Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ1821 (video)

Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη, από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου, ο ηγούμενος Γερμανός, όπου μετά από πανηγυρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες.

Στο Φενεό ο Αναγνώστης Κορδής και ο Χρήστος Ζαχολίτης, μετά από συμπλοκή σκότωσαν Τούρκους γυφτοχαράτζηδες και ύστερα με ένοπλους Ζαχολίτες ενίσχυσαν τη μικρή δύναμη του Φιλικού Νικόλα Σολιώτη που μαζί με τους Ζαχολίτες επιτέθηκε σε Οθωμανούς φοροεισπράκτορες (χαρατζήδες) στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων. Παράλληλα ο Παναγιωτάκης Γεραρής με 60 Ζαχολίτες ξεκίνησε για να λάβει μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου που άρχισε στις 24 Μαρτίου.
Στις 20 Μαρτίου ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων, όπου κλείστηκαν οι ντόπιοι μουσουλμάνοι και ξεκίνησαν την πολιορκία τους πιάνοντας τον πασά των Καλαβρύτων.
Στο Λειβάρτζι οι δυο μοναδικοί φοροεισπράκτορες Τούρκοι που εμφανίστηκαν πυροβολήθηκαν απο μεγάλη απόσταση απο τον καπετάν Τομαρά,ο οποίος έρηξε στους Τούρκους μέσα απο τον Πύργο του. Ηταν ένα απο τα πρώτα προεπαναστατικά γεγονότα που προηγήθηκαν της επανάστασης και που μέτρησαν στην απόφαση που έλαβαν οι καπεταναίοι και οι αγωνιστές του '21,ώστε να τους ορκίσει και να τους ευλογήσει ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός, υψώνοντας το Λάβαρο στην Μονή Αγίας Λαύρας κηρύσσοντας την Επανάσταση.

Θεατρικός Όμιλος Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» στην αναπαράσταση.