Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Πιέζουμε για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών στα αιτήματα των αγροτών μας»




Νέα παρέμβαση σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, συνυπογράφοντας ερώτηση και σχετική επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών μας. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκε στις 15.000 το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο οι παραγωγοί είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, περιορίστηκε σε μία φορά το χρόνο η υποχρέωση υποβολής στοιχείων, ΦΠΑ κλπ, και απαλλάχθηκαν οι αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα και τα τελευταία τρία χρόνια της ενασχόλησής τους με τη γεωργία.

Όπως είχα δηλώσει δημόσια, οι αλλαγές είναι θετικές, είναι όμως πεποίθησή μου ότι χρειάζονται περισσότερες. Για το λόγο αυτό, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από την επαρχία, επαναφέρουμε το θέμα, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου το νέο σύστημα να είναι και ορθό και δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ζητούμε την αύξηση του ορίου για την τήρηση συγκεντρωτικών καταστάσεων στις 20.000 ευρώ του συνολικού τζίρου, καθώς και να μην περιλαμβάνεται στο υπό φορολόγηση εισόδημα η ενιαία ενίσχυση εάν είναι κάτω από 5.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι το μέτρο, όπως εντέλει ισχύσει, δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τους μικρούς αγρότες, ιδιαίτερα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Επίσης, ζητούμε την πλήρη απαλλαγή όλων των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, καταθέσαμε προτάσεις ώστε να βεβαιωθούμε ότι το σύνολο των δαπανών που κάνει ένας αγρότης για την εκμετάλλευσή του θα εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Έτσι, ζητούμε να υπολογίζονται στα έξοδα οι τόκοι των δανείων, τα έξοδα ασφάλισης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οι αποσβέσεις από την αγορά γης και παγίου εξοπλισμού, τα έξοδα άρδευσης και εν γένει το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, χωρίς πλαφόν. Επιπλέον, ζητούμε να δοθεί λύση ώστε να υπολογίζονται στα έξοδα τα ημερομίσθια, αλλά και οι δαπάνες ασφάλισης τόσο του ίδιου του υπόχρεου αγρότη, όσο και των μελών της οικογένειάς του που εργάζονται στην εκμετάλλευση.

Πέραν των θεμάτων που άπτονται άμεσα της νέας φορολόγησης, θέσαμε και ορισμένα ζητήματα που απασχολούν μεν πάγια τον αγροτικό κόσμο, πλην όμως είναι επίκαιρα διότι σχετίζονται με το τελικό ύψος της φορολογίας όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε τη μείωση του συντελεστή για την αγορά εφοδίων και μηχανημάτων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, εφόσον ο αγρότης είναι πιστωτικός, με την εκκαθάριση της δήλωσης.
          Τα αιτήματα αυτά θα διαβιβαστούν τόσο μέσω της Βουλής, όσο και με επιστολή, ενώ επίκειται συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να παρουσιάσουμε και να υπερασπίσουμε τα επιχειρήματά μας. Όπως συνέβη με τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων και τη μείωση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, θεωρούμε ότι και σε αυτήν τη περίπτωση μπορούμε να πετύχουμε βελτιώσεις προς όφελος των αγροτών μας. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σε όσους μας εμπιστεύθηκαν, και πιστεύω ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί και πάλι, στο μέτρο του δυνατού, απέναντι σε αιτήματα δίκαια και ρεαλιστικά.»