Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Χρήστος Δημητρόπουλος : Ώρα ν' ανοίξει το μονοπάτι της ανανέωσης | H μετριότητα δεν έχει θέση στην πολιτική.

Εμφάνιση dimitropolos_min.png 
Γράφει ο Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. 
Πρόεδρος Νομαρχιακής Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας 


Παίρνοντας διδάγματα από το παρελθόν, οφείλουμε να δούμε την κρίση ως την απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από τη γεωγραφική διάσταση των εδαφών της, ούτε από τον πληθυσμό της.
Εξαρτάται από την ποιότητα των νέων ανθρώπων της.
Η εποχή μας έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν σε κρίσιμα πόστα άνθρωποι που δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες βουλευτές και σύμβουλοι, αλλά άριστοι στον τομέα τους και έχουν την ικανότητα να αψηφούν το πολιτικό κόστος.

Η ανανέωση του πολιτικού συστήματος -όχι μόνο ηλικιακά, αλλά σε αντιλήψεις και συμπεριφορές- , είναι το βασικό αίτημα της κοινωνίας.
Είναι η ώρα ν' ανοίξει το μονοπάτι της ανανέωσης,  μέσα από θεσμούς αξιολόγησης, για να βγει μπροστά η νεότερη γενιά πολιτικών. Οι θεσμοί άλλωστε κάνουν τη διαφορά, στο μέτρο που ενσωματώνουν αξίες, θεσπίζουν κίνητρα και δημιουργούν ήθος.
Είναι προφανές πως η Χώρα μας χρειάζεται ένα καλύτερα δομημένο πολιτικό σύστημα,  μια νέα γενιά -χρήσιμου- πολιτικού προσωπικού για να διαχειριστεί τις δύσκολες υποθέσεις του μέλλοντος.
Όσες ενέσεις "μπότοξ" και να κάνουμε στις ιδέες του οποιουδήποτε  -παλαιοκομματικής κοπής-  πολιτικού της δεκαετίας του '80, γερασμένες θα παραμείνουν.

Πρέπει -και μάλιστα άμεσα- να επιβεβαιωθεί ότι η μετριότητα δεν έχει θέση στην πολιτική.
Η “Νέα Μεταπολίτευση” γράφει την πρώτη της σελίδα. Η "Νέα Μεταπολίτευση" δεν είναι ούτε ρητορικό εύρημα ούτε επικοινωνιακό τέχνασμα. Πολύ περισσότερο, δεν είναι ένα στενά κομματικό σύνθημα.
Εκφράζει αυθεντικά και υπεύθυνα ένα διάχυτο αίτημα για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και εξυγιαντικές παρεμβάσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική και στη λειτουργία του κράτους. Εκφράζει ένα φιλελεύθερο μήνυμα για αξιοκρατία και αξιοσύνη.

Στις δημοκρατίες, αρχή της αλλαγής είναι οι πολίτες.
Το αίτημα της κοινωνίας πιέζει για ρήξη. Η ρήξη και οι τομές, απαιτούν απαλλαγή από το «παλιό» και πρόσκληση στη Νέα Γενιά.
Ας δοκιμαστούν οι νέοι σ' όλους τους τομείς. Η ανοχή της κοινωνίας στην απειρία τους θα είναι μεγάλη. Είναι προτιμότερη η απειρία από την αλαζονεία του «Τίποτα» και το στείρο
«Αντίο» ορισμένων. Το παρελθόν διδάσκει.
Οι λύσεις απαιτούν καινοτομία στην παραγωγή πολιτικής, μεταρρύθμιση του εαυτού μας. Τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας, όπου και αν αυτά ανήκουν, μπορούν να συνεργήσουν για να δώσουν λύσεις .
Είναι η ώρα που πρέπει η γενιά μου να βγει ένα βήμα πιο μπροστά.

Θα το κάνει. 
Και στην Κορινθία μας.