Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: «Ανάγκη στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων»Τρίπολη 13-2-2014
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων»

κ. Περιφερειάρχη
Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, για ένα μήνα, βρίσκονται στους δρόμους, αντιπαλεύοντας την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ που στοχεύει στο ξεκλήρισμά τους. Διεκδικούν μέτρα για να μείνουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να έχουν ένα στοιχειώδες (δεν μιλάμε για αξιοπρεπές εκεί που καταντήσατε τους αγροτοκτηνοτρόφους) επίπεδο διαβίωσης.
Τρία χρόνια τώρα δεν πήρατε κανένα μέτρο στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας.
Τα πάντα για τους μεγαλοαγρότες, τους νέους τσιφλικάδες, τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα καλάθια αγροτικών προϊόντων, την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Πελοποννήσου ΑΕ, τα δημοπρατήρια, τα κτηνοτροφικά πάρκα, το σύνδεσμο εξαγωγέων Πελοποννήσου.
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν όμως τα πιο κάτω συγκεκριμένα αιτήματα:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
·         «Όχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
·         Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
ΧΡΕΗ
·         Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
·         Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
·         Με ευθύνη του κράτους, διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΥΓΕΙΑ
·         Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
·         Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
·         Να επιτρέπεται η καλλιέργεια οποιασδήποτε παραγωγής, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς από τους φορείς (π.χ. ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ), αυτοπαραγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού.
·         Να δέχεται ο ΟΣΔΕ τις απαιτήσεις καλλιέργειας (ειδικά των μονοετών καλλιεργειών, π.χ. πατάτες) λόγω των ιδιομορφιών που υπάρχουν στις ιδιοκτησίες (π.χ. μικρός κλήρος) και του περιορισμένου χρόνου καλλιέργειας έως 6 μήνες, γιατί υπάρχει πρόβλημα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.
·         Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
·         Κατάργηση των χαρατσιών σε σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
·         Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Ερωτάσθε
Ø  Πως τοποθετείστε απέναντι σε αυτά που λέτε ότι δεν είναι «δική σας αρμοδιότητα» Είναι δίκαια; Τα υποστηρίζετε;
Ø  Τι θα κάνετε για τα αιτήματα που έχετε άμεση αρμοδιότητα π.χ. νομιμοποίηση ή ηλεκτροφωτισμό σταβλικών εγκαταστάσεων ή μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες, τα νερά του Ανάβαλου κλπ;
Ø  Πως πρακτικά θα στηρίξει η Περιφέρεια τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων στην Πελοπόννησο;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Βαγγέλης Γούργαρης