Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Νικήτας Κακλαμάνης: Η υγεία πάνω απ' όλα...

Nikitas-Kaklamanis 

Γράφει ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που «γέννησαν» η οικονομική κρίση και τα μνημόνια το αγαθό της υγείας έχει μπει σε τεράστιο κίνδυνο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βρίσκονται  σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Δυστυχώς, η Αθήνα είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη και η εικόνα αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στα νοσοκομεία ή σε όποιες κοινωνικές δομές έχουν απομείνει όρθιες αλλά σε κάθε δρόμο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και προσωπικά, επειδή εκτός από υποψήφιος δήμαρχος είμαι και γιατρός γνωρίζω ακριβώς το επίπεδο, που έχει υποβαθμιστεί η υγεία.
Γνωρίζω, λοιπόν, καλύτερα από τον καθένα το μεγάλο πρόβλημα, που έχει προκύψει με 1,5εκ ανέργους και χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Γνωρίζω, ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις για τον γυναικολογικό καρκίνο (μαστογραφία και ΠΑΠ-τέστ) και δεν μπορούν.
Γνωρίζω ότι οι άνδρες καπνιστές, δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα και έναν βιοχημικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη.
Γνωρίζω, ότι χιλιάδες παιδιά ανασφάλιστων γονέων στερούνται των απαραίτητων εμβολίων τους.
Προτεραιότητα μου, λοιπόν, θα είναι η πλήρης αναδιοργάνωση των δημοτικών ιατρείων τα οποία εξ’ αιτίας της ανικανότητας του κ. Καμίνη βρίσκονται σε μαρασμό,  προκειμένου να καλυφθούν τα παραπάνω κενά που έχουν θέσει σε κίνδυνο το πρώτο δικαίωμα του ανθρώπου, που είναι η ζωή του.
Θυμίζω, ενδεικτικά ότι παρέδωσα στον απερχόμενο δήμαρχο:
-Φωνητική Πύλη Υγείας και Δημοτικής Αλληλεγγύης, που αποτελούσε τη πύλη εισόδου των Αθηναίων στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι δημότες μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού για όλες τις υπηρεσίες των δημοτικών ιατρείων καλώντας στον αριθμό «1515» 24ώρες το 24ώρο.
-Καθιερώθηκε το Φεστιβάλ Υγείας, με το 1ο να αφιερώνεται στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
-Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Αντιστίγμα-Αθήνα: Πόλη χωρίς διακρίσεις».
-Υπήρξε το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα Β, με κεντρικό σύνθημα «Ας ρίξουμε φως στην Ηπατίτιδα Β»
-Αναδιοργανώθηκαν οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων
-Δημιουργήθηκε δίκτυο υπηρεσιών Υγείας, που περιελάμβανε κέντρα προάσπισης τη υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης (δημοτικά κέντρα υγείας, κέντρα υγείας πόλεως)
-Υπήρξε πρόγραμμα προστασίας των νέων από τα ναρκωτικά, με εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για ενήλικες και εφήβους.
-Πρόγραμμα κοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων.
Σημειώστε χαρακτηριστικά, ότι:
-Τη διετία 2007-2008 στα 4 κέντρα πρόληψης ναρκωτικών του δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 διδακτικές ώρες για τη πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, σε περίπου 2.000 μαθητές και 350 ώρες σε 280 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές .
-Στο πλαίσιο της παροχής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε χρήστες στο δρόμο υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 800 χρήστες.
-Υπήρξε δημιουργία τριών νέων κέντρων πρόληψης της εξάρτησης και αγωγής υγείας στο 4ο, 6ο και 7ο δημοτικό διαμέρισμα.
Με δύο κουβέντες, λοιπόν: «Πάνω απ’ όλα η δημόσια υγεία κι’ ύστερα όλα τα άλλα…»