία και αναπτύσσουμε την εξωστρέφειά μας επ’ ωφελεία των πολιτών μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Σλοβακίας κ. Peter Michalko στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσία του Επίτιμου Προξένου της Σλοβακίας στην Πάτρα κ. Φαίδωνα Κουνινιώτη και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειου Σιδέρη, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014.
Εμφάνιση P1020871.JPGΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Πρέσβη για συνεργασία με αντίστοιχη Περιφέρεια της Σλοβακίας, έθεσε τον μαθητικό τουρισμό, τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού και προϊόντων, ως τις πρώτες δράσεις πάνω στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί πολύπλευρη αμοιβαία επωφελής συνεργασία σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο με τους φορείς των δύο περιοχών.
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης τη συνεργασία σε επίπεδο Πανεπιστημίων, για την υποβολή προτάσεων σε διευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και των επιμελητηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το συνεκτικό ιστό αυτής της προσπάθειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην αύξηση των Σλοβάκων τουριστών στην Πελοπόννησο, μέσω των πτήσεων charter προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας, και σημείωσε τη βελτίωση του κλίματος των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Michalko χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου «ως την πιο γνώριμη περιοχή της Ελλάδας στη Σλοβακία και την πρώτη Περιφέρεια του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και εξέφρασε την επιθυμία να αναπτυχθεί με την Πελοπόννησο ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας.
Ο κ. Michalko πρότεινε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τη συνεργασία με αντίστοιχη Περιφέρεια της Σλοβακίας και πρόσθεσε τους τομείς του χειμερινού, ορεινού και ιαματικού τουρισμού ως τομείς πιθανής συνεργασίας.
Ο Πρέσβης της Σλοβακίας δήλωσε τέλος ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται σε κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο, αλλά και ότι η χώρα του βρίσκεται σε κομβική θέση για τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και πρότεινε συμπληρωματικές οικονομικές δράσεις που θα αξιοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα. 
Ο κ. Τατούλης προσκάλεσε τον κ. Michalko να επισκεφθεί ξανά την Πελοπόννησο, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η ατζέντα της συνεργασίας και ο ίδιος να αποκτήσει πιο σφαιρική εικόνα της Πελοποννήσου.