Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κραυγή αγωνίας υπαλλήλων ΙΔΑΧ προς τον Κ. Μητσοτάκη για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) ζητούν από την ηγεσία του ΥΠΔΜ να αλλάξει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο που θα ισχύει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσεδίου, επιμένοντας ότι πρόκειται για ατελέσφορο ρουσφετολογικό σύστημα.
Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, τα εξής:

Διαβάζοντας το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα τα άρθρα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη που υπάρχει να βελτιωθεί το απαρχαιωμένο, αναξιοκρατικό και αναποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει στο Δημόσιο σήμερα. Παρόλο που νόμοι έχουν ψηφιστεί εδώ και χρόνια που επιβάλλουν τη διοίκηση μέσω στόχων, εξακολουθεί ακόμα το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίζεται στο φιλότιμο, και την αυταπάρνηση των ευσυνείδητων και «ρομαντικών» υπαλλήλων. Σίγουρα όχι το σύνολο, αλλά μεγάλη μερίδα του εναπομείναντος προσωπικού ασπάζεται αυτές τις αξίες κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Προφανώς ο κ. Υπουργός έχει ακούσει σχετικές προτάσεις, τόσο από «τεχνοκράτες» όσο και από έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, για την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης, τόσο του προσωπικού όσο και των δομών. Αντί όμως να υιοθετήσει τις αποτελεσματικότερες και αντικειμενικά τις αξιοκρατικότερες λύσεις, με λύπη μας βλέπουμε να καταλήγει πάλι σε ατελέσφορα συστήματα, που ανακυκλώνουν το πρόβλημα και που για άλλη μια φορά επιβραβεύουν τους «γνωστούς», τους «αρεστούς» και όχι τους ικανούς και άριστους.
Καλούμε τον κ. Υπουργό, έστω και σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να προβεί στην απόσυρση του συνόλου των άρθρων που αφορούν την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων και να ξεκινήσει ουσιαστικά την διοικητική μεταρρύθμιση με την οργάνωση μιας δημόσιας συζήτησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα, αξιολόγηση όμως που να βασίζεται στους άξονες που όλα τα σύγχρονα συστήματα αξιολόγησης βασίζονται. Δηλαδή, στα κίνητρα που θα δίνονται στους υπαλλήλους, στη δημιουργία μετρήσιμων δεικτών επίτευξης στόχων, και φυσικά το σύστημα αμοιβής που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της αξιολόγησης του προσωπικού.
Εμείς, οι Υπάλληλοι ΙΔΑΧ, που βγήκαμε σε διαθεσιμότητα ένα χρόνο πριν, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της μη ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος. Γι’ αυτό κι έχουμε έναν λόγο παραπάνω να απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία, που με κάθε τρόπο στοχοποιεί τους ΙΔΑΧ, να θεσπίσει επιτέλους ένα αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα υπερασπίζει τον καλό και συνεπή εργαζόμενο.
Όσο η κυβέρνηση θα έχει ως μοναδικό στόχο την
«ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη…»,
εμείς, οι Υπάλληλοι ΙΔΑΧ, θα φωνάζουμε σε κάθε «μεταρρυθμιστική» της απόπειρα
«Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η»!
ΠΗΓΗ http://ipalliloiidax.blogspot.gr