Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τελικά οι Ευρωπαίοι είναι «κακοί» ή «καλοί»;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Επειδή με πολύ μεγάλη ευκολία κάποιοι… κηρύσσουν την επανάσταση κατά της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως δεν χρειαζόμαστε τους «κακούς» Ευρωπαίους και πως μπορούμε μια χαρά να τα καταφέρουμε μόνοι μας, σημειώνω μερικά μόνο από τα οφέλη του τελευταίου (μόνο) δεκαημέρου.
Όπως έγινε γνωστό, σε 4.483.600 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2014/2015.
Φέτος, το πρόγραμμα αφορά στους μαθητές των Δημοσίων και των Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Από τα χρήματα αυτά, τα 3.143.600 ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους, και όπως ανέφερε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα προς διάθεση προϊόντα είναι μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, τομάτα τύπου cherry, αγγουράκια, φυσικός χυμός πορτοκάλι, φυσικός χυμός ροδάκινο, και φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό φρούτου.
Επίσης:
  
Τη χορήγηση δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις τηλεπικοινωνίες στη Μάλτα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Συνολικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε τη χορήγηση δανείων 8,4 δις ευρώ από τα οποία 2,9 δις ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης:
  
Έως το τέλος χρονιάς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης όσων πρόσφατα εντάχθηκαν στο καινούργιο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Από το σύνολο της ενίσχυσης ύψους 194,3 εκ. ευρώ που δικαιούνται οι νέοι παραγωγοί, η πρώτη δόση ανέρχεται σε 136 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες πληρωμές, καθώς από τους 11.116 δικαιούχους του προγράμματος, έχει καταβληθεί η πρώτη δόση σε 2.029 νέους αγρότες συνολικού ύψους 24,85 εκ. ευρώ.
Η πρώτη δόση καταβλήθηκε σε 879 δικαιούχους (10.664.500 ευρώ) στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε 45 (490.000 ευρώ) στην Αττική, σε 23 (290.500 ευρώ) στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε 693 (8.421.000 ευρώ) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε 336 (4.396.000 ευρώ) στη Δυτική Μακεδονίας, σε 50 (551.250 ευρώ) στην Ήπειρο και σε 3 δικαιούχους (36.750 ευρώ) στην Πελοπόννησο.
Επίσης:
  
Με κοινοτικά χρήματα αναστηλώνεται και θα ξαναγίνει λειτουργικός ο φάρος της Μονεμβασίας, ένα ξεχωριστό διατηρητέο μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του κάστρου.

Ο πύργος του φάρου είναι επτά μέτρα και το εστιακό του ύψος φτάνει τα δεκαεπτά μέτρα, ενώ μέρος του φάρου έχει υποστεί μεγάλης έκτασης καταστροφές, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικός.
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015.
Στη μελέτη αναστήλωσης του φάρου, μεταξύ άλλων, προβλέπονται εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεότερα κτίρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου.
Επίσης:

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του ύψους των πόρων που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη χρονική περίοδο από 01.10.2014 έως 31.12.2015.

Πρόκειται για ποσό ύψους 65 εκ. ευρώ, που επίσης προέρχεται από κοινοτικούς πόρους.

Επομένως, τα λόγια είναι καλά, πλην όμως τα έργα εξασφαλίζονται με λεφτά άλλων!

Κατόπιν τούτων, κρείττον το σιγάν…


elzoni.gr