Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Προκλητική εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ! Τι απαντά η Λευκωσία

turk

Αποθρασύνθηκε πλήρως η Τουρκία και στην προσπάθειά της για δημιουργία τετελεσμένων έκανε πράξη τις απειλές της, στέλλοντας το Μπαρμπαρός εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 3.
Την ίδια ώρα, σε μαραθώνια συνεδρία, το Εθνικό Συμβούλιο αξιολόγησε την κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων επιφυλάσσοντας για την Τρίτη τελικές αποφάσεις σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων αντίδρασης.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com η Τουρκία έκανε πράξη τις απειλές της με το Barbaros και τα δύο πλοία υποστήριξης που το συνοδεύουν deep supporter και bravo supporter να εισέρχονται  εντός της περιοχής που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και οριακά έξω από το οικόπεδα 3.
Ακολούθως και λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι το Barbaros εισήλθε προκλητικά και εντός του οικοπέδου 3 σε βάθος περίπου 10 ναυτικών μιλίων όπου και παραμένει.
Τις εργασίες του Μπαρμπαρός παρακολουθεί από κοντινή απόσταση και εντός του οικοπέδου 3 η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας Gelibolu, δίδοντας στην ουσία στην κορβέτα Bafra τη σκυτάλη παρακολούθησης των εργασιών του πλοίου- γεωτρύπανου της ΕΝΙ/KOGAS Saipem 10000 στο οικόπεδο “Ονασαγόρας”.
Οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο.
Η άσκηση των Ρώσων που περιλαμβάνει εκτόξευση ρουκετών σε ύψος 33 χιλιάδων πόδια θα ολοκληρωθεί στις 23 του μηνός ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ αεροναυτική άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή 24 αεροσκαφών f-15  και F-16.
Οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας
Οι επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας μετα και τις νεες προκλησεις της Αγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο μαραθωνιας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η οποια θα συνεχιστει και αυριο.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Σώματος για τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για λήψη περαιτέρω δυναμικών μέτρων αντίδρασης.
Ομόφωνη και καταδικαστική ήταν η θέση του συνόλου των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τις εν λόγω απαράδεκτα παράνομες ενέργειες.
Ο Προεδρος ενημερωσε και για τις μεχρι σημερα ενεργειες της Λευκωσιας, ενω η ολη συζητηση διεξηχθη σε κλιμα συναντιληψης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία μετα και τις σημερινες εξελιξεις είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει πλέον τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονηθεί.
Πηγή sigmalive.com

ysterografa.gr