Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Απολογισμός έργου και προοπτικές από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη


Τον απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου 2011 – 2014, αλλά και στις προοπτικές για την επόμενη περίοδο έκανε σήμερα  σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κατάμεστο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. 
Επίσης   έγινε και η παρουσίαση ετήσιας έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κ. Γιώργου Μπουλούκου.
Εμφάνιση DSC_8146.JPGΣτην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Αρκαδίας  ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, o βουλευτής Κορινθίας ΝΔ, κ. Κώστας Κόλλιας, η πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Κατερίνα Φαρμάκη, η υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ κα Νατάσα Ράγιου, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.
Ταυτόχρονα με την ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη υπήρχε διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα.

Εμφάνιση DSC_8159.JPG

*Ακολουθεί αναλυτικά το σύνολο της ομιλίας του Περιφερειάρχη, κ. Τατούλη
Τρίπολη, 7/4/2014
  
Κυρίες και Κύριοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου,
Φίλες και φίλοι Πελοποννήσιοι,
Αργολιδείς, Αρκάδες, Κορίνθιοι, Λάκωνες και Μεσσήνιοι,
  
Καλώς ήρθατε και καλώς ανταμώνουμε.


Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου που είστε εδώ σήμερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήρθατε για να θυμηθούμε μαζί όσα μας ένωσαν πριν από τρία χρόνια. Για να αποτιμήσουμε μαζί το έργο που δημιουργήσαμε. Για να δεσμευτούμε μαζί στο σχέδιο της επόμενης μέρας.
Τρία χρόνια πέρασαν. Πώς να τα χωρέσεις μέσα σε μια ώρα; Όταν μάλιστα αυτά τα τρία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Και πώς να πείσεις αυτούς που αγωνιούν ότι  οι σπόροι που ρίξαμε θα βγάλουν καρπούς τα χρόνια που θα ‘ρθουν, και  πως  ο τόπος μας θα αφήσει για πάντα στην άκρη την ομίχλη που έφερε στις ζωές μας η κρίση; 
Για μας, πειθώ δεν είναι τα παχιά λόγια. Είναι τα έργα. Είναι οι ζυγισμένες κουβέντες. Το ψέμα έχει άλλωστε κοντά ποδάρια. Κι εμείς γνωριζόμαστε 30 χρόνια τώρα. Με γνωρίζετε πια καλά. Και σας γνωρίζω κι εγώ, τους πιο πολλούς από σας με τα μικρά σας ονόματα.

Το 2010 στάθηκα μπροστά σας ευθυτενώς. Δεν σας έδωσα κούφιες υποσχέσεις. Ούτε σας ζήτησα λευκή επιταγή. Σας ζήτησα να εμπιστευτείτε το σχέδιό μας για τη Νέα Πελοπόννησο. Δεσμεύτηκα σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, με κοστολογημένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είχαμε από τότε προβλέψει ότι τα μεγάλα λόγια και οι κενές υποσχέσεις ανήκαν στο παρελθόν. Ότι ο τόπος μας έπρεπε να σταθεί στα δικά του πόδια. Ότι χείρα βοηθείας δεν θα μας έτεινε πια κανείς. Σας είχα πει ότι εμείς είμαστε οι μεσσίες του εαυτού μας. Και ότι άλλοι μεσσίες δεν θα έρχονταν πια από τον ουρανό. Οι μεγάλοι «σωτήρες» αποδείχτηκαν ιδιοτελείς λαϊκιστές. Εκείνοι είναι που οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τα λεφτά που … «υπήρχαν», τελικά  δεν υπήρχαν, και όσα υπήρχαν, τόπο δεν έπιασαν.
Εμφάνιση DSC_8199.JPGΣήμερα η κρίση μας έχει διδάξει πολλά. Βγαίνουμε από την κρίση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: κάποιοι τόποι θα προηγηθούν. Κάποιοι άλλοι θα υστερήσουν. Κάποιοι θα δυσκολευτούν πολύ. Εμείς θα προχωρήσουμε με γοργά βήματα. Στο κάτω-κάτω, ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και ο κυβερνήτης στην κρίση φαίνεται. 

Εμείς γνωρίζουμε καλά τα κατατόπια και έχουμε και χάρτη απλωμένο μπροστά μας για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Εργαστήκαμε σκληρά. Αξιοποιήσαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των πόρων που διαχειριστήκαμε. Δημιουργήσαμε γερά θεμέλια. Με έναν ξεκάθαρο στόχο: να φτιάξουμε τη δική μας τοπική οικονομία. Μια ισχυρή δυνατή οικονομία, τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δυνατή οικονομία, που θα δημιουργούσε δικές της συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους ανθρώπους της.

Η απορία είναι εύλογη: Μπορούμε πράγματι να το πετύχουμε αυτό; Μπορούμε να περπατήσουμε με τα δικά μας πόδια και να φτάσουμε μακριά; Το 2010, όταν σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με αναδείξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σας είπα: Ναι, μπορούμε. Τώρα σας το λέω με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορούμε, γιατί ήδη το ξεκινήσαμε. Μπορούμε γιατί έχουμε αστείρευτες δυνάμεις να συνεχίσουμε. Μπορούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τους στόχους που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Μπορούμε γιατί όσα κάναμε μέσα σε μια μόλις τριετία δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε γιατί όσα δεν κάναμε, τα έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε την επόμενη περίοδο.

Φίλες και Φίλοι μου,

Την περίοδο που οι αγελάδες ήταν ακόμη στον τόπο μας παχιές, η Πελοπόννησος παρέμενε διαχρονικά ο φτωχός συγγενής. Πόροι χάθηκαν. Έργα έμειναν μισά, σαν φαντάσματα. Υποσχέσεις έμειναν στα συρτάρια. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της τελευταίας εικοσαετίας. Έργα που φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1 δις ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχουν αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Πελοποννήσου. Χάραξη νέων οδικών αξόνων είναι σε εξέλιξη στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων. Από το Τζάνε – Καλαμάκι στη Μεσσηνία, την είσοδο της Κορώνης, τα πολύπαθα Γαργαλιάνοι- Ρωμανός και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, το Μεσσήνη - Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη όλα είναι σε πορεία υλοποίησης. Στη Λακωνία, ενώνουμε τη Μονεμβάσια με τη Νεάπολη, το Γύθειο με το Γερολιμένα. Τα έργα ξεκινούν ξανά στο Σκούρα- Πυρί, ενώ οι Βουτιάνοι (το πιο πολύπαθο έργο της Πελοποννήσου) θα παραδοθούν σύντομα στην κυκλοφορία. Η σύνδεση της Νεμέας με την εθνική οδό, όπως και ο δρόμος Περαχώρα – Λίμνη Βουλιαγμένης  ολοκληρώνονται, ενώ το Γκούρα - Ευρωστίνη δημοπρατείται άμεσα. Στην Αρκαδία, ο δρόμος Τρίπολης – Άστρους που για δεκαετίες έμενε ανολοκλήρωτος παραδίδεται πια άμεσα σε χρήση, ενώ έργα οδοποίιας πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ έχουν ολοκληρωθεί. Στην Αργολίδα, τέλος, συνδέουμε το Ναύπλιο με την Επίδαυρο και τα Λευκάκια με το Δρέπανο, ενώ το τμήμα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Θα έλεγε κάποιος καλόπιστα: Μα καλά, αυτά θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Κι όμως δεν έγιναν, φίλες και φίλοι, τα προηγούμενα χρόνια, με δύο κοινοτικά προγράμματα (το Β’ και το Γ’ ΚΠΣ), και μάλιστα πιο «πλούσια» από το ΕΣΠΑ,  η Πελοπόννησος δεν μπόρεσε να αντλήσει παρά μόνο 500 εκατομμύρια σε διάρκεια 20ετίας, με τη σημερινή αξία των χρημάτων. Τα έργα περνούσαν από το ένα κοινοτικό πρόγραμμα στο επόμενο, μέχρι που έφτασαν στα χέρια μας σαν καυτή πατάτα. Σήμερα κανένα έργο- φάντασμα δεν υπάρχει πια στην Πελοπόννησο. Όλα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Γιατί γίνονται όμως αυτά σήμερα, ενώ δεν γίνονταν τόσα χρόνια; Γιατί απλά, δεν πέρασε μέρα που να μην παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του κάθε έργου και να λύνουμε αυτόματα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν.

Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί απλά, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Τα έργα δεν σταματούν μετά από προσφυγές, διότι δικαστικές προσφυγές δεν υποβλήθηκαν παρά μόνο 2 στις εκατοντάδες δημοπρατήσεις έργων. Αν αυτό δεν είναι η απόδειξη της μεγαλύτερης διαφάνειας, τότε τι θα μπορούσε να είναι;

Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί διαθέτουμε την τεχνογνωσία και στηρίζουμε τις υπηρεσίες μας, που κάνουν τιτάνιο αγώνα να σταθούν όρθιες στην απαξίωση που διαχέεται στον δημόσιο τομέα.

Γιατί γίνονται σήμερα; Γιατί δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή στις λογιστικές αλχημείες που έφερνε το παρελθόν: Ούτε «έργα για τα έργα», ούτε «έργα για την απορρόφηση» κάναμε. Οι υποδομές της Πελοποννήσου υπηρετούν τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, προκειμένου να φέρουν πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο και δουλειά για όλους τους συμπολίτες μας. Το κάθε ευρώ δεν είναι δαπάνη για εμάς. Είναι επένδυση.

Θα μπορούσαμε αυτήν την τριετία να αρκεστούμε στην προσαρμογή του νέου θεσμού. Και να διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ τυπικά. Άλλωστε, όταν εμείς αναλάβαμε την διοίκηση του δικού μας προγράμματος βρισκόταν στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα άλλα περιφερειακά προγράμματα. Θα μπορούσαμε απλά να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Και να σταυρώσουμε τα χέρια επιδεικτικά. Οι δικαιολογίες θα ήταν πολύ εύκολες. «Δεν έχουμε πόρους», θα μπορούσαμε να πούμε. «Παραλάβαμε έργα με προβλήματα διαχρονικά, έργα φαντάσματα». «Δεν έχει να μας δώσει λεφτά η κυβέρνηση». «Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής». «Ο δημόσιος τομέας είναι διαλυμένος». Πόσες φωνές δεν ακούμε που αναζητούν παρόμοια άλλοθι για την δική τους αδυναμία να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε αυτές! Εμείς κινούμαστε σε άλλη λογική. Οι θεσμοί για να πάνε μπροστά χρειάζονται τους ανθρώπους που θα τους υποστηρίξουν. Χρειάζονται και το σχέδιο που θα πείσει, προκειμένου ο τόπος να μην στερηθεί από πόρους. Και πράγματι πετύχαμε να μην στερηθεί η Πελοπόννησος πόρους. Γιατί βάλαμε μαχαίρι στις δαπάνες, τις οποίες μειώσαμε κατά 64% στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων, αποπληρώνοντας παράλληλα τα χρέη εκατομμυρίων των παλιών νομαρχιών, την ίδια στιγμή που τα έσοδά μας μειώθηκαν στο ήμισυ. Γιατί διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση δεν έδινε πουθενά χρήματα. Γιατί φέραμε το ΕΣΠΑ στις πρώτες θέσεις από πλευράς δυναμικής στην κατάταξη όλων των περιφερειακών προγραμμάτων της χώρας. Γιατί πετύχαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μελετών ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, γεγονός που μας καθιστά απόλυτα έτοιμους να εντάξουμε έργα στη νέα προγραμματική περίοδο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου  του 2014, με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ή ΣΕΣ, όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά 32 έργα ωριμάζουν από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων στην Πελοπόννησο, προκειμένου να τα εντάξουμε αμέσως, όταν το νέο πρόγραμμα ανοίξει για εντάξεις. Από τον ανατολικό άξονα της Πελοποννήσου, που θα συνδέσει το Κυπαρίσσι με το Ναύπλιο, διατρέχοντας την παραλιακή Κυνουρία, από τον άξονα που θα φέρει κοντά τον Ισθμό με την Επίδαυρο και το Πόρτο Χέλι, έως το δρόμο που θα συνδέσει το Πυρί με το Γύθειο και την παράκαμψη του Βλαχιώτη, το Πύλος – Ρωμανός, το Καλαμάκι- Κορώνη, το Μεσσήνη- Ριζόμυλος –Πύλος, η δεκαετία 2010- 2020 θα έχει αφήσει στην Πελοπόννησο υποδομές που η αξία τους θα αγγίζει το ενάμισι δις ευρώ. Οι υποδομές αυτές, μαζί με τις πρωτοβουλίες μας που θα σας θυμίσω στη συνέχεια, δημιουργούν πια ρεαλιστικές αναπτυξιακές βάσεις για την Πελοπόννησο και ρεαλιστική ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο για όλους τους Πελοποννήσιους.

Κυρίες και Κύριοι, συμπολίτες μου.

Η προεκλογική περίοδος άνοιξε για κάποιους νωρίς. Κάποιοι από εμάς δεν άντεξαν την πίεση και κατεβήκανε από το τρένο νωρίς. Στα μισά της προσπάθειας. Άλλοι πάλι έρχονται σήμερα στον τόπο μας ως αλεξιπτωτιστές για να μας εγκαλέσουν, όχι για όσα δεν κάναμε, αλλά για όσα κάναμε και πετύχαμε. Είναι λαϊκιστές. Ψαρεύουν σε θολά νερά. Μα, τα νερά της Πελοποννήσου είναι διαυγή και κρυστάλλινα. Ο όψιμος λαϊκισμός, οι άναρθρες κραυγές, οι προσωπικές επιθέσεις και η λασπολογία δεν έχουν θέση στη δική μας ατζέντα. Δεν είναι πεδίο πολιτικών μαχών η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος δίνει τη δική της μάχη και από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Οι ιδιοτέλειες, οι προσωπικοί σχεδιασμοί και τα ξένα διλήμματα ανήκουν αλλού, στην κεντρική σκηνή. Από εκεί, από την κεντρική πολιτική σκηνή, αυτοί οι κάποιοι θέλουν να φέρουν στην Πελοπόννησο καινούρια μνημόνια. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εμμονή όλων να διαβάλλουν το μεγαλύτερο έργο της Πελοποννήσου, που έχει κάνει και η ίδια η χώρα δική της σημαία; Αυτοί οι γνωστοί κάποιοι, οι δήθεν αντιμνημονιακοί, που δεν είχαν ποτέ σχέδιο, ποτέ άποψη για τα προβλήματα και τις λύσεις τους είναι η αιτία που ήλθε το μνημόνιο στην χώρα. Δεν θα έλθει όμως κανένα δικό τους μνημόνιο για την Πελοπόννησο και τους πολίτες.

Το 2010 δεσμεύτηκα ενώπιον σας ότι θα δώσουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δικής μας περιφέρειας που αποτελεί ντροπή και δεν μας αφήνει να τρέξουμε στο μέλλον. Υποσχέθηκα ότι θα γίνουμε μια πρότυπη, ευρωπαϊκή περιφέρεια στα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ότι οι χωματερές θα μένανε στο θλιβερό μας παρελθόν. Ότι τα σκουπίδια που είναι πεταμένα σε ρέματα και ακτές, εμείς θα τα μετατρέπαμε σε μια νέα οικονομία. Σας είπα ότι θα δίναμε μάχη με τη μαφία των σκουπιδιών και ότι θα την κερδίζαμε. Πολλοί είπαν τότε ότι ήταν μεγαλοστομίες. Ότι μπαίναμε σε επικίνδυνες περιοχές. Και σε κάθε βήμα που ο σχεδιασμός μας προχωρούσε, πάντα περίμεναν το λάθος που θα γκρέμιζε αυτό, που με τόσο κόπο και αγωνία χτίζαμε. Αγωνία, γιατί γνωρίζαμε καλά ότι τα πρόστιμα με τα οποία μας απειλούσε η Ευρώπη ήταν ασήκωτα και ότι η τσέπη των πολιτών δεν θα τα άντεχε πια.

Τρία χρόνια μετά, τα δύσκολα βήματα έχουν πια ολοκληρωθεί. Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, την ώρα που περιφέρειες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από εμάς δεν βρίσκονται ούτε στα μισά του δρόμου που εμείς ήδη διανύσαμε. Και αυτό έγινε με απόλυτη διαφάνεια. Με συνεχή διαβούλευση με τους δημάρχους. Με ελέγχους από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Με ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ που εμείς πιλοτικά εφαρμόσαμε στην χώρα, ένα ΣΔΙΤ που συνδυάζει τους ευρωπαϊκούς πόρους με τα ιδιωτικά κεφάλαια. Με το κόστος για τον πολίτη να πέφτει σε πολλές περιπτώσεις στο μισό. Με τη χρήση των πλέον οικολογικών τεχνολογιών. Με μια επένδυση που αγγίζει τα 152 εκατομμύρια. Με εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο έργο. Με επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω από αυτό. Με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως περιβαλλοντικά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά μας να μάθουν να προστατεύουν τον τόπο που ζουν. Με έργα μετατροπής των χωματερών της ντροπής, σε νησίδες πράσινου και αναψυχής για όλους. Έργα που χρηματοδοτούμε με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: δεν το πιστέψαμε ποτέ αυτό, για το οποίο ορισμένοι προσπαθούν και σήμερα ακόμη να μας πείσουν. Και με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά το λέμε και σήμερα. Η Πελοπόννησος δεν ανήκει στον προβληματικό ευρωπαϊκό Νότο. Το Νότο της μαφίας και της καμόρας. Ανήκουμε στην εξελιγμένη Δύση. Όπου κυριαρχούν οι κανόνες. Και ακολουθούνται οι νόμοι. Όσοι επιδιώκουν καμόρες στον τόπο μας, όσοι με ελαφρά καρδιά μας καλούν να πληρώσουμε τεράστια πρόστιμα, θα μας βρουν ηχηρά απέναντί τους.

Το περιβάλλον, ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι και οι βιολογικοί καθαρισμοί. Είναι και η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Είναι και τα οικοσυστήματα. Είναι και ο χωροταξικός σχεδιασμός. Το 2010 δεσμευτήκαμε ότι όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων θα είχαν βιολογικούς καθαρισμούς. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε κατά το 70% και θα ολοκληρωθεί σε απόλυτο βαθμό στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ούτε ένα λίτρο λυμάτων δεν θα καταλήγει στις θάλασσες. Σε αυτόν τον τομέα, η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι η δημιουργία μιας περιφερειακής διοίκησης, στην οποία θα υπάγονται όλες αυτές οι εγκαταστάσεις προκειμένου και το κόστος λειτουργίας να μειωθεί για τον πολίτη, και τα έργα να λειτουργούν κανονικά. Ταυτόχρονα, τα αποχετευτικά σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου δίνουν οριστικές λύσεις σε προβλήματα που σοβούσαν για χρόνια, ενώ σε λίγο καιρό, με τα έργα ύδρευσης που χρηματοδοτούμε, και ο αμίαντος θα αποτελεί παρελθόν. Στα έργα διάβρωσης των ακτών, η Μεσσηνία και η Κορινθία αποτέλεσαν πεδία σημαντικού έργου, ενώ στην Αργολίδα και τη Λακωνία οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων είναι ώριμες προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΣΕΣ, με 20 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε ήδη εξασφαλίσει.

Και οι επενδύσεις; Πώς θα γίνουμε φιλόξενος τόπος για επενδύσεις; Και πώς αυτές οι επενδύσεις δεν θα αλλοιώσουν το περιβάλλον της Πελοποννήσου, όπως έχουμε δει στο παρελθόν δεκάδες φορές να συμβαίνει; Προστασία του περιβάλλοντος και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει. Πριν από τρία χρόνια σας μίλησα για τον ανορθολογισμό της χώρας να δημιουργήσει τα χωροταξικά των περιφερειών πριν το χωροταξικό της χώρας. Ζητήσαμε την αρμοδιότητα από την κεντρική κυβέρνηση να αναθεωρήσουμε εμείς μόνοι μας το δικό μας περιφερειακό χωροταξικό. Μπορεί να μην κερδίσαμε την αρμοδιότητα, κερδίσαμε όμως να προχωρήσει η αναθεώρησή του και να ενσωματωθούν σε αυτό το νέο σχέδιο όλες μας οι προτάσεις. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η Πελοπόννησος θα έχει το δικό της σύγχρονο χωροταξικό, το πιο κρίσιμο εργαλείο, που θα εξασφαλίζει προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια στους επενδυτές και fast track αδειοδοτήσεις. Θα περιορισθεί έτσι η γραφειοκρατία και η εμπλοκή των μεγάλων έργων σε δικαστικές διενέξεις.

Φίλες και φίλοι,

Η κρίση της χώρας δεν είναι απλώς μια κρίση δημοσιονομική. Είναι κρίση δομική. Φαίνεται πια καθαρά ότι τα οριζόντια μέτρα και οι μισές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μας βγάλουν από το σκοτάδι του τούνελ. Η χώρα απαιτεί άλλο μοντέλο. Μοντέλο διοίκησης που θα σχεδιάζει ολοκληρωμένα, θα υλοποιεί και θα μετρά τα αποτελέσματα της κάθε ενέργειας. Η εποχή των αποσπασματικών δράσεων και των ευκαιριακών πολιτικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Το 2010 είπαμε ότι θεωρούμε τον Καλλικράτη τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ποτέ γίνει στην χώρα. Συνεχίζουμε να το λέμε με πιο δυνατή φωνή. Οι περιφέρειες, όλοι εμείς, θα σηκώσουμε το βάρος της αναδόμησης της χώρας, την ώρα που οι κεντρικές κυβερνήσεις για δεκαετίες ακόμη, θα προσπαθούν να λύσουν τα μεγάλα δημοσιονομικά μας ζητήματα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και ο τόπος μας θα έχει ασφαλή πορεία και ότι δεν θα εκτραπούμε βίαια σε άλλες επικίνδυνες ατραπούς.
Υπάρχουν όμως λύσεις που θα έλθουν από τον ουρανό; Υπάρχουν μάγοι που θα μας γυρίσουν στο 2008, στην εποχή που η κρίση δεν μας είχε χτυπήσει την πόρτα; Ασφαλώς και όχι. Είπαμε. Εμείς περπατάμε με τα δικά μας πόδια. Και πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα είναι η άνδρωση της δικής μας τοπικής οικονομίας. Της εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό, με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προιόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές.
Ας θυμηθούμε μαζί. Όταν πριν από λίγο καιρό, μιλούσαν στη χώρα για δυνατή τοπική οικονομία στο μυαλό ερχόταν η Κρήτη. Με παράδοση που μετρά δεκαετίες. Και παγιωμένο brand name. Σήμερα αυτό αλλάζει. Η Πελοπόννησος έχει γίνει της μόδας. Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε ισχυροί παίκτες της βρετανικής τουριστικής αγοράς, το λένε οι Σκανδιναβοί, το λένε οι Γερμανοί, το λένε οι Ρώσοι. Εμείς λέμε ότι η «Μυθική Πελοπόννησος» έχει γίνει της Μόδας.

Ο τουρισμός δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά ένα πολυσύνθετο στοίχημα. Θα αρκούσε να είχαμε φτιάξει απλά ένα καινούριο όνομα, τη Μυθική Πελοπόννησο; Θα αρκούσε να βγάζαμε την Πελοπόννησο για πρώτη φορά στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Θα αρκούσε να έχουμε χτίσει τον προορισμό «Πελοπόννησος» πάνω σε προκλητικές και θελκτικές εμπειρίες, όπως το σύγχρονο μάρκετινγκ επιτάσσει; Θα αρκούσε να είχαμε ταξιδέψει τη «Μυθική Πελοπόννησο» σε όλη την Ευρώπη, σε εκθέσεις τουρισμού και αγροτικών προϊόντων; Θα αρκούσε να είχαμε φιλοξενήσει δεκάδες tour operators και ξένους δημοσιογράφους; Θα αρκούσε το πρωτόγνωρο έργο που εκτελούμε στον τομέα του πολιτισμού και η χρηματοδότηση δράσεων αθλητισμού; Η απάντηση είναι ότι ναι, τα κάναμε όλα αυτά. Αλλά αυτά δεν θα αρκούσαν. Δεν θα είχαν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αν δεν είχαμε κατ’ αρχάς αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία. Την παρωχημένη νοοτροπία που θέλει το κράτος να μην διαπραγματεύεται με τους παίχτες της ελεύθερης αγοράς. Τη νοοτροπία που θέλει το κράτος να συνομιλεί με τον εαυτό του, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του εκείνους που δίνουν καθημερινά μάχη να κρατήσουν ανοικτά τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους. Τη νοοτροπία εκείνη που ποινικοποιεί την επιχειρηματικότητα και δεν αφήνει χώρο σε συνέργειες. Τη νοοτροπία που άφηνε την χώρα να διασπαθίζει τεράστια ποσά σε διαφημιστικές καμπάνιες, χωρίς να φροντίζει την ουσία: πώς θα διευκολύνουμε τους τουρίστες να έλθουν στον τόπο μας;

Εμείς σε αυτό το ερώτημα επιδιώξαμε να απαντήσουμε με δυναμισμό. Με συνεργασίες. Με αριθμούς. Και στοιχεία. Ήλθαμε σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες. Και αυτό σε μια περίοδο που το πρώτο ερώτημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν: σε ποιο νόμισμα θα κάνουν οι τουρίστες μας τις συναλλαγές; Σε ευρώ ….ή δραχμή; Πόσο ασφαλής είναι η περιφέρεια σας; Δεν χύνεται αίμα στους δρόμους; Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, φέραμε την Easy Jet στην Καλαμάτα και συνεργαστήκαμε με την Aegean, προκειμένου να ανοιχτεί και σε άλλες πτήσεις. Σήμερα, η Καλαμάτα, η Νότια Πύλη της χώρας, έχει γίνει πολύφερνη νύφη και μαζί της ολόκληρη η νότια Πελοπόννησος. Η συλλογική μας προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

Αυτή ασφαλώς είναι μόνο η αρχή. Οι διαπραγματεύσεις μας με μεγάλες  αεροπορικές εταιρείες συνεχίζονται και έχουμε πια ως όπλο την αξιοπιστία που με κόπο κερδίσαμε. Τα λιμάνια μας θα είναι έτοιμα σε λίγους μήνες να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια και σκάφη στο Γύθειο, στο Ναύπλιο, στο Άστρος, στο Λεωνίδιο, τα έργα στην Κυπαρισσία θα γίνουν, ενώ οι μαρίνες του Ναυπλίου, της Μονεμβασιάς και του Γυθείου είναι σε τροχιά υλοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε πια με αξιώσεις να διεκδικούμε τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως το Americas Cup, να επενδύσουμε στον τουρισμό κρουαζιέρας, να φιλοξενήσουμε στα λιμάνια και τις μαρίνες μας τα γιοτ της Μεσογείου. Το δεύτερο αεροδρόμιο στην Τρίπολη προχωράει σταθερά και θα αποτελέσει κόμβο για πτήσεις χαμηλού κόστους και για μεταφορές εμπορευμάτων.
Στην κρίση, φίλες και φίλοι , απαντήσαμε επιθετικά. Η νέα προγραμματική περίοδος, το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ, του οποίου τους θεματικούς άξονες εμείς σχεδιάσαμε, δεν αρκείται στην χρηματοδότηση των υποδομών. Απαιτεί καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση. Ευνοεί την επιχειρηματικότητα. Και δημιουργεί νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στηρίζεται σε συνεργατικά σχήματα. Και ευνοεί τη δημιουργία clusters.
Πώς ο μικρός ξενοδόχος θα βγει στις διεθνείς αγορές; Δεν μπορεί να το κάνει μόνος του.
Πώς ο μικρός παραγωγός θα εξάγει τα προϊόντα του; Χρειάζεται βοήθεια να του ανοιχτούν οι δρόμοι.
Πώς ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα εξασφαλίσει ρευστότητα, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ακόμη παλινδρομεί; Χρειάζεται κεφάλαια και εγγυήσεις.
Πώς οι νέοι μας θα καταφέρουν να κάνουν πράξη τις καινοτόμες τους σκέψεις; Είναι αναγκαία η ύπαρξη δομών που θα τον φιλοξενήσουν και θα τον καθοδηγήσουν στα πρώτα του βήματα.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, ο σχεδιασμός μας είναι συνεκτικός, και έχει τεχνοκρατική τεκμηρίωση.

Συντονίζουμε τα clusters των επιχειρηματιών του τουρισμού και τους συνδράμουμε στην παρουσία τους σε εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις. Όπου δεν μπορεί να βρεθεί μόνος του ο ξενοδόχος των 20 κλινών ή ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, μπορεί να προωθηθεί μια σύνθετη τουριστική εμπειρία που να τους περιλαμβάνει όλους. Με αυτήν τη στρατηγική διασώζουμε τις τουριστικές επενδύσεις μικρότερης δυναμικής, που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν με προγράμματα αγροτουρισμού και σήμερα αντιμετωπίζουν ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού και των δανείων στις τράπεζες.
Συντονίζουμε τα clusters των μικρών παραγωγών, οι οποίοι διαφορετικά αδυνατούν να βρουν τον δικό τους βηματισμό στην εξωστρέφεια. Ένα τέτοιο συνεργατικό σχήμα είναι και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη που ήδη συστήσαμε, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες παραγωγοί, ενώσεις, και όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας. Αυτό το πολύτιμο εργαλείο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να φέρει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξασφαλίσει εγγυημένες ποσότητες.
Δημιουργούμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, σχεδιασμό στον οποίο θα είχαμε ήδη προχωρήσει αν η κεντρική κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει να στηρίξουμε το κεντρικό της Ταμείο, το ΕΤΕΑΝ, με δικούς μας πόρους. Ωστόσο, οι πόροι για το δικό μας Ταμείο έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το ΣΕΣ και η νέα δομή θα δώσει ρευστότητα στους επιχειρηματίες με παροχή εγγυήσεων και δάνεια κίνησης.

Σχεδιάζουμε πέντε θερμοκοιτίδες νεανικής επιχειρηματικότητας, όπου κάθε καινοτόμα ιδέα θα βρίσκει φιλόξενο έδαφος, με εξειδικευμένους συμβούλους και δυνατή υποστήριξη, προκειμένου να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί και να βγει στην αγορά. Από νέες τεχνολογίες, έως πατέντες στη διαχείριση απορριμμάτων και gadgets, σε αυτούς τους χώρους θα «εκκολαφθούν» οι επιχειρηματίες του αύριο.
Και είμαστε βέβαιοι, ότι η νέα γενιά θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει νέα πορεία στον τόπο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε εκείνοι που θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες, προκειμένου να μείνουν οι νέοι μας εδώ, στον τόπο μας και να αγωνιστούν μαζί μας για αυτόν.

Κυρίες και κύριοι,
Ακούμε εδώ και χρόνια να ολοφύρονται διάφοροι γνωστοί λαϊκιστές για τον έλληνα αγρότη, για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, για τη μη κατοχύρωση ΠΟΠ για ορισμένα από τα πιο δυναμικά πελοποννησιακά αγαθά. Έχουν δίκιο; Έχουν. Έχουν πρόταση; Όχι δεν έχουν.
Οι υποδομές του αγροτικού τομέα, τα φράγματα και οι δικτυώσεις τους έχουν ξεκινήσει στραβά. Με προβληματικές μελέτες. Με διαλύσεις εργολαβιών. Με αδειοδοτήσεις που μένουν για χρόνια στα συρτάρια της γραφειοκρατίας. Οι Αρκάδες συμπατριώτες μας θα θυμούνται τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλα απ’ όταν ήμουν βουλευτής σε αυτόν εδώ τον νομό για την Τάκα και την Κανδήλα. Φέτος, μετά από 40 χρόνια, ο ταμιευτήρας της Τάκας ολοκληρώθηκε και τα αρδευτικά του δίκτυα ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευασθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Το λέω αυτό, κυρίως για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας. Δεν είναι μια απλή ιστορία να τελειώσουν τα έργα στον Ανάβαλο, στο Φιλιατρινό, στον Ασωπό. Είμαστε όμως εδώ για να εγγυηθούμε ότι ναι, θα τελειώσουν. Θα τελειώσουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε ορίσει. Και θα τελειώσουν για εμάς, μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι δικτυώσεις. Μέχρι το νερό να φτάσει στον κάθε αγρότη. Μπορούμε να το πετύχουμε; Ναι. Γιατί αποδείξαμε αυτά τα τρία χρόνια ότι  παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τα έργα δεν σταμάτησαν ποτέ. 
Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. 
Στόχος μας η τυποποίηση να αγγίξει  το 20% της συνολικής παραγωγής. Ο νέος επενδυτικός νόμος, σε συνδυασμό με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, θα είναι σε θέση να αποτελέσει εργαλείο για όσους από τους αγρότες μας θέλουν να προχωρήσουν σε καθετοποίηση της παραγωγής και να δημιουργήσουν μονάδες τυποποίησης που θα δώσουν πρόσθετη αξία στα δικά τους προϊόντα. 
Στόχος μας η στροφή στην ποιοτική καλλιέργεια. Είναι ήδη σε εξέλιξη η συνεργασία μας με την διαπρεπή επιστήμονα και συμπατριώτισσα μας, κ. Άρτεμη Σιμοπούλου, την Πελοποννήσια γκουρού στα ζητήματα διατροφής πλούσιας σε Ω3, και σύμβουλο του Κογκρέσου στο κορυφαίο για τις ΗΠΑ πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σχεδιάζουμε από κοινού εργαστήριο υψηλών προδιαγραφών που θα δημιουργήσει επώνυμα μοναδικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία  θα τοποθετηθούν στα επάνω ράφια των διεθνών αγορών, σε υψηλές και όχι εξευτελιστικές τιμές.
Στόχος μας η εξωστρέφεια. Η Μυθική Πελοπόννησος ακολουθεί τους παραγωγούς μας στις σημαντικότερες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, από την γαλλική Σιάλ και την Ανούγκα της Γερμανίας  έως τις εγχώριες διοργανώσεις και τη δυναμική Προβάιν.
Στόχος μας να χτυπήσουμε τα καρτέλ. Το Ηλεκτρονικό Καλάθι της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι ήδη σε εξέλιξη, έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξελιχθεί στο ηλεκτρονικό μας δημοπρατήριο. Ο μικρός παραγωγός θα έχει κι εκείνος άμεση πρόσβαση στις αγορές της χώρας, αλλά και μεσοπρόθεσμα στις διεθνείς αγορές, χωρίς μεσολαβητές. Βάση του ηλεκτρονικού μας δημοπρατηρίου, η δυναμική περιοχή της Κορινθίας.
Στόχος μας η επανεκκίνηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας, μια δραστηριότητα που κάποτε ανθούσε στην Πελοπόννησο αλλά τώρα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Σχεδιάσαμε μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο το κτηνοτροφικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δημιουργήσαμε εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς. Μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουν ενισχυθεί προκειμένου να εκσυγχρονιστούν 70 υφιστάμενες μονάδες, θα έχουμε δημιουργήσει 10 κτηνοτροφικά πάρκα, δύο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, θα έχουν δημιουργηθεί 6.000 νέες θέσεις εργασίας, θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγή γάλακτος και θα έχουν γεννηθεί ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν στην πιο κρίσιμη στιγμή να εμπορευτούν τον πόνο. Να παίξουν με τις ψυχές των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Να χύσουν ψεύτικα δάκρυα για τις δουλειές που χάθηκαν. Για τους νέους μας που δεν έχουν εργασία. Για τους συνταξιούχους που είδαν την ζωή τους να αλλάζει σε ένα βράδυ. Για εκείνους από εμάς που στερούνται τα πιο βασικά αγαθά.
Να μιλήσουν για εθελοντισμό και δράσεις αλληλεγγύης. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι παρούσα και ο εθελοντισμός θα δημιουργεί την υπεραξία. Ήταν παρούσα και αυτήν την τριετία. Νέα σχολεία κατασκευάστηκαν παντού. Τα νοσοκομεία μας εφοδιάστηκαν με σύγχρονους εξοπλισμούς. Πρωταθλητής σε αυτόν τον τομέα, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Το Νοσοκομείο της Σπάρτης ενισχύεται με νέες κλίνες. Η νέα ψυχιατρική κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου ήδη κατασκευάζεται. Κέντρα υγείας δημιουργήθηκαν και τα υφιστάμενα εκσυγχρονίστηκαν. Δομές που κάνουν κοινωνικό έργο χρηματοδοτήθηκαν.
Πριν από μερικούς μήνες, πήραμε την πρωτοβουλία και απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρηματολογώντας  ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν απλώς Έλληνες πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά Ευρωπαίοι πολίτες που η φτώχεια απειλεί την ίδια τους την ζωή. Οι επίτροποι μας έδωσαν το πράσινο φως και ήδη σχεδιάζουμε τις δομές που θα χρηματοδοτήσουμε με τα 60 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών, που θα αποτελείται από κοιτώνες για αστέγους και άπορες οικογένειες, κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών, κοινωνικά εστιατόρια, κέντρα κοινότητας μιας στάσης για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και δράσεις επανένταξης των περιθωριοποιημένων συμπολιτών μας στο πλαίσιο κοινωνικών επιχειρήσεων. Είμαστε σε στενή επαφή με την Εκκλησία, η οποία παράγει ένα τεράστιο έργο αυτές τις στιγμές της κρίσης, αλλά και με κοινωνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιφέρειά μας.

Φίλες και φίλοι μου,

Μέσα στα τρία αυτά χρόνια/ γνωρίζω πια τους περισσότερους από εσάς με το μικρό σας όνομα. Γνωρίζω την ανησυχία σας. Τον φόβο σας για το αύριο. Τον συμμερίζομαι. Τον νιώθω ενίοτε κι εγώ. Αυτόν τον φόβο που έχει φωλιάσει στις ψυχές μας και μας στοιχειώνει τα όνειρα. Η κρίση δεν πέρασε. Καιροφυλακτεί για να έλθει δριμύτερη στο πρώτο στραβοπάτημα, στο πρώτο λάθος. Η πολιτική ρευστότητα στην χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες.
Σήμερα αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.
Χωρίς ξένα διλήμματα που μας τα βάζουν κάποιοι που ήλθαν από μακριά και θα φύγουν την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.
Χωρίς φωνές και ανοίκειες συμπεριφορές, που υιοθετούν όσοι δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να κρύψουν την ηθική τους γύμνια και την προσωπική τους ιδιοτέλεια.
Χωρίς κομματικά δεκανίκια, που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να επιβιώσουν πολιτικά, όταν όλο το σύστημα που υπηρέτησαν τυφλά για χρόνια, τους γύρισε την πλάτη.
Χωρίς κομματικά οδοφράγματα στημένα ανάμεσά μας. Αυτά εμείς τα διαλύσαμε για πάντα, όταν πριν από τρία χρόνια, συνεννοηθήκαμε όλοι μαζί, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας πείραμα, το ενωτικό κάλεσμα της Νέας Πελοποννήσου, που έγινε αμέσως μετά μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μου, Αρκάδες, Λάκωνες, Μεσσήνιοι, Κορίνθιοι και Αργολιδείς.

Καταφέραμε αυτά τα τρία χρόνια να νιώσουμε ότι είμαστε όλοι Πελοποννήσιοι. Ότι η Πελοπόννησος, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, έχει πια το δικό της όνομα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Εμείς μιλάμε μόνο για την Πελοπόννησο. Για όσα δεσμευτήκαμε, και κάναμε πράξη. Για όσα σχεδιάσαμε και πετύχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για όσα έχουμε βάλει τις βάσεις και θα ολοκληρώσουμε στην επόμενη περίοδο.
Εμείς μιλάμε μόνο για το έργο μας. Γιατί εμείς κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο.
Η επόμενη πενταετία είναι πολύ κρίσιμη. Γιατί σ’ αυτήν θα θερίσουμε ό, τι σπείραμε. Γιατί θέλουμε, όταν το 2021 γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τότε που η Πελοπόννησος ανέλαβε την ευθύνη για την ελευθερία, πρώτη απ’ όλη την Ελλάδα, να είμαστε πάλι εμείς μπροστά στον αγώνα για ευημερία και για πρόοδο.
Με τη δύναμη που μας γεμίζει η βαθιά γνώση ότι πορευόμαστε στον σωστό δρόμο. Ότι μέρα με τη μέρα ο τόπος μας αλλάζει και δημιουργεί ρεαλιστική ελπίδα στους ανθρώπους του, σας καλούμε όλους, οι συνεργάτες μου κι εγώ, σε μια ενεργή συστράτευση.
Να συνεχίσουμε όσα σημαντικά ξεκινήσαμε.
Να εργαστούμε.
Να διώξουμε το φόβο για πάντα απ τις ζωές μας.
Να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά.
Να χτίσουμε αυτό που η Πελοπόννησος αξίζει. 
Από αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς
Μαζί συνεχίζουμε για μια Πελοπόννησο Ανεξάρτητη από εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες
Αυτάρκη σε αγαθά και ικανούς ανθρώπους
Ανθρωποκεντρική και Αλληλέγγυα
Ευρωπαϊκή, Ισότιμη και Υπερήφανη.
Για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τις υπηρεσίες μας για την πολύ μεγάλη προσπάθειά τους καθ’ όλη την τριετία.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους και ιδιαίτερα όλους τους Δημάρχους της Πελοποννήσου για την εξαιρετική συνεργασία, γιατί μαζί επιτελέσαμε αυτό το σπουδαίο έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ

Όλοι εμείς είμαστε η νέα δυνατή Πελοπόννησος