Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Τι έδειξε η δημοσκόπηση του logiastarata για το Δήμο Αθηναίων.Ποιος μπαίνει β΄ γύρο και ποιος μπορεί να κάνει την έκπληξη των εκλογών



Τέλειωσε πριν 2 μέρες η ηλεκτρονική ψηφοφορία  με το ερώτημα "Ποιος είναι ο καταλληλότερος δήμαρχος Αθηναίων"   στο logiastarata.gr με μεγάλη συμμετοχή αναγνωστών και χρήσιμα συμπεράσματα.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις τέτοιου τύπου δεν πληρούν τα απαραίτητα επιστημονικά κριτήρια θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και οι όποιες εκτιμήσεις να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους.
Ωστόσο προσφέρονται σαν μια ένδειξη του γενικότερου κλίματος.
Η συγκεκριμένη ψηφοφορία λοιπόν κατά τη δική  μας ερμηνεία  έδειξε:
-Tη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη και της Χρυσής Αυγής κι ότι μάλλον θα είναι ο ένας του β΄γύρου.
-Ότι καμία από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δεν δείχνει πολύ ισχυρή για την ώρα ώστε να έχουμε κάποια ένδειξη για τον πιθανό αντίπαλο στο δεύτερο γύρο.
- Τη μεγαλύτερη δυναμική έχει ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης σε σχέση με τους Σπηλιωτόπουλο , Κακλαμάνη κλπ
-Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα και μάλλον δεν συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά ικανά να απειλήσουν τους Κασιδιάρη , Καμίνη , άλλα ούτε και τον Σπηλιωτόπουλο. Επειδή όμως πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο που σιγά σιγά θα γίνεται γνωστό στους Αθηναίους αυτό μπορεί να ανατραπεί στην πορεία και να εμφανίσει αξιόλογη δυναμική.
-Η Νέα Δημοκρατία είναι διασπασμένη και οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι μεταξύ των Κακλαμάνη , Άρη χωρίς κανείς από τους δύο να μπορεί να συσπειρώσει. Αντίθετα μάλλον μεγάλο κομμάτι Νεοδημοκρατών θα στραφεί σε άλλους υποψήφιους.Σχετικό προβάδισμα μεταξύ των 2 δείχνει να έχει πάντως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
-Τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποτελέσει ο γνωστός καλλιτέχνης Μάριος Στρόφαλης που στη λογική της εναλλακτικής υποψηφιότητας καταγράφει μεγάλο αριθμό προτιμήσεων, χωρίς καν να έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η υποψηφιότητά του, αφού για κάποιο παράδοξο λόγο οι εντολοδόχοι δημοσκοπήσεων αρνούνται να τον συμπεριλάβουν στις μετρήσεις τους.
-Η φασαρία και ο θόρυβος που κάνει ο Βαλλιανάτος τον τελευταίο καιρό μάλλον αποδίδουν και υπάρχει μια μικρή μερίδα κοινού που επιβραβεύει τον ακτιβισμό του.
-Οι υποψηφιότητες Καπερνάρου και Σοφιανού μένουν στα στενά κομματικά όρια προς το παρόν χωρίς μεγάλες ελπίδες για κάτι σημαντικό.

Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα μεταξύ 2.828 που ψηφισαν συνολικά

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ;
Selection Votes 
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 8%                         235 
 ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) 53%                         1,506 
 ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΔ) 9%                                    257 
 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (ΑΝΕΞ) 7%                                184 
 ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ (ΚΚΕ) 1%                                                37 
 ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) 5%                            148
 ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΡΟΦΑΛΗΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ) 6%                 168
 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ (ΦΙΣ) 4%                                   110 
 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ (ΑΝΕΛ) 3%                                    90 
 ΑΛΛΟΣ 3%                                                                                 93  


2,828 total

Η παραπάνω ερμηνεία δίνεται αφού έχουμε λάβει υπόψη
-ότι στη δημοσκόπηση ψηφίζουν όλοι κι όχι μόνο δημότες της Αθήνας
- παλιότερες ψηφοφορίες που έχουν γίνει από το logiastarata.gr και δείχνουν σε ένα βαθμό την ιδεολογικοπολιτική σύνθεση του αναγνωστικού μας κοινού.
-Την ροή επισκεψιμότητας στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση από ιστοτόπους γνωστής πολιτικής κατεύθυνσης (π.χ. το Link από το site stoxos.gr δικαιολογεί τα υπερβολικά ποσοστά Κασιδιάρη)
-Την ροή ψήφων (είναι φανερό ότι όταν κάποιος παίρνει 50 ψήφους πχ σε 30 λεπτά ενώ στη συνέχεια επί μία μέρα λαμβάνει άλλες 5 υπήρξε κάποια μορφή προώθησης σε άτομα πχ του συνδυασμού του , φίλους του κλπ)
-το γεγονός ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε τέτοιες δημοσκοπήσεις δείχνουν όσοι υποστηρίζουν κάτι εναλλακτικό ή αντισυμβατικό για να δείξουν τη δύναμή του. Κατά τη γνώμη μας πχ ένας που ψηφίζει Καμίνη με τη λογική ότι είναι ένας σχετικά καλός δήμαρχος και δεν βρίσκει κάποια άλλη υποψηφιότητα καλύτερη πιθανόν να μην μπει στη διαδικασία ψήφου σε μια τέτοια ηλεκτρονική ψηφοφορία ,πόσο μάλλον να τη διαδώσει σε φίλους του, social media κλπ. Αντίθετα ο αγανακτισμένος ψηφοφόρος του Κασιδιάρη που τον θεωρεί αντισυστημικό και βλέπει τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν να τον εμφανίζουν σε χαμηλά ποσοστά όχι μόνο θα ψηφίσει αλλά θα παρακινήσει κι άλλους ομοιδεάτες του να το κάνουν.

logia Starata