Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Χρήστος Δημητρόπουλος: «Ο χρυσός του Τόπου μας, είναι οι νέοι άνθρωποι.»

Εμφάνιση dimitropoulos1.nw.jpg 
Γράφει ο Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. | Πρόεδρος Νομαρχιακής Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας 


«Η Κορινθίας μας μπορεί να εξελιχθεί σ' ένα "Κόμβο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης"»


H χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκε σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, βαθιάς -κυκλικής- ύφεσης και διεθνούς περιθωριοποίησης. Η απεμπλοκή της από την απόλυτα αδιέξοδη αυτή κατάσταση απαιτεί ιστορικές υπερβάσεις, επίπονες θυσίες και μεγάλες αλλαγές.

Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, πρέπει να διαμορφωθεί. Το μέλλον χαράζεται από εκείνους που θέτουν τις σωστές ερωτήσεις και όχι από εκείνους που νομίζουν ότι κατέχουν τις απαντήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι πιο προηγμένες χώρες του κόσμου επένδυσαν συστηματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας τους με οδηγό τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Η καινοτομία απαιτεί φρέσκα μυαλά και δημιουργικούς νέους ανθρώπους. Η καινοτομία δημιουργεί πλούτο, προσδίδει δυναμισμό στην οικονομία, φέρνει γρήγορα στο προσκήνιο νέα και λαμπρά μυαλά. 

Η διάχυση της γνώσης και η αξιοποίηση της καινοτομίας, αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις εξέλιξης και ευημερίας κάθε οργανωμένης κοινωνίας.

Στο τόπο μας, επιβάλλεται πλέον να στοχεύσουμε σ' ένα μοντέλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, εστιάζοντας σε καινοτόμες παραγωγικές δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει η καινοτομία με παραδοσιακά ισχυρούς τομείς, όπου έχουμε εθνικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, ο πολιτισμός κ.α

Είναι σαφές ότι χωρίς καινοτομία δεν νοείται ανάπτυξη.  Και χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται οικονομική, κοινωνική ομαλότητα και πρόοδος.

Πρόοδος είναι τρία πράγματα. Είναι όραμα, είναι σχέδιο, είναι αποφασιστικότητα!

Όποιος τα διαθέτει και τα τρία, μπορεί να κάνει τα πάντα. Όποιος δεν διαθέτει ένα απ’ αυτά, δεν μπορεί να πάει πουθενά.

Η αληθινή Πρόοδος, όμως, χρειάζεται και κάτι ακόμα: Ενωτική διάθεση  και ενωτικό πνεύμα.

Την τελευταία 2ετία, η Ελλάδα θέτει τις βάσεις και δημιουργεί τις συνθήκες που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά, το όραμα και την προοπτική. Γεννιέται μια καινούργια Ελλάδα.

Οφείλουμε  - όλοι μαζί - να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Να πιστέψουμε ότι υπάρχει η Ελλάδα που στηρίζεται στις ικανότητές της,  που χτίζει το μέλλον της και "διαψεύδει τις Κασσάνδρες" (εγχώριες και ...εισαγόμενες).

Να πιστέψουμε στην Ελλάδα που αρνείται να βολευτεί στη μετριότητα και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, όσους στις μέρες μας δημιουργούν συνθήκες προόδου και ευημερίας για τους πολίτες.  

Να πιστέψουμε ότι ο Τόπος μας, η Περιφέρειά μας, η Κορινθίας μας μπορεί να εξελιχθεί σ' ένα "Κόμβο Καινοτομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης" .

Να πιστέψουμε στους νέους ανθρώπους της γενιάς μου, στην εμπροσθοφυλακή μίας Εθνικής προσπάθειας για να βγούμε από τα Μνημόνια και να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά.

Στη νέα εποχή για την Πατρίδα μας, η Κορινθία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και κυρίως τους ανθρώπους για να πρωταγωνιστήσει. Το μπορεί, το δικαιούται και το αξίζει.

Ο χρυσός του Τόπου μας, είναι οι νέοι άνθρωποι. Ο χρυσός υπάρχει και πιστέψτε με, είναι πολύς.