Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

"Ανανεωτική Κίνηση Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης": ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ



Εμφάνιση 064.JPG
               Η διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή μας. Πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις όχι μόνο δεν ανέκοψαν το πρόβλημα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιτάχυναν τη διάβρωση. Δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο και ήδη καταγράφονται σημαντικές βλάβες. Η σοβαρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ξεφεύγει από τις δυνατότητες ενός δήμου και καθίσταται πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του κεντρικού κράτους. Απαιτείται λοιπόν συνολική και τεκμηριωμένη μελέτη που να καλύπτει όλη την ακτή του Κορινθιακού. Η συνεργασία των Δήμων, που πλήττονται από τη διάβρωση, είναι επιτακτική ανάγκη για την προώθηση των μελετών και τη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται. 
              Ωστόσο, στις ζημιές των υποδομών που ήδη παρουσιάζονται, η παρέμβαση της Περιφέρειας οφείλει να είναι άμεση καθώς το κόστος αποκατάστασης πολλαπλασιάζεται με την πάροδο του χρόνου.
              Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως αυτή του Πευκιά Ξυλοκάστρου, οφείλουμε να τροφοδοτούμε την ακτή κάθε χρόνο, με τις απαραίτητες ποσότητες συμβατού υλικού, λύση που δοκιμάστηκε με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε έτσι να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον, που είναι τόσο μεγάλης αξίας για την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας