Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλαγή σελίδας στην ηγεσία των δικαστηρίων της χώρας

Αλλαγή σελίδας στην ηγεσία των δικαστηρίων της χώρας

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Με την εκλογή των νέων προϊσταμένων στα δικαστήρια της χώρας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκλογές δικαστών και εισαγγελέων. Όπως από εχθές είχε γράψει το ereportaz.gr  νέος προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών εξελεγη ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, που από την πρώτη στιγμή υπήρξε το φαβορί. Η έλευση του κ. Καραγιάννη στο τιμόνι της εισαγγελίας σηματοδοτεί σειρά εξελίξεων καθώς  θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος προϊστάμενος θα επιφέρει αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπίες.
Ηχηρό μήνυμα έδωσαν όμως οι δικαστές και στο Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς νέος προϊστάμενος εξελέγη ο δυναμικός ανακριτής κ. Σπύρος Γεωργουλέας. Δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης ήρθε ο συνάδελφός του κ. Βρυώνης ενώ τρίτος ο κ. Βλαχος. Η εκλογή Γεωργουλέα για τους γνώστες του προσκηνίου αλλά και του παρασκηνίου σημαίνει πολλά και κυρίως ευθεία σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο μέχρι πρότινος ανακριτής κατά των εγκλημάτων Διαφθοράς 
 χαρακτηρίζεται «σκληρός» και άκαμπτος, δυνατό νομικό μυαλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε διστασει να «σύρει» μέχρι τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη,  ενώ κρίνοντας καθαρά δικονομικά είχε τολμήσει να ΜΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙ του τρείς βουλευτές της Χ.Α. Μεταξύ άλλων ο νέος προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου έχει χειριστεί υποθεσεις των εξοπλιστικών, των λεωφορείων ΜΑΝ και πολλές ακόμα. Είναι αυτοδημιούργητος, γιος δημοσίων υπαλλήλων, και θεωρείται από τους συναδέφους του ως πολλά υποσχόμενος.
Σε ότι αφορά την εισαγγελία Πρωτοδικών την κυρία Παναγιώτα Φάκου θα αντικαταστήσει ο κύριος Ηλίας Ζαγοραίος ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν εισαγγελέας Ανηλίκων. Ο κ. Ζαγοραίος επικράτησε του κ. Δημήτρη Ζημιανίτη (41 σταυροί), γενικού γραμματέα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, ο οποίος με βάση τον νέο νόμο θα λάβει τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου, ενώ τρίτος στην ψηφοφορία αναδείχτηκε με 33 σταυρούς ο κ. Δημήτρης Γκύζης. 
Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης νέα προϊσταμένη αναδείχτηκε η Καλλιρόη Χειμαριού (43 ψήφοι) και αναπληρωματική

e-reportaz.gr