Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο Σαμαράς και η "στρατηγική της ανάσχεσης"

Antonis-Samaras-Greek-PM
Twitter@EmOikonomidis
Τον σχετικό όρο χρησιμοποιεί ο Άρης Ραβανός στο ρεπορτάζ του στο “Βήμα της Κυριακής”, και μάλλον περιγράφει με ακρίβεια τη στρατηγική στόχευση του Αντώνη Σαμαρά για το διάστημα που ακολουθεί. Με ενδιάμεσους σταθμούς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και “μεγάλη εικόνα” τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εκεί όπου θα επιδιωχθεί η ανανέωση της εντολής εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Η “στρατηγική της ανάσχεσης” λοιπόν, στην οποία επενδύει ο Αντώνης Σαμαράς, στοχεύει στο να μπει φρένο στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, διαμορφώνοντας ένα αξιόμαχο πολιτικό και εκλογικό ισοδύναμο: Την Κεντροδεξιά της ευθύνης, που δεν θα περιορίζεται σε στενά, πεπερασμένα όρια, αλλά θα διαμορφώνει συνθήκες πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας.
Οι δημοσκοπήσεις είναι στο πλευρό του Πρωθυπουργού. Ακόμη και με μια κυβέρνηση που αυταπόδεικτα πλέον αμφισβητείται από την πλειοψηφία των πολιτών, και με υπουργούς και στελέχη που μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της εθνικής συγκυρίας, αφήνοντας τον Αντώνη Σαμαρά να… τρέχει μόνος του σε πολλές περιπτώσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί σημαντικές εφεδρείες εμπιστοσύνης στην κοινωνία.
Στο δε διλημματικό ερώτημα της σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα, υπερέχει εκκφαντικά. Και, ως γνωστόν, στις εκλογές το πρώτο δίλημμα με το οποίο καλούνται να… συνομιλήσουν οι πολίτες, αφορά στο ποιός πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτετα τις τύχες τους, ως πρωθυπουργός.

υστερογραφα.