Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μέτωπο Σαμαρά-Ρέντσι για "κούρεμα" της λιτότητας

Antonis-Samaras-Greek-PM
Twitter@EmOikonomidis
Ο πολιτικός που προσωποποιεί τη Γενιά που… βιάζεται να αναλάβει τις ευθύνες της εξουσίας, και ο πολιτικός που κράτησε όρθια στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη χώρα που είχε “δαιμονοποιηθεί” ως ο αδύναμος κρίκος της.
Ο Ματέο Ρέντσι και ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Ρώμη, σε ένα τέτ-α-τετ έμπλεο σημειολογικών και συμβολικών μηνυμάτων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός μοιάζει να είναι η τελευταία, αν και η πιο “φρέσκια” ελπίδα μιας Ευρώπης που έχασε τον πολιτικό προσανατολισμό της, να  ξαναβρεί το νήμα με τις κοινωνικές πλειοψηφίες που βλέπουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μια κοινή πατρίδα, και όχι ως ένα “ξένο σώμα” στην ιστορική διαδρομή εθνών και λαών.
Ο Έλληνας ομόλογός του από την άλλη, κέρδισε ένα στοίχημα που έμοιαζε χαμένο, ή τουλάχιστον εκ των προτέρων υπονομευμένο, διατηρώντας τη χώρα στην ευρωζώνη και συνολικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και απομακρύνοντας έτσι τα σύννεφα μιας ιστορικής χρεοκοπίας του κοινού εγχειρήματος των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.
Πρόσφατα, ο Ματέο Ρέντσι επισκέφτηκε τον… τόπο του εγκλήματος, δηλαδή το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ, για να παρουσιάσει στη Γερμανίδα Καγκελάριο μια διαφορετική στρατηγική αφήγηση της διαχείρισης της ευρωπαϊκής καθημερινότητας, με λιγότερες δόσεις λιτότητας, και περισσότερες ανάσες ανάπτυξης και αφετηρία κοινωνικής αλληλεγγύης, συνοχής και κατανόησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που πριν από έναν χρόνο είχε εστιάσει σε ένα αντίστοιχο αφήγημα. Τότε ωστόσο η Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, δεν είχαν διάθεση να ακούσουν, ίσως επειδή δεν ήταν ακόμη έτοιμες. Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Και το μέλλον διαθέτει στοιχεία “βιωσιμότητας”, αντί να εξαντλείται στις ευχές και την ελπίδα.

ysterografa.gr