Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η ανάρτηση του Μουρούτη για την 25η Μαρτίου (photo)

Antonis-Samaras
Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης ανέβασε στην προσωπική σελίδα του στο Facebook μια φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο φόντο διακρίνεται ο ζωγραφικός πίνακας “Η Ελλάς ευγνωμονούσα”, που επανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς είχε αποσυρθεί επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
Στη σχετική ανάρτηση, ο Γιώργος Μουρούτης έγραψε τα εξής:
Η δική μου συνεισφορά στη μεγάλη μέρα:
“Η Ελλάς Ευγνωμονούσα” ο εξαιρετικός πίνακας του Βρυζάκη που πήρε και πάλι τη θέση της στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας το αφαιρετικό “μπλε” του Γ.Παπανδρέου…
Στο έργο αυτό, που φιλοτέχνησε ο Βρυζάκης το 1858, απεικονίζεται η απελευθε­ρωμένη Ελλάδα ως αρχαία κόρη, πάνω σ’ ένα σύννεφο που την κρατά υπερυ­ψωμένη και κυρίαρχη στο κέντρο του πίνακα. Φορά δάφνινο στεφάνι στα ξέπλεκα μαλλιά της, και πατά στις σπασμένες αλυσίδες των δεσμών της. Έχει τα χέρια της απλωμένα δεξιά και αριστερά, σε μία συμβολική κίνηση εναγκαλισμού αλλά και προ­στασίας πλέον όλων όσοι με θυσίες και αγώνες συνετέλεσαν στην απελευθέρωσή της, όλων όσοι εξακολουθούν να διαθέτουν τις περιουσίες τους για την ανασυγκρότησή της, όπως υποδηλώνει ο σωρός των νομισμάτων που της προσφέρεται.
Γύρω της συνωστίζονται οι γνώριμοι πρωτεργάτες της Επανάστασης, οι πρόδρομοι Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Μιχαήλ Σούτζος, οι γενναίοι αγωνιστές Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, οι ήρωες των ναυτικών αγώνων Κωνσταντίνος Κανάρης, Ανδρέας Μιαούλης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα”.