Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η Εφορία της Αυστραλίας «ψάχνει» για περιουσίες στην Ελλάδα

Η Εφορία της Αυστραλίας «ψάχνει» για περιουσίες στην Ελλάδα
Οι Έλληνες της Αυστραλίας θα πρέπει να σπεύσουν στις τοπικές φορολογικές αρχές και να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στην Ελλάδα, αν θέλουν να γλιτώσουν πρόστιμα και να μην θεωρηθούν φοροφυγάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας, που υπογράφει η Sue Williamson της Ernst & Young Australia, για πολλούς Έλληνες Αυστραλούς οι δεσμοί με την Ευρώπη παραμένουν ισχυροί, από πλευράς οικογένειας και οικονομικών. Αυτές οι σχέσεις ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει πολλές γενιές πριν και συχνά περιλαμβάνουν πολύπλοκους οικονομικούς διακανονισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους περιουσιακά στοιχεία όταν μεταναστεύουν στην Αυστραλία, ίσως επειδή ταξιδεύουν συχνά στην πατρίδα ή πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής τους στην πατρική γη κάποια ημέρα, μόνιμα. Πάντως, πολλές οικογένειες δεν αντιλήφθηκαν ποτέ ούτε κατανόησαν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο στην Αυστραλία για το εισόδημα το οποίο προέρχεται από τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Εάν η οικογένειά σας παράγει εισόδημα στην αλλοδαπή ή κατέχει περιουσιακά στοιχεία σε ξένη χώρα, ίσως αυτή να είναι η καλύτερη στιγμή για να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας χωρίς να έρχεστε σε σύγκρουση συμφερόντων με τον εφοριακό.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Taxation Office – ATO) εντείνει τις δραστηριότητες οικονομικού ελέγχου. Εξετάζει τα στοιχεία Αυστραλών με εξωχώριες επενδύσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς. Ελέγχει, επίσης, τις πληροφορίες Αυστραλιανών και ξένων τραπεζών σχετικά με τις ροές κεφαλαίων, τα εισοδήματα από κεφαλαιουχικές υπηρεσίες και τα υπόλοιπα λογαριασμών, και συλλέγει πληροφορίες πληροφοριοδοτών για εξωχώριους λογαριασμούς, όπως και εμβάσματα από και προς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Έχει ήδη ζητηθεί από τις Ελβετικές Τράπεζες να αποκαλύψουν πληροφορίες πελατών τους στις αρχές των ΗΠΑ και, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ενδέχεται να υποχρεωθούν σύντομα στην αποκάλυψη πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση η ΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη φορολογουμένων οι οποίοι απέφυγαν να δηλώσουν εισόδημα το οποίο προέρχεται από την αλλοδαπή. Κατά την άποψη της ΑΤΟ, είναι απλά θέμα χρόνου πριν ανακαλύψουν τα μη δηλωθέντα εξωχώρια εισοδήματα.
Η ATO έχει ανακοινώσει νέο σχέδιο το οποίο θα δίνει στους Αυστραλούς φορολογούμενους την ευκαιρία να αποκαλύψουν εθελοντικά τυχόν μη δηλωθέν εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, πριν αυτά ταυτοποιηθούν από τις δραστηριότητες της ATO.
Η συγκεκριμένη αμνηστία προσφέρει σημαντικές μειώσεις προστίμων και άλλες γενναιόδωρες ειδικές εκπτώσεις με σκοπό την ενθάρρυνση της αποκάλυψης του μη δηλωθέντος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένου εισοδήματος προερχόμενου από περιουσιακά στοιχεία και δομές που καθιερώθηκαν από προηγούμενες γενιές. Η προθεσμία της αποκάλυψης στοιχείων είναι η 9η Δεκεμβρίου 2014.
Στα οφέλη συμμετοχής στην αμνηστία περιλαμβάνονται τα εξής:
- Η ATO θα υπολογίζει συνήθως το φόρο που αφορά το μη δηλωθέν εισόδημα των τεσσάρων τελευταίων ετών.
- Το μη δηλωθέν εισόδημα, που αφορά το διάστημα πριν από το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών, δεν θα φορολογείται.
- Το ανώτατο πρόστιμο θα είναι 10% και δεν θα υπάρχει πρόστιμο όταν το δηλωθέν εισόδημα είναι $20.000 ή λιγότερο κάθε έτος.
- Γενικώς, η ATO δεν θα προβαίνει σε έρευνες με σκοπό την ποινική δίωξη για λόγους φοροαποφυγής, ούτε θα παραπέμπει τους φορολογούμενους σε κάποια άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου.
- Γενικώς, η ATO δεν θα προβαίνει στην επαλήθευση των παρεχόμενων πληροφοριών.
Για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τα εξωχώρια περιουσιακά στοιχεία τους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται καμία υποχρέωση εκκαθάρισης και διάλυσης των εξωχώριων δομών.

protothema