Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αποκαλυπτική η λίστα των αμοιβών ανά επάγγελμα - Ποιοι παίρνουν μισθούς... πείνας και ποιοι "τυχεροί" ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ

Αποκαλυπτική η λίστα των αμοιβών ανά επάγγελμα - Ποιοι παίρνουν μισθούς... πείνας και ποιοι `τυχεροί` ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ

Αποκαλυπτική είναι η διαστρωμάτωση των αποδοχών ανά επάγγελμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ και δημοσιεύει η «Ημερησία» με βάση το εύρος του καταβαλλόμενου μέσου μισθού.
Στην κορυφή της λίστας οι συνήθεις ύποπτοι... Αυτοί δηλαδή που περιμένει κανείς να συναντήσει εκεί, όπως για παράδειγμα τα στελέχη των επιχειρήσεων και των κρατικών υπηρεσιών, οι αρχιτέκτονες-μηχανικοί, οι λογιστές, οι εξειδικευμένοι χειριστές μηχανημάτων και οι φυσικομαθηματικοί.

Κι όλα αυτά, παρα το γεγονός ότι η κρίση σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε μείωση μισθών έως και 43%.
Πολύ καλά αμειβόμενοι εξακολουθούν να είναι οι γιατροί, οι τεχνολόγοι, οι υπάλληλοι γραφείου, οι χρηματιστές, οι κτηματομεσίτες, οι νομικοί μαζί με τους οδηγούς και τους τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων. Στον πάτο της λίστας, συναντάμε τους ανειδίκευτους εργάτες, τα μοντέλα, οι εκπαιδευτικοί και οι οικιακοί βοηθοί.

Ίλιγγος στα... ψηλά με μισθούς που ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ

Μεγάλες αποδοχές που ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ μεικτά και φτάνουν τα 4.500 ευρώ (ή και παραπάνω) αφορούν τα στελέχη των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και της κρατικής «μηχανής» - υπουργείων, γενικών γραμματειών, δήμων, περιφερειών, αρχιτέκτονες - μηχανικοί, εξειδικευμένοι στους αυτοματισμούς χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, οι λογιστές και οι άνδρες φυσικομαθηματικοί.

Αμέσως μετά με μέσες αποδοχές από 1.500 ευρώ - 2.000 ευρώ συγκαταλέγονται οι γυναίκες φυσικομαθηματικοί, οι γιατροί, οι βιολόγοι, οι τεχνολόγοι που συναντώνται μισθολογικά με τους χειριστές μηχανών, τους χύτες μετάλλων - ελασματουργούς.
Μισθό κάτω από τα 1.500 ευρώ και έως 1.000 ευρώ μεικτά έχουν οι υπάλληλοι γραφείου (συνολικά 429.142 ανήκουν σε αυτή την κατηγορία), οι χρηματιστές, οι κτηματομεσίτες, οι συντηρητές μηχανών, οι εργαζόμενοι ως μισθωτοί δικηγόροι, οι 118.000 οδηγοί μέσων μεταφοράς, τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων και οι μεταλλωρύχοι.

Πιο κάτω  συναντάμε τους αμειβομένους με 700 ευρώ - 1.000 ευρώ, που είναι οι γεωργοί - καλλιεργητές μαζί με τους υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών, τα μοντέλα (175.634 είναι ασφαλισμένοι, με αυτή την ιδιότητα, στο ΙΚΑ), τους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, άλλους ανειδίκευτους εργάτες, οι εκπαιδευτικοί (77.158, συνήθως απασχολούμενοι ως ωρομίσθιοι), οι πλανόδιοι πωλητές και οι άνδρες οικιακοί βοηθοί.

Στην πέμπτη και τελευταία (στη λίστα) κατηγορία των αμειβομένων με μισθό κάτω από τα 700 ευρώ μεικτά περιλαμβάνονται οι γυναίκες οικιακοί βοηθοί, οι πλανόδιοι πωλητές, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό και ορισμένοι μόνο εξειδικευμένοι γεωργοί.