Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Προεκλογικός… Τσίπρας στη ΔΕΘ αποφάσισε να επιτεθεί προσωπικά στον Σαμαρά: Μόνος ρεαλισμός η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων!

tsipdeth

Στην… προεκλογική ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεσα εκλογές και παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο το κόμμα του θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου, ενώ σημείωσε πως ζητάει από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους.
«Με δυο λόγια, το δίλλημα είναι: Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμη εξαπέλυσε επίθεση στη συγκυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο κ. Σαμαράς, αλλά και ο κ. Βενιζέλος δεν διαπραγματεύονται και πως υπακούουν τις εντολές της Άνγκελα Μέρκελ.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση.
Έκανε λόγο ακόμη για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ενώ ανέπτυξε και σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας. Σημείωσε ωστόσο πως πρόκειται για ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως “μόνος ρεαλισμός είναι η ανατροπή των μνημονιακών καθεστώτων”.
Στα κυριότερα σημεία του το Σχέδιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολογεί στα δύο δισ. ευρώ περιλαμβάνει
-Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
-Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
-Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
-Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
-Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
Ακόμη δεσμεύθηκε για αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
«Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα», πρόσθεσε.

Για το χρέος είπε πως η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο:
-Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
-«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
-Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
-Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
-Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό NewDeal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων
 Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: ysterografa.gr